Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι τα τελευταία χρόνια στην επικαιρότητα και της δικής μας χώρας. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η, πολλές φορές έντονη, δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό το φαινόμενο παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας. Η συζήτηση αγνοεί συνήθως το πολυσύνθετο του χαρακτήρα. Στη συζήτηση κυριαρχούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες που έχει για τις χώρες υποδοχής του δυτικού κόσμου και ακροθιγώς εάν όχι καθόλου η παγκοσμιότητα και τα αίτια του φαινομένου της μετανάστευσης και οι συνέπειες που έχει για τις χώρες προέλευσης.
Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης σε ευρωπαίους πολίτες έφερε το αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο γύρω στις 100 χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες (σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών) και σύμφωνα με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εργάζονται και να έχουν εισφορές 61000 περίπου και η πλειοψηφία να είναι από Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία. Σημειώνεται ότι το 2008 υπήρχαν 36000 ευρωπαίοι υπήκοοι εγγεγραμμένοι στο ΤΚΑ. Δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια σχεδόν ο αριθμός των κοινοτικών εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 25000.
Σε προηγούμενες εκθέσεις προς το Συνέδριο της ΠΕΟ έγινε εκτενής αναφορά στις συνθήκες και προϋποθέσεις με τις οποίες το 1991 συμφωνήθηκαν τα κριτήρια για την εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες στην Κύπρο. Έγινε βέβαια και εκτίμηση ως το πώς εφαρμόστηκαν στην πράξη και τι στρεβλώσεις υπήρξαν. Η ΠΕΟ συνεχώς διεκδικούσε την πλήρη εφαρμογή τους για να εμποδίσει φαινόμενα και καταστάσεις δουλείας και εκμετάλλευσης των ξένων εργαζομένων που λειτουργούσαν πολλές φορές ανταγωνιστικά στο ντόπιους εργαζόμενους και στις συλλογικές συμβάσεις.
Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2006 σε συνεδρία το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ το οποίο εξέτασε το έγγραφο που η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και παραδώσει στις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις για έκφραση απόψεων το οποίο τιτλοφορείται: « Στρατηγική για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού στη Κύπρο».
Με ιδιαίτερη χαρά προσφωνώ εκ μέρους της ΠΕΟ το αποψινό συμπόσιο που διοργανώνει το ΙΝΕΚ..
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Γενικό Συμβούλιο συνέρχεται σ'αυτή τη σύνοδο για να εξετάσει αφ' ενός τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στον τομέα της πάλης για την υπεράσπιση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων κατά τον περασμένο χρόνο και αφ'ετέρου να καθορίσουμε την πολιτική μας για το ύψος των διεκδικήσεων μας κατά τον προσεχή κύκλο ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων
Χωρίς αμφιβολία η πραγματοποίηση από την ΠΕΟ της 1ης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Αλλοδαπών Εργαζομένων αποτελεί ένα ξεχωριστό Συνδικαλιστικό γεγονός με ευρύτερες κοινωνικές διστάσεις.