ΓΓ ΠΕΟ: Η απόφαση του Υπουργικού ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εργοδοτών

Την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, οι τρεις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ θα συναντηθούν για να αξιολογήσουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών Εργαζομένων, με το περιεχόμενο το οποίου διαφωνούν, και για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι το Πλαίσιο περιλαμβάνει τις θέσεις ουσιαστικά της εργοδοτικής πλευράς και πως παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις. «Όλες οι αλλαγές που έγιναν είναι προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργοδοτών», πρόσθεσε.

Η Σ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι βασική θέση της εργατικής πλευράς είναι πως η παραχώρηση εγκρίσεων από την Πολιτεία έπρεπε να αξιοποιηθεί με τρόπο που να βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην εμπέδωση του ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι το βασικό εργαλείο ρύθμισης των σχέσεων. Βασική θέση της εργατικής πλευράς ήταν, επίσης, ότι όπου δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση ή παραβιάζεται, η Πολιτεία δεν θα δίνει άδειες, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτά όμως δεν έγιναν αποδεκτά.

Αντίθετα, συνέχισε, μπήκαν νέα στοιχεία που χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο το Πλαίσιο κι έφερε ως παράδειγμα το δικαίωμα μετακίνησης του εργαζόμενου από ένα ξενοδοχείο στο άλλο. Αυτό, εξήγησε, θα δημιουργήσει προβλήματα και στις συλλογικές συμβάσεις γιατί οι εργοδότες θα μπορούν να καλύπτουν ανάγκες μόνο με αλλοδαπούς, χωρίς το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Επίσης, στο θέμα της στέγης, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι έπρεπε να καθοριστούν κριτήρια τα οποία θα τηρούν όλοι σε σχέση με το τί είναι αξιοπρεπής διαβίωση. Σημείωσε δε ότι ήταν απαίτηση των εργοδοτών να κατακρατείται το ποσοστό αποκοπής από τους μισθούς των υπαλλήλων για τη στέγασή τους.

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι οι συντεχνίες έχουν διαφορετική αντίληψη με τους εργοδότες αλλά και με την Κυβέρνηση για το τί σημαίνει ουσιαστικός και με περιερχόμενο κοινωνικός διάλογος. Αυτό που έγινε, είπε, ήταν ότι η Κυβέρνηση άκουσε και τις δύο πλευρές, αλλά η ανταλλαγή θέσεων, η προσπάθεια σύγκλισης και τοποθέτηση της Κυβέρνησης, δεν έγιναν.

Εργατική και εργοδοτική πλευρά, ανέφερε η Σ. Χαραλάμπους, έστειλαν θέσεις επί του αρχικού κειμένου του Πλαισίου που τους είχε σταλεί. Πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός διάλογος απαιτεί να γνωρίζει η μια πλευρά τις θέσεις της άλλης και να προσπαθήσουν με τη βοήθεια του Υπουργού Εργασίας να κάνουν διαπραγματεύσεις και επιτύχουν συγκλίσεις. Την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε, ο Υπουργός τους κάλεσε σε συνάντηση, όπου η εργοδοτική πλευρά είπε πως ο διάλογος ολοκληρώθηκε.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ερωτηθείσα ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου αφορά ευρεία σειρά ζητημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό, την ΑΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση κ.α, ενώ περιλαμβανόταν και το Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών αλλά και το πώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό διάλογο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η θέση της γυναίκας στις δύο κοινότητες

🌹 Τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και τα Τμήματα Γυναικών Εργαζομένων των Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS,...