Μηνύματα αλληλεγγύης προς την ΠΕΟ για την 50η επέτειο του δίδυμου εγκλήματος του 1974

Με αφορμή την 50ή επέτειο του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) απέστειλε μήνυμα στην ΠΕΟ εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη της στον αγώνα του λαού και της εργατικής τάξης της Κύπρου για τη λύση του Κυπριακού και την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας.

Όπως αναφέρει στο μήνυμα της η ΠΣΟ, το πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974 και η επακόλουθη εισβολή της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου ήταν μια άνευ προηγουμένου τραγωδία για τον λαό της Κύπρου, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και την κατοχή του 37% του νησιού. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αφού η τραγωδία σε βάρος του κυπριακού λαού ήταν αποτέλεσμα των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζει η ΠΣΟ σημειώνοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η προσπάθεια αναστροφής του σημερινού επικίνδυνου και εύθραυστου status quo στην Κύπρο είναι τεράστιας σημασίας. «Η μη λύση του Κυπριακού δεν προσφέρει κανένα όφελος και για τις δύο κοινότητες που συνεχίζουν να υποφέρουν από τη διχοτόμηση της κοινής τους πατρίδας», τονίζεται στο μήνυμα.

Η ΠΣΟ υπογραμμίζει την ανάγκη για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επίτευξη λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο που προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός δικοινοτικού διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως ορίζεται στη σχετική Απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Η ΠΣΟ, υπογραμμίζει παράλληλα ότι στέκεται σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και χαιρετίζει τους συνεχείς αγώνες και τις κοινές προσπάθειες των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών μελών της για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού και τους διαβεβαιώνει ότι μπορούν πάντα να βασίζονται στον διεθνιστή αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος προσανατολισμένου στην παγκόσμια τάξη.

Μήνυμα προς την ΠΕΟ για την επέτειο του δίδυμου εγκλήματος απέστειλαν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

📌Στο μήνυμα της η ΓΣΕΕ εκφράζει μεταξύ άλλων την ανησυχία της για την επικίνδυνη στασιμότητα του Κυπριακού για την οποία η διεθνής κοινότητα φέρει τεράστιες ευθύνες για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις επεκτατικές βλέψεις και ενέργειες της Τουρκίας. Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν το 2017.

📌Στο δικό της μήνυμα η CGTP-IN (Πορτογαλίας) τονίζει ότι στέκεται αλληλέγγυα με το λαό και τους εργαζόμενους της Κύπρου και τον αγώνα τους για επανένωση του νησιού, για λύση βασισμένη στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των λαών της. Η CGTP-IN διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να καλεί τις πορτογαλικές αρχές να πάρουν θέση για τον τερματισμό της κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της Πορτογαλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν το 2017, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

📌Η USB Ιταλίας σημειώνει στο μήνυμα της ότι σήμερα, 50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, με σχεδόν τη μισή Κύπρο να βρίσκεται ακόμη υπό τουρκική κατοχή, επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη και τη στήριξη της προς την ΠΕΟ για να συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας, για μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο, μια πατρίδα για όλα τα παιδιά της, απαλλαγμένη από ξένους στρατούς και προστάτες.

📌Η CIG Γαλικίας (Ισπανία) καταγγέλλει τον ρόλο που έπαιξαν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες στα γεγονότα του 1974 καθώς, όπως τονίζεται στο μήνυμα, η τραγωδία σε βάρος του κυπριακού λαού ήταν αποτέλεσμα των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κυπριακός λαός, με τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της χώρας, θα μπορέσει να εργαστεί με ειρήνη και ασφάλεια για καθολική πρόοδο, στο πλαίσιο μιας ενιαίας οικονομίας, με ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίες συνθήκες εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση κόβει και τα ελάχιστα στοχευμένα...

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των στοχευμένων μέτρων επιδότησης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και του μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το επιχείρημα ότι...