Μήνυμα ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς η ΠΕΟ απευθύνει αγωνιστικό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων κυπρίων και μεταναστών.  Τα μηνύματα της 1ης του Μάη του 1886 παραμένουν φωτεινά και επίκαιρα.   Μηνύματα  που ενώνουν τους εργαζομένους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικής καταγωγής, που γίνονται μια γροθιά που αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στον φασισμό και την ξενοφοβία, για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους, για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ΠΕΟ ενώνει τη φωνή της και αγωνίζεται για ειρήνη στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.

Με το αίμα των λαών θησαυρίζουν οι οπλοβιομηχανίες και οι ισχυροί της γης ενώ ο ΟΗΕ αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά για να επιτευχθεί η παγκόσμια  ειρήνη.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των πολέμων,  δίκαιο καταμερισμό του πλούτου,  αναζήτηση λύσεων στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα  με ειρηνικά μέσα που να βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Υψώνουμε φωνή καταδίκης στην γενοκτονία που συντελεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων και απαιτούμε τερματισμό του πολέμου και λύση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. 

Για μας, τους κύπριους εργαζόμενους, ο αγώνας για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και του διεθνούς δικαίου είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Η παρατεταμένη στασιμότητα στο κυπριακό, η δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο την λύση, δυναμώνουν τις δυνάμεις του διαχωρισμού και οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση του τόπου μας.

Η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Γκράν Μοντανά είναι ο μόνος δρόμος για να ανακοπούν οι αρνητικές εξελίξεις.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση αναλαμβάνοντας αποτελεσματικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και ουσιαστικά θετικά μέτρα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα να πείσει ότι παραμένουμε στην πράξη προσηλωμένοι σε λύση Δ.Δ.Ο με πολιτική ισότητα όπως αυτή διαχρονικά έχει ερμηνευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η  ΠΕΟ μαζί με τα  τουρκοκυπριακά, προοδευτικά συνδικάτα, θα  συνεχίσουμε τις προσπάθειες  μας για  το κτίσιμο ενός δυνατού μετώπου κοινής δράσης.

Παρά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες αυξάνονται, η κατανομή του εισοδήματος είναι ετεροβαρής, η κατάσταση για τα χαμηλομεσαία νοικοκυριά, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια.

Για να μπορέσει η ανάπτυξη να έχει όφελος για τους πολλούς χρειάζονται μέτρα που να βελτιώνουν τους μισθούς, να θέτουν φραγμό στη διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων και στην αρρύθμιστη χωρίς δικαιώματα εργασία, να διευρύνουν την κοινωνική πολιτική, να κάνουν δικαιότερο το φορολογικό σύστημα.  Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινούνται οι διεκδικήσεις  και οι αγώνες της ΠΕΟ.

Διεκδικούμε βελτίωση των μισθών με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς πρόσληψης.  Απαιτούμε από το κράτος θεσμικά μέτρα που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν αυτά που υπογράφουν για όλους τους εργαζόμενους κύπριους και αλλοδαπούς. 

Αγωνιζόμαστε για κατώτατο μισθό  επαρκή και αξιοπρεπή, ο οποίος να αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ, να αποδίδεται σε ωριαία βάση κατοχυρώνοντας για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό βασικά δικαιώματα όπως υπερωρίες, αργίες, 13ος.

Διεκδικούμε πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και παραχώρηση της σε όλους τους εργαζόμενους. Οι θέσεις που προβάλλει η κυβέρνηση ταυτιζόμενη με τις θέσεις των εργοδοτών  είναι επικίνδυνες, δεν οδηγούν σε δικαιότερη ΑΤΑ, αλλά σε εκφυλισμό, διάβρωση και εξουδετέρωση της.

Ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας, όχι παυσίπονα και κρατική φιλανθρωπία με εφάπαξ επιδόματα.   Συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρισμού, επαναφορά της μειωμένης φορολογίας στα  καύσιμα, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος.  

Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και των εισοδηματικών κριτηρίων, στήριξη της εργαζόμενης οικογενείας με κοινωνικά προγράμματα  από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.   Προγράμματα κοινωνικής στέγης, επιδότηση ενοικίου, με κοινωνοικονομικά κριτήρια, επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια. Τα περισσότερα από τα σχέδια που πομπωδώς εξάγγειλε η κυβέρνηση για την στέγαση τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχουν καν  τεθεί σε εφαρμογή.

Ουσιαστική επίλυση του προβλήματος του πέναλτι 12%  σε όσους αφυπηρετούν στα 63 και βελτίωση του ύψους των συντάξεων του Τ.Κ.Α. με παράλληλα μέτρα αντιμετώπιση του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δίκαιη, κοινωνικά προσανατολισμένη φορολογική μεταρρύθμιση που να περιλαμβάνει φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, φορολόγηση του πλούτου.  Αναθεώρηση των φορολογικών κλιμάκων και εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στην φορολόγηση του εισοδήματος όπως η σύνθεση της οικογένειας και τα οικιστικά δάνεια.  Αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Η ΠΕΟ για μια ακόμα φορά σημειώνει ότι δεν θα δεχτούμε την ανικανότητα και τις παραλήψεις της προηγουμένης κυβέρνησης στο κεφάλαιο της ενεργειακής πολιτικής να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μεσαίοι, οι ευάλωτοι με νέες ισοπεδωτικές φορολογίες.   Απαιτούμε εξάντληση κάθε δυνατότητας για αναβολή της επιβολής των πράσινων φορολογιών.  Σημειώνουμε επίσης ότι εφόσον η φιλοσοφία των πράσινων φορολογιών είναι ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’, τότε τα όποια φορολογικά μέτρα δεν μπορούν να είναι οριζόντια. Θα πρέπει να επιλεγούν στοχευμένα στους ρυπαίνοντες μέτρα με προοδευτική κλιμάκωση.

Για σχεδόν ένα αιώνα πορευόμαστε  με την κόκκινη σημαία της Πρωτομαγιάς στην  προμετωπίδα, οι εργαζόμενοι της Κύπρου. Με παρακαταθήκη τους αγώνες γενεών εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.  Στηριγμένοι στη δύναμη που μας δίνει η οργάνωση, η συναδέλφωση των εργαζομένων. Με πίστη στο όραμα για ένα καλύτερο, κόσμο απαλλαγμένο από την αδικία και την εκμετάλλευση.  

Εργαζόμενοι ενωμένοι για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

30/4/2024

Exit mobile version