• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

1ο TAKTIKOΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΕΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Μαΐου 2009, το 1ο Επαρχιακό Συνέδριο ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, των Τμημάτων Λάρνακας & Αμμοχώστου.

 

 

 

Στο συνέδριο έγινε εκτίμηση της δράσης της Συντεχνίας από το 2003 μέχρι και σήμερα και καθορίστηκαν οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

Στη συζήτηση αναφέρθηκε η σημασία της ίδρυσης της ΠΑΣΕΥ ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και στο νέο εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς διαμορφώνεται, αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους διάφορους κλάδους που επιθεωρεί η Συντεχνία.

 

 

 

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Κ.Ο.Γ. της ΠΕΟ, ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ, οι Ε.Γ. των Τ.Σ. ΠΕΟ Λάρνακας & Αμμοχώστου, οι Ε.Γ. ΠΑΣΕΥ Πάφου, Λευκωσίας και Λεμεσού, καθώς επίσης οι Ε.Γ. Λάρνακας & Αμμοχώστου των άλλων Συντεχνιών.

 

 

 

Τις εργασίες του συνεδρίου, παρακολούθησαν 70 αντιπρόσωποι από όλους τους κλάδους που επιθεωρεί η Συντεχνία μας.

 

 

 

Τέλος εκλέγηκαν οι νέες Επαρχιακές Επιτροπές ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας & Αμμοχώστου, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ

 

1ΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΠΑΣΕΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Το 1ο Επαρχιακό Συνέδριο ΠΑΣΕΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 5 Μαΐου 2009 στην αίθουσα συνεδρίων της ΠΕΟ Λάρνακας, αφού συζήτησε την έκθεση δράσης, για την περίοδο 2003 – 2008, αποφάσισε τα ακόλουθα:

 

 

 

Α.  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

 

 

 

Το πολιτικό σκηνικό που εξακολουθεί δυστυχώς να παρουσιάζεται διεθνώς είναι η κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ¨πλουσίων¨ και φτωχών¨ χωρών.  Στον βωμό του κέρδους και των συμφερόντων της επιβολής της θέλησης των ισχυρών της γης, θυσιάζονται και οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του  Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθούν να υποθάλπονται περιφερειακοί και τοπικοί πόλεμοι και να μεσουρανεί η έξαρση του εθνικισμού που χαρακτηρίζει την σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον κόσμο, σαν αποτέλεσμα της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων. 

 

 

 

Η προώθηση του νεοφιλελευθερισμού σε παγκόσμια κλίμακα εντείνει την επίθεση ενάντια στα κεκτημένα των εργαζομένων, συρρικνώνει το κράτος πρόνοιας, αυξάνει την ανεργία και διευρύνει την οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ των πολιτών στα ίδια τα κράτη. 

 

 

 

1.   Η ενίσχυση της πάλης των προοδευτικών, φιλειρηνικών δυνάμεων όλων των χωρών του πλανήτη και ο συντονισμός των ενεργειών τους ενάντια στην λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την ανθρωπότητα.

 

 

 

2.   Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, η πολιτική αρχών που ακολουθεί και ευέλικτοι χειρισμοί στους οποίους προβαίνει έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Κυπριακό.  Αναγεννήθηκε η ελπίδα ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.  Η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

3.   Το Συνέδριο μας διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια έχει ήδη παρουσιάσει  με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης αξιόλογο έργο στα πλαίσια της υλοποίησης του φιλολαϊκού της προγράμματος.  Και τούτο παρά τα τεράστια προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της ανομβρίας, της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.  Στους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης Χριστόφια αναβαθμίστηκε και ενισχύθηκε το κοινωνικό κράτος.

 

 

 

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

 

 

 

Το Συνέδριο μας διαπιστώνει για την περίοδο που ανασκοπούμε ότι τα πρώτα χρόνια της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν περαιτέρω δυσκολίες και αντιξοότητες στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.  Μπορεί μεν το ντόπιο κεφάλαιο να μην έχει πλέον τα δεκανίκια μιας δεξιάς νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης η οποία να επικαλείται συστηματικά την Ευρώπη για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά είναι βέβαιο ότι η οικονομική ολιγαρχία συνεχίζει να επιδιώκει την συρρίκνωση των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας.

 

 

 

Μέσα από αυτό το πνεύμα καλούμαστε σε εγρήγορση και αγώνα ώστε να συμβάλουμε στον μεγαλύτερο βαθμό την ενδυνάμωση της οργανωτικότητας και αποτελεσματικότητας της Συντεχνίας μας σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητας μας, μέσα από την καθημερινή οργανωμένη πάλη, ώστε διεκδικητικά και αποτελεσματικά να διασφαλίσουμε τα μέλη μας. 

 

 

 

Παρόλα τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε καταφέραμε κατά θετικό τρόπο, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που ανήκουν στους κλάδους μας, τόσο στους μισθούς όσο και στα παρεμφερή ωφελήματα.

 

 

 

Εκτιμούμε όμως πως πρέπει με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε αύξηση των ωφελημάτων και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μια πραγματική πρόκληση για μας. 

 

 

 

 

 

Το Συνέδριο και η Συντεχνία μας εκφράζουν την ετοιμότητα να εργαστούν σκληρά για περαιτέρω ανάπτυξη των μισθολογικών απολαβών και ωφελημάτων, όσο και την βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στους κλάδους μας. 

 

 

 

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

 

 

 

1.   Το Συνέδριο εκτιμά την προσφορά των στελεχών και μελών της Συντεχνίας μας πολύ θετική για την συμβολή τους στις επιτυχίες της Συντεχνίας και ιδιαίτερα στον οργανωτικό και οικονομικό τομέα.   

 

 

 

Παράλληλα καλούμαστε να εργαστούμε δημιουργικά ώστε να αναπτυχθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για ανάδειξη νέων στελεχών στους τόπους δουλειάς, ώστε να βοηθούν την Συντεχνία στον οργανωτικό – οικονομικό τομέα και να συμβάλουν στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων.

 

 

 

2.   Καλούμαστε όπως εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, για καλύτερη λειτουργία των Τοπικών Επιτροπών και ιδιαίτερα των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, για αποτελεσματικότερη προσφορά στα πλατιά στρώματα των εργαζομένων.

 

 

 

3.   Ο τομέας της επιθεώρησης – η επαφή με τους εργαζόμενους αποτελεί μόνιμο καθήκον και θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται.

 

 

 

4.   Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των στελεχών μας αποτελεί ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για τη Συντεχνία μας και έτσι θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές – οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες.

 

 

 

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

 

 

 

 

Ας δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της οργανωτικότητας μας, για αποτελεσματικότερη προσφορά στα μέλη μας και γενικά στους εργαζόμενους.