Ο πλούτος που παράγεται δεν αφορά τη νεολαία και την κοινωνία ευρύτερα, αλλά τους λίγους και εκλεκτούς
Τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρομέτρου, που αναδεικνύουν ότι η ακρίβεια, το ψηλό κόστος διαβίωσης και το ζήτημα της στέγασης, είναι οι βασικότερες ανησυχίες των νέων της Κύπρου και ολόκληρης της Ευρώπης, επιβεβαιώνουν μια σειρά από δεδομένα τα οποία εδώ και χρόνια υπογραμμίζουμε.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα καταγράφουν μεταξύ άλλων ότι ένας στους τρεις νέους στην Κύπρο δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, ότι η εξεύρεση εργασίας και οι συνθήκες είναι δύσκολες, ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία και στήριξη σε ότι αφορά την κοινωνική πρόνοια.
Αρχικά, επιβεβαιώνεται και μέσω της συγκεκριμένης έρευνας, η πραγματικότητα που βιώνει η νεολαία της Κύπρου: χαμηλοί μισθοί, ανασφάλεια, στέρηση του δικαιώματος στη στέγη, ακρίβεια, ανέχεια.
Επιβεβαιώνεται επίσης το γεγονός ότι παρά τους διάφορους δείκτες που παρουσιάζει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει για την «ευημερία και την ανάπτυξη της οικονομίας», ο πλούτος που παράγεται δεν αφορά τη νεολαία και την κοινωνία ευρύτερα, αλλά τους λίγους και εκλεκτούς. Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μεταφράζεται σε κοινωνική πολιτική, σε στεγαστική πολιτική, σε αύξηση μισθών. Αντίθετα, αυτή η «ανάπτυξη», πηγάζει από τα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Άλλη μια επιβεβαίωση, ως συμπέρασμα του ευρωβαρομέτρου, είναι το ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες της σύγχρονης κοινωνίας, γι’ αυτό και δεν έχει στις προτεραιότητές της την παραγωγή ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.
Τέλος, τα αποτελέσματα του ευρωβαρομέτρου επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των νέων εργαζόμενων της Κύπρου και της Ευρώπης. Μόνον έτσι η νεολαία μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σε μείωση της ακρίβειας, σε καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, και σε ουσιαστική κρατική στήριξη.