• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ

 

Η ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

 

Του Αθου Ελευθερίου

Γενικού Γραμματέα

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

 

Στις 10/07/2016, στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, στη 2η σελίδα, στη στήλη ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ, δημοσιεύτηκε άρθρο της Κατερίνας Στεφάνου με τίτλο «Τα τσόκαρά σας έτοιμα».

 

Αφορμή στη συγγραφέα έδωσε η μονόωρη στάση εργασίας, που έγινε στις 07/07/2016, που ήταν η παγκόσμια Μέρα Δράσης των Λιμενεργατών. Το ενδιαφέρον όπως η ίδια αναφέρει της τράβηξε η λέξη «αυτοματοποίηση», αφού τις υπόλοιπες διεκδικήσεις, όπως η ασφάλεια και υγεία, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων κ.ά. τα θεώρησε φυσιολογικά.

 

Στην αυτοματοποίηση έδωσε δύο ερμηνείες: “είτε ότι οι λιμενεργάτες είναι έτοιμοι να ξαναφορτωθούν τα σακιά στην πλάτη και να φέρουν καμήλες και … είτε ότι αρνούνται να μετεκπαιδευτούν ώστε να συνεχιστεί η χρήση των βαριών μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα”.

 

Στην ανακοίνωση των Συντεχνιών για την απεργία δεν διευκρινιζόταν, ούτε αναλυόταν ο όρος «αυτοματοποίηση». Γιατί η ανακοίνωση ήταν σύντομη και η ανάλυση αυτού του ζητήματος μεγάλη. Επί της ουσίας από την πιο πάνω αναφορά ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο.

 

Δεν είναι πρόθεση μου σε αυτή την αναφορά, η πλήρης ανάλυση του σοβαρού προβλήματος της αυτοματοποίησης για τους λιμενεργάτες. Εξάλλου θα δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω επεξηγήσεων στους επόμενους μήνες ενόψη της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) που θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι των ΗΠΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Όμως έστω και επιγραμματικά θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα για αποφυγή στη συνέχεια παρερμηνειών.

 

Σήμερα στον κόσμο η εργασία στα περισσότερα μεγάλα λιμάνια, διεξάγεται με τεχνολογία πολύ πιο ανεπτυγμένη από αυτή που υπάρχει στην Κύπρο. Με αυτή την τεχνολογία καμιά διαφωνία δεν υπάρχει. Είναι αποδεκτή χωρίς ενστάσεις ή αμφισβητήσεις.  Η αυτοματοποίηση στην οποία η ανακοίνωση αναφέρεται δεν αγγίζει καθόλου αυτά τα λιμάνια. Αφορά στο παρόν στάδιο όχι μεγάλο αριθμό λιμανιών που εφάρμοσαν την αυτοματοποίηση ή την ημι-αυτοματοποίηση και αυτά που προσανατολίζονται να την αποκτήσουν. Σε αυτά τα λιμάνια τις επιπτώσεις, τις ζουν ήδη οι λιμενεργάτες, των οποίων τις εργασίες εκτελούν πλέον οι μηχανές.

 

Δηλαδή με την εισαγωγή αυτών των μηχανημάτων στα λίγα υπερσύγχρονα λιμάνια, μειώνονται περαιτέρω οι ήδη μειωμένες  θέσεις εργασίας περίπου 70% επιπρόσθετα στις περιπτώσεις της πλήρους αυτοματοποίησης και 30% στις περιπτώσεις της  ημι-αυτοματοποίησης.

 

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν έγινε καμιά διαβούλευση, κανένας διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους λιμενεργάτες, οι οποίοι υπόκεινται τις συνέπειες της αυτοματοποίησης. Οπόταν ναι οι λιμενεργάτες προβληματίζονται, συζητούν και δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν να λαμβάνονται αποφάσεις γι’αυτούς χωρίς διάλογο, χωρίς καμιά διαβούλευση μαζί τους, για ζητήματα που αφορούν το μέλλον τους.

 

Το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη βελτίωση της τεχνολογίας όπως τη ξέραμε μέχρι πρόσφατα. Αφορά την αντικατάσταση των εργαζόμενων με μηχανές, με ρομπότ τα οποία αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα όπου εφαρμόστηκαν δεν πέτυχαν βελτίωση της παραγωγικότητας, σε σχέση με τα υφιστάμενα συμβατικά τερματικά.

 

Αυτό το θέμα αν το αναλύσει κάποιος ψύχραιμα θα διαπιστώσει πως  αφορά όλους. Όλοι θα πρέπει να προβληματιστούν για το μέλλον τους. Γιατί σήμερα είναι σε αυτή τη θέση οι λιμενεργάτες, αύριο θα είναι οι υπόλοιπες ειδικότητες. Θα πρέπει έτσι απλά και παθητικά, με μονομερείς αποφάσεις, σταδιακά την εργασία εκατομμυρίων εργαζόμενων να την κάνουν οι μηχανές και τα ρομπότ; Και οι εργαζόμενοι τι θα γίνουν; Ποια εξέλιξη πρέπει να έχει η κοινωνία μας;

 

Αυτά τα ερωτήματα και άλλα απασχολούν σοβαρά τους λιμενεργάτες και σύντομα θα επανέλθουν με αναλύσεις, σκέψεις και απόψεις. Την ίδια ώρα είναι έτοιμοι να ακούσουν και τον αντίλογο, τις όποιες διαφορετικές απόψεις υπάρχουν. Πάντοτε όμως μέσα από διάλογο και όχι το μονόλογο που υπάρχει σήμερα.

 

13/07/2016