Διαφωνία της ΠΕΟ για την πρόταση του Υπ. Εργασίας για το πέναλτι 12%

Δήλωση της ΓΓ ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους για τη νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το πέναλτι 12% στις συντάξεις

Σχολιάζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας σήμερα, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επεσήμανε το γεγονός ότι δεν ληφθήκαν υπόψη οι εισηγήσεις της Συντεχνίας με βάση την προηγούμενη πρόταση που τους παρουσιάστηκε.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, η Σ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «εμείς επιδιώξαμε να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, διότι αυτή η ρύθμιση έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα σε εργαζόμενους που η φύση της εργασίας τους είναι τέτοια που δεν είναι επιλογή τους η συνταξιοδότηση στα 63 έτη, αλλά επιβολή λόγω των συνθηκών εργασίας τους».

Σημείωσε ότι από την αρχή της συζήτησης και παρουσίασης της πρώτης πρότασης, η ΠΕΟ τόνισε ένα θεμελιώδες δομικό πρόβλημα σε σχέση με την προαπόφαση, τη δαπάνη και τις παραμέτρους.

Οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν από την ΠΕΟ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για μια πιο ολοκληρωμένη και βελτιωμένη πρόταση, που θα περιλαμβάνει περισσότερο κόσμο και να μην βάζει φραγμούς σε όσους δεν θα εμπίπτουν στα πλαίσια που δίνονται, δεν ληφθήκαν υπόψη και δεν αξιολογήθηκαν.

«Ούτε καν έγινε συζήτηση επί αυτών των προτάσεων, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος τους», είπε λέγοντας ότι η ενημέρωση πλαισιώθηκε στην εξήγηση ότι δεν είναι εφικτές.

Σε σχέση με την ουσία της πρότασης που παρουσιάστηκε από τον Υπ. Εργασίας, η Σ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η ΠΕΟ έχει πολλά ερωτηματικά και επί παραμέτρων της πρότασης.

«Μπορεί να φαίνεται ότι βελτιώνει ένα στοιχείο, πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για 40,4 χρόνια συμμετοχής στο σύστημα αλλά 40,4 χρόνια ασφαλιστικές μονάδες», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη δεν υποδηλώνει ότι ένας χρόνος ισούται με μία ασφαλιστική μονάδα για όλους. «Άρα, η πρόταση ναι μεν ανεβάζει τον αριθμό κάπως των ωφελούμενών, εντούτοις εντός των ωφελούμενών δημιουργεί προβληματικά στοιχεία».

Άφησε ακόμη αιχμές σε σχέση με τον διάλογο, λέγοντας ότι «δεν έγινε ανοιχτά και ολοκληρωμένα». Υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις αποφάσεις της.

«Δεν μπορεί να τίθενται διλημματικά τα ζητήματα μπροστά στο συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε και μέχρι τώρα είδαμε σε άλλα ζητήματα να είναι η προαπόφαση, η πλήρης συμφωνία», τόνισε.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η ΠΕΟ βλέπει το ζήτημα ως ένα ζήτημα που δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων και ως ένα ζήτημα στο οποίο η ισορροπία που θα επιτευχθεί να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση κόβει και τα ελάχιστα στοχευμένα...

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των στοχευμένων μέτρων επιδότησης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και του μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το επιχείρημα ότι...
Exit mobile version