• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΣΚΟΠΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ KΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ KΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

Το Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ ιδρύθηκε το 1952 με απόφαση του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΕΟ. Αρχικά ονομαζόταν 'Γραφείο Εργατριών ΠΕΟ'.

Στόχος της ίδρυσης και λειτουργίας του Τμήματος όλα αυτά τα χρόνια είναι η εξειδίκευση της δράσης της ΠΕΟ, ανάμεσα στις εργαζόμενες γυναίκες και η προώθηση μέσα από τις διεκδικήσεις μας του στόχου της ισοτιμίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία και στην κοινωνία ευρύτερα.

 

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το Τμήμα Γυναικών είναι οργανωμένο σε κεντρική και επαρχιακή βάση.

Η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ εκλέγεται από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αμέσως μετά το Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ. Το Τμήμα πραγματοποιεί παγκύπριο συνέδριο κάθε πέντε χρόνια στο οποίο συμμετέχουν γυναίκες από όλες τις συντεχνίες που αποτελούν την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.

Το συνέδριο εκλέγει το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών το οποίο αποτελεί το καθοδηγητικό σώμα του Τμήματος μεταξύ των δύο συνεδρίων.

Το τελευταίο συνέδριο του Τμήματος πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2003, το οποίο και εξέλεξε το νέο Κεντρικό Γραφείο Γυναικών που αποτελείται από 52 άτομα.

Στο επαρχιακό επίπεδο λειτουργούν τα Επαρχιακά Γραφεία Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων τα οποία υλοποιούν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη δοσμένη επαρχία.

Τα Επαρχιακά Γραφεία εκλέγονται από τα Επαρχιακά Συνέδρια.

Βασικές δραστηριότητες του Τμήματος

Το Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων υιοθετεί κάθε πρόγραμμα δραστηριοτήτων βασισμένο στις κατευθύνσεις πολιτικής που αποφασίζει το παγκύπριο συνέδριο της ΠΕΟ αλλά και το εξειδικευμένο συνέδριο του Τμήματος Γυναικών.

Οι δραστηριότητες και οι ενέργειες που αναλαμβάνονται έχουν δύο βασικούς στόχους:

1. Παρέμβαση Παρεμβολή ανακίνηση και προώθηση για τα ζητήματα ισότητας τόσο στην εργασία αλλά και ευρύτερα.

2. Επαφή με τις εργαζόμενες γυναίκες και εξειδικευμένη προσπάθεια για ενημέρωση τους και μεγαλύτερη εμπλοκή στην συνδικαλιστική δράση.

Χωρίς να είναι στόχος μας η απαρίθμηση της δραστηριότητας μας καταγράφουμε  κάποια βασικά σημεία της παρέμβασης μας μέσα στις εργαζόμενες.

· Δημιουργήσουμε διόδων επικοινωνίας και πρόσβασης σ' όλους τους χώρους εργασίας και σ' όλους τους κλάδους και επαρχίες όπου βρίσκονται οι οργανωμένες συντεχνίες της ΠΕΟ.

· Καθιέρωση κάποιων σημαντικών μαζικών δραστηριοτήτων μέσα στους χώρους εργασίας όπως η παγκύπρια εκστρατεία για την 8η του Μάρτη, η κινητοποίηση για τις φθινοπωρινές δραστηριότητες κ.α.

· Συστηματική προσπάθεια για μορφωτική δραστηριότητα ανάμεσα στις γυναίκες με συγκεκριμένη κατεύθυνση την δημιουργία υποδομής και στέρεης βάσης και αντίληψης γύρω από το τρίπτυχο Εργασία - Γυναίκα - ισότητα. Το κεφάλαιο της μορφωτικής δραστηριότητας αφορά και τα δύο φύλα.

· Έγκαιρη, άμεση και με προτάσεις παρέμβαση σε ζητήματα που κατά καιρούς προκύπτουν και τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στις εργαζόμενες γυναίκες.  Στον ίδιο βαθμό προσπαθήσαμε για την όσο το δυνατό πιο πλατιά και άμεση ενημέρωση των γυναικών στους χώρους εργασίας για θέματα που τις ενδιαφέρουν.

· Ενίσχυση και δημιουργία γέφυρων επικοινωνίας και συνεργασίας με τα αντίστοιχα γυναικεία τμήματα των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και των γυναικείων οργανώσεων.

· Παρεμβολή στο ζήτημα της επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριες & Τουρκοκύπριες. Σημαντικός είναι ο ρόλος μας στην προσπάθεια δημιουργίας μόνιμης γέφυρας συνεργασίας ανάμεσα μας.

· Παροχή συμβουλών για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μας.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ένταξη ολοένα και περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, και η κοινωνική συνειδητοποίηση που σταδιακά μέσα από την συστηματική παρεμβολή μας έχει επέλθει σε σχέση με την θέση των δύο φύλων, τα καινούργια δεδομένα που το θεσμικό πλαίσιο της ένταξης στην Ε.Ε. δημιουργεί είναι παράμετροι καθοριστικοί στην στοχοθέτηση του Τμήματος Γυναικών.

Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι του οικονομικά ενεργού πληθυσμού γύρω στο 40%.

Με τους αγώνες μας καταφέραμε και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις και μέσα από τις εργατικές νομοθεσίες να καθιερώσουμε σημαντικά ωφελήματα όπως:

- άδεια και επίδομα μητρότητας

- βοήθημα τοκετού

- Ισότητα στη μεταχείριση στις προσλήψεις, προαγωγές, επαγγελματική κατάρτιση και ανέλιξη.

- Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.

- Γονική άδεια κ.α.

Παρ' όλα αυτά μπροστά μας σήμερα τίθενται σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν και να δοθούν λύσεις για να υπάρξει αρμονία μεταξύ πολιτικών και πρακτικών αποτελεσμάτων για την ισότητα.

Τέτοια ζητήματα είναι:

- η ανεργία που επηρεάζει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στους άνδρες.

- Η εφαρμογή στην πράξη των νόμων για την ισότητα.

- Η παροχή ουσιαστικών διευκολύνσεων στις εργαζόμενες μητέρες.

- Η δημιουργία θεσμών και μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής των νομοθεσιών.

- Η δημιουργία προϋποθέσεων για ανέλιξη των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα έχει στο κέντρο της προσοχής του το Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Στόχος και πυξίδα μας με τους αγώνες μας να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στο στόχο της πλέριας ουσιαστικής ισοτιμίας σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Παραθέτουμε ακολούθως τις θέσεις και προτάσεις του Τμήματος για βασικά ζητήματα όπως έχουν αναλυθεί στο βιβλιάριο που ετοιμάστηκε με την ευκαιρία