• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ KΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ KΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

Η πρώτη προσπάθεια για την οργάνωση συντεχνίας κτιστών είχε γίνει το  1919 στη Λεμεσό . Η Συντεχνία αυτή κράτησε μέχρι το 1922 όπου σταδιακά είχε διαλυθεί.
Καινούργια προσπάθεια για τη δημιουργία συντεχνίας καταβάλλεται το 1926 ,χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Διάφορες άλλες προσπάθειες που είχαν γίνει ,όπως στη Λεμεσό με την ίδρυση Εργατικού Κέντρου όπου είχαν ενταχθεί αρκετοί εργάτες οικοδομών , στη Λευκωσία με την ίδρυση Συντεχνίας Κτιστών το 1926 δεν είχαν επιτυχία.
Όλες  αυτές οι προσπάθειες είχαν προσκρούσει στην αντεργατική στάση της αποικιοκρατίας.

Με τη θέσπιση του νόμου περί Συντεχνιών , η πρώτη Συντεχνία κτιστών και εργατών ιδρύθηκε τον Αύγουστο του  1936 στην Αμμόχωστο . Μέχρι το 1941 υπήρχαν είκοσι δύο Συντεχνίες Οικοδομικών και Ξυλουργικών επαγγελμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο με 1158 μέλη.

Την περίοδο 1941- 42 αρχίζει νέα συγκρότηση  Συντεχνιών με την συγχώνευση των μικρών Συντεχνιών πάνω  σε επαρχιακή και  κλαδική βάση. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε το 1945. Έτσι υπήρχαν τότε σε κάθε επαρχία δύο βασικές συντεχνίες , εκείνη  των Οικοδόμων και εκείνη των  Ξυλουργών .

Το 1947 όλες οι Συντεχνίες Ξυλουργών συνενώθηκαν σε μία  Παγκύπρια , τη Συντεχνία Ξυλουργών Κύπρου ΠΕΟ που είχε έξι τμήματα και επτά παραρτήματα σε χωριά.
Ένα χρόνο αργότερα ενώθηκαν σε Παγκύπρια  Συντεχνία Εργατών Οικοδόμων ΠΕΟ οι επαρχιακές Συντεχνίες Οικοδόμων,  με τέσσερα τμήματα(Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Αμμόχωστο) και είκοσι οχτώ παραρτήματα στην Ύπαιθρο.

Το 1950 οι δύο Συντεχνίες συνενώθηκαν στην Παγκύπρια Συντεχνία Οικοδόμων και Ξυλουργών  Κύπρου ΠΕΟ με πέντε Τμήματα και είκοσι δύο παραρτήματα.

Το 1975 ο τίτλος στης Συντεχνίας μετατρέπεται σε Συντεχνία Οικοδόμων , Ξυλουργών και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ.
Το Μάρτιο του 1989 σε κοινή συνδιάσκεψη με την Συντεχνία των Μεταλλωρύχων αποφασίζεται η συνένωση των δύο Συντεχνιών κάτω από τον γενικό τίτλο Συντεχνία Οικοδόμων , Ξυλουργών , Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ.

Η συντεχνία σήμερα διατηρεί πέντε τμήματα και σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα μέλη εφόρου, για το  2003 αριθμούσε   πέραν των 19,000 μελών.

 

Κλάδοι που δραστηριοποιείται η Συντεχνία

Η συντεχνία δραστηριοποιείται   στους ακόλουθους κλάδους: Οικοδομών, έργων οδοποιίας , μωσαϊκών πλακών, κεραμοποιίας  ,  ετοιμοπαράδοτου μπετόν , λατομείων , σκυροποιίας , τσιμεντοποιίων , μεταλλίων ,δασικών βιομηχανιών , επιπλοποιείων και ξυλουργικών κατασκευών .

 

Έδρα της Συντεχνίας

Η έδρα της συντεχνίας βρίσκεται στα γραφεία  της ΠΕΟ στη Λευκωσία , στην οδό Αρχέρμου  31 – 35 . Στην διεύθυνση αυτή εδρεύει το διοικητικό συμβούλιο της Συντεχνίας .
Το τηλέφωνο  επικοινωνίας είναι  22 866404

 

Τμήματα Συντεχνίας

Το τμήμα Λευκωσίας βρίσκεται στα γραφεία της  ΠΕΟ στη διεύθυνση Αρχέρμου 31 -  35 .
Τηλέφωνο επικοινωνίας 22866400

Το Τμήμα Λεμεσού βρίσκεται στην οδό Λουκή Ακρίτα Αρ 11
 Τηλέφωνο Επικοινωνίας 25 371532

Το Τμήμα Αμμοχώστου εδρεύει στην οδό Μάρκου Δράκου 30Α στην Λάρνακα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 24 828740.

Το Τμήμα Λάρνακας εδρεύει στην οδό Μάρκου Δράκου 30Α στην Λάρνακα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 24 828740.

Το τμήμα Πάφου βρίσκεται στην οδό Παλλάδος 4 στην Πάφο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 26 932144.

 

 

Σκοποί  της Συντεχνίας

Η συντεχνία ενδιαφέρεται για την οργάνωση και για τα προβλήματα των εργαζομένων που απασχολούνται στους κλάδους που δραστηριοποιείται.

Κύριοι σκοποί της Συντεχνίας είναι
1) Η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών
2) Η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων.
3) Η βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας και η βελτίωση της ζωής των εργαζομένων μέσω
- εξασφάλισης και διατήρησης των μισθών και ημερομισθίων  στο επίπεδο ,όπου θα αναβαθμίζεται το βιοτικό τους επίπεδο και θα τους δίδεται η ευκαιρία  να αντιπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής , παράλληλα με την βελτίωση και την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής τους στο εθνικό εισόδημα.
- Ίσης  πληρωμής για ίση εργασία που αυτό εξυπακούει την καταπολέμηση και εξάλειψη κάθε διάκρισης όσον αφορά την πληρωμή των γυναικών , των νέων και των αλλοδαπών που απασχολούνται στους κλάδους που δραστηριοποιείται η συντεχνία.
- Προσαρμογή των μισθών στο κόστος ζωής ( Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή )
- Εφαρμογή της 38 ώρου  πενθήμερης εργασίας.
- Με την εξασφάλιση και την εφαρμογή πλήρης  Νομοθεσίας όπου θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
3στ) Με την πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί  από τη συντεχνία.

 

Αλλοι σκοποί της Συντεχνίας

1)Είναι η παροχή από το κράτος , δωρεάν παιδείας σε όλες της βαθμίδες της εκπεύδευσης έτσι ώστε η φοίτηση να είναι εφικτή και κατορθωτή για τα παιδιά  των εργαζομένων.

2) Η βελτίωση του επιπέδου της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων ,έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοσθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Η βελτίωση  του επιπέδου των υφιστάμενων Τεχνικών Σχολών , Συστημάτων Μαθητείας ,των προγραμμάτων του Κέντρου Παραγωγικότητας και η βελτίωση τους συστήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού των νέων είναι μέσα στους στόχους της Συντεχνίας.

3)Η Συντεχνία μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτει επιδιώκει να πετύχει την επαγγελματική , κοινωνική μορφωτική και πολιτιστική πρόοδο των  μελών της. Αυτό γίνεται εφικτό μέσα από σεμινάρια που οργανώνονται από την Συντεχνία ή άλλων ειδών μορφωτικής  δουλειάς .
Μέσω του Ταμείου Αρωγής επιχορηγούνται σχέδια ανάπαυσης μελών ,διοργανώνονται συναυλίες ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

4)Η ηθική και η οικονομική  ενίσχυση νόμιμων
 Απεργιών άλλων συντεχνιών οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες .

5)Η συμμετοχή και η συμβολή σε δραστηριότητες οπουδήποτε νόμιμου συνδέσμου , ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας Συντεχνιών στην Κύπρο και στο Εξωτερικό  που έχουν σαν σκοπό την  εξασφάλιση και την  προαγωγή των συμφερόντων της εργατικής τάξης , των συντεχνιών και των μελών τους.

6) Η παροχή στα μέλη ωφελημάτων όπως
-  Επιδόματα απεργίας στα μέλη τα οποία απεργούν μετά από απόφαση των αρμοδίων οργάνων της Συντεχνίας ή βρίσκονται χωρίς εργασία λόγω εργοδοτικού λοκ – άουτ.
- Νομική βοήθεια στα μέλη ,τις περιπτώσεις που θα τη χρειαστούν.
- Παροχή βοηθημάτων ενδείας στα μέλη που χρειάζονται τέτοια βοήθεια.

 

ΜΕΛΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

Μέλος της συντεχνίας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε κάτοικος Κύπρου ανεξαρτήτως φύλου , φυλής , θρησκεύματος , εθνικότητας  εάν αυτός εξασκεί το επάγγελμα με το οποίο σχετίζεται η συντεχνία και περιγράφεται από το καταστατικό.

 

Διεθνείς  Σχέσεις της  Συντεχνίας

Η Συντεχνία είναι ιδρυτικό  μέλος της  Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων , Ξύλου  και Οικοδομικών Υλικών – UTBB. Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας είναι μέλος της γραμματείας  της Διεθνούς.

Η UTBB είναι μια παγκόσμια Συνδικαλιστική οργάνωση με δράση σε όλες της ηπείρους