Σε θέση μάχης οι Συντεχνίες για προστασία της ΑΗΚ

🚩 Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο διαμελισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού και στρώνει το χαλί στα ιδιωτικά κεφάλαια για υπερκέρδη.

Έτοιµες να δώσουν ξανά τη µάχη για τη διατήρηση του εθνικού πλούτου της ΑΗΚ είναι οι Συντεχνίες της ΑΗΚ μετά την ανακοίνωση από τον Υπουργό Ενέργειας του σχεδίου της κυβέρνησης που προνοεί την αποξένωση του δικτύου από την ιδιοκτησιακή δοµή της ΑΗΚ και τη µεταφορά του σε κρατική εταιρεία που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η εταιρεία αυτή, µε τη σειρά της θα προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας που θα κάνει την επένδυση εκ µέρους του κράτους µε 100 εκατ. ευρώ στο έργο Great Sea Interconnector, το οποίο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρο µε την Ελλάδα µέσω καλωδίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης κατατέθηκε ως πρόταση από τον Υπουργό Ενέργειας στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ΑΗΚ. Επισηµαίνεται ότι η κατάθεση της πρότασης συνοδεύτηκε µε τελεσίγραφο για λήψη αποφάσεων εντός του ερχόµενου µήνα.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για τη «µεταρρύθµιση» της ΑΗΚ, ιδιωτικά συµφέροντα επιχειρούν να µπλοκάρουν τις επενδύσεις της ΑΗΚ που αφορούν την εγκατάσταση συστήµατος αποθήκευσης στο σταθµό της ∆εκέλειας.

🎯 Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γραμματέας της ΣΗ∆ΗΚΕΚ ΠΕΟ στην ΑΗΚ ∆ηµήτρης Κωνσταντίνου διαµήνυσε ότι αποτελεί «casus belli» για τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις η αποξένωση του δικτύου της ΑΗΚ. Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και δυναµικά µέτρα σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης. Σημείωσε πως οι Συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ έχουν κοινή θέση για το ζήτημα και αναμένεται να συγκαλέσουν τα συλλογικά τους όργανα και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι για τις ενέργειές τους.

👉 «Για εμάς, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο πως η κυβερνητική πρόταση αποτελεί απλά μια πρόφαση, με απώτερο σκοπό το διαμελισμό της ΑΗΚ και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων της και αυτό δεν θα είναι απλά ζημιογόνα για τον ίδιο τον Οργανισμό, αλλά για όλους τους πολίτες. Η ΑΗΚ για να μπορεί να διαδραματίσει τον καθοριστικό της ρόλο πρέπει να στηριχτεί και όχι να αποξενωθεί ο εθνικός πλούτος των Δικτύων από κρατική ιδιοκτησία», είπε.

Όπως ανέφερε, η πρόταση του Υπουργού είναι απαράδεκτη αφού ουσιαστικά θα διαλυθεί η ΑΗΚ για ένα έργο για το οποίο δεν έχει καν ακόμη αποφασιστεί αν θα επενδύσει το κράτος.

«Έχουμε συμφωνήσει από το 2017 να παραμείνουν τα δίκτυα στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ και να ανεξαρτητοποιηθεί ο διαχειριστής μεταφοράς συστήματος και ο λειτουργός μεταφοράς συστήματος. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να γίνει ιδιοκτησιακός και νομικός διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς από την ΑΗΚ, από τη στιγμή που η Αρχή θα κάνει ότι πρέπει όταν και εφόσον έρθει το καλώδιο. Εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να προσφέρει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της όταν και εάν έρθει το καλώδιο», είπε.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αγγλίας, ο Δ. Κωνσταντίνου είπε πως φαίνεται πως πολλές χώρες που υιοθέτησαν τέτοιου είδους προτάσεις οδηγήθηκαν σε κατακόρυφη αύξηση τιμών και κάποιες από αυτές επανέρχονται στην κρατικοποίηση των Οργανισμών.

Ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ υπέδειξε ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να στηρίζει τους Ηµικρατικούς Οργανισμούς, ώστε να µπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Χαρακτήρισε δε ως «παράξενη, αλλόκοτη και απαράδεκτη» την πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί από τον Υπουργό Ενέργειας στο ∆.Σ. της ΑΗΚ για αποξένωση του δικτύου.

Υπενθύµισε ακόµη τις βαρύτατες ευθύνες του κράτους για την µη έλευση φυσικού αερίου και τη συνεπακόλουθη διατήρηση των φουσκωµένων λογαριασµών του ρεύµατος.

Επιπρόσθετα, υπενθύµισε ότι τα δίκτυα της ΑΗΚ ήταν πάντα ο διακαής πόθος συγκεκριµένων ιδιωτικών συµφερόντων.

Τέλος, ο ∆. Κωνσταντίνου κατήγγειλε ότι «γίνεται πάρτι στον τοµέα» της ενέργειας, αφού οι ιδιώτες παράγουν µε κόστος 5 σεντ και πουλούν για 25 σεντ. Και προφανώς θέλουν αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί και στον τοµέα της αποθήκευσης, πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ