Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση κόβει και τα ελάχιστα στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των στοχευμένων μέτρων επιδότησης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και του μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το επιχείρημα ότι δεν «συντρέχουν πλέον λόγοι».

Εάν πραγματικά πιστεύουν οι κυβερνώντες ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι τότε είναι προφανές ότι ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν και  δεν έχουν αντίληψη του τί πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία. Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά συνεχίζουν να είναι πιεσμένα από την ακρίβεια, η κυβέρνηση κόβει και αυτά τα ελάχιστα που είχε αποφασίσει λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές.

Η κυβέρνηση επικαλείται για την απόφαση της την μείωση του πληθωρισμού.  Ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια όμως συνεχίζει να κτυπά τα νοικοκυριά.  Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία οι τιμές σε προϊόντα πρώτης ανάγκης συνεχίζονται να αυξάνονται, ακόμα και σε προϊόντα που έφεραν μηδενικό ΦΠΑ. Τον περασμένο Αύγουστο τα λαχανικά και τα χόρτα αυξήθηκαν κατά 41,7%, το φρέσκο κρέας κατά 4,1%, η ζάχαρη κατά 2,1%.

Επίσης, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις» είναι το λιγότερο κοροϊδία, με την Κύπρο να είχε την δεύτερη ψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και κάθε δίμηνο να καλούμαστε να πληρώνουμε την αποτυχία των πρώην και νυν κυβερνώντων να δώσουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στην κοινωνία.

Σημειώνουμε παράλληλα και την αναφορά της κυβέρνησης στο ρόλο της ΑΤΑ. Οι αυξήσεις των τιμών «αναπληρώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της εφαρμογής της ΑΤΑ στους μισθούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ΑΤΑ όντως αποκαθιστά μερικώς την αγοραστική αξία των μισθών.  Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτό το γεγονός θα έπρεπε να προχωρήσει στην πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, στην εισαγωγή της ΑΤΑ ως στοιχείο αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και σε εισαγωγή μέτρων έτσι που η ΑΤΑ όπως και οι όροι των συμβάσεων να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους εργοδότες στους  κλάδους  όπου υπάρχει συλλογική σύμβαση.   Διαφορετικά, η κυβέρνηση απλώς ψάχνει επιχειρήματα για τις αποφάσεις της. Απ’ εκεί και πέρα η ΠΕΟ τονίζει ότι άλλα αναμένουν οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες από την κυβέρνηση.  Αναμένουν επιπρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας όπως η συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, η μείωση της τιμής των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής είτε μέσα από μείωση της φορολογίας, η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών για επιδότηση στεγαστικών και φοιτητικών δανείων, η αύξηση του ΕΕΕ και του επιδόματος ενοικίου κ.α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Exit mobile version