ΕΝΕΡΓΟΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Της Ευσεβίας Γεωργίου
ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Λευκωσίας
Σήμερα, μεγάλος αριθμός των απασχολουμένων στους κλάδους της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ είναι γυναίκες. Οι πιο βασικοί τομείς απασχόλησης των γυναικών στη Συντεχνία μας είναι οι εταιρείες Αναψυκτικών, Μεταφορών, Πετρελαιοειδών και ο τομέας της Γεωργίας.
Μέσα στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, όλο και περισσότερες γυναίκες καταθέτουν τις γνώσεις, ικανότητες και τις εμπειρίες τους σε επαγγελματικές δραστηριότητες, διεκδικώντας οικονομική ανεξαρτησία και απαλλαγή από τις προκαταλήψεις – αντιλήψεις του παρελθόντος.
Οι αυξημένες όμως υποχρεώσεις που υπάρχουν από το ρόλο της σύγχρονης γυναίκας ως εργαζόμενης, την καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτη, σε ζητήματα όπως είναι το εργασιακό άγχος που αποτελεί τη δεύτερη αιτία απουσίας από την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι γυναίκες υπόκεινται και σε διάφορες μορφές βίας. Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τους βασικούς στόχους της πολιτικής στον τομέα της ισότητας ανδρών και γυναικών. Από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών είναι η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση τους, η άσκηση φυσικής βίας, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.
Οι γυναίκες ως μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες, αγρότισσες, οικοκυρές, δίνουν καθημερινά το δικό τους σκληρό αγώνα, προς όφελος της οικογένειας, της κοινωνίας, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η εξάλειψη των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών είναι πάντα κύριο μέλημα της Συντεχνίας μας σ’ όλους τους τομείς της ζωής, αλλά και στον τομέα της απασχόλησης.
Στα θέματα της ενημέρωσης, το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Συντεχνιών, μετέχει ενεργά στη διοργάνωση σεμιναρίων για την όσο το δυνατό καλύτερη πληροφόρηση των εργαζομένων. Μέσα στα πλαίσια αυτά, έγιναν πολύ αξιόλογες δράσεις και προγράμματα που συμβάλανε στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των γυναικών του τόπου μας, ανεξάρτητα φυλής, εθνικότητας ή καταγωγής. Διοργανώνονται επίσης, εκδηλώσεις με τουρκοκυπριακές γυναικείες οργανώσεις, όπου υπάρχει πάντα άψογη συνεργασία.
Η ΠΕΟ αλλά και η Συντεχνία μας, είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τις πρωτοβουλίες τους, να διοργανώνουν σεμινάρια που απευθύνονται στις γυναίκες εργαζόμενες, αλλά και γενικότερα στους εργαζόμενους μέλη της ΠΕΟ.
Οι πρωτοβουλίες αυτές εκφράζουν έμπρακτα την πλήρη συνειδητοποίηση του Συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ, στη βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος εργασίας και ιδιαίτερα της εργασίας της γυναίκας.
Προσπάθεια μας είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των νομοθεσιών που ψηφίστηκαν, στον τομέα της απασχόλησης και αφορούν την ισομισθία, τις ίσες ευκαιρίες, τη γονική άδεια, την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.
Η ΠΕΟ, αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή Κύπρια εργαζόμενη πρέπει να μετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα και να προστατεύεται. Εργάζεται με συνέπεια για να κρατήσει το βιοτικό της επίπεδο ψηλά και να βελτιώνει συνεχώς το εργασιακό της περιβάλλον.
Ο ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος στην προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γι’ αυτό η Συντεχνία μας διαβεβαιώνει τα γυναικεία μέλη και στελέχη μας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους ενημερώνει συνεχώς για τα νόμιμα δικαιώματα τους.
Στον τομέα της πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας για την ίση αμοιβή για την εργασία ίσης αξίας, αξίζει να αναφέρουμε πως η Συντεχνία μας έκανε σημαντική δουλειά στους κλάδους της.
Η ισομισθία ανεξαρτήτως φύλου εφαρμόζεται από αρκετά τώρα χρόνια στα συσκευαστήρια εσπεριδοειδών και πατατών, στις εταιρείες πετρελαιοειδών, σε μεγάλο βαθμό στις εταιρείες Μεταφορών και στον κλάδο των αναψυκτικών τα τελευταία χρόνια.
Οι Γυναίκες μέλη μας συμμετέχουν ενεργά στη γενικότερη δραστηριότητα της Συντεχνίας. Δίνουν μαζικά το παρών τους στα Συνέδρια, στα Σεμινάρια και σε Εκδηλώσεις.
Αδυναμία υπάρχει στη συμμετοχή των γυναικών στα σώματα της Συντεχνίας. Συμμετέχουν ενεργά στις Τοπικές Επιτροπές, αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις Επαρχιακές Επιτροπές, στα Κλαδικά Συμβούλια και το Διοικητικό Συμβούλιο.
Αυτή η αδυναμία απασχολεί σοβαρά τη Συντεχνία, που προσπαθεί να βρει τρόπους για να υπερπηδηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.
Σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο και εμείς οι γυναίκες. Παρόλο ότι ο ελεύθερος μας χρόνος είναι περιορισμένος, λόγω των δουλειών στο σπίτι, στην ανατροφή και μάθηση των παιδιών κ.α., θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να έχουμε ενεργότερη συμμετοχή και στα καθοδηγητικά σώματα της Συντεχνίας.
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε και στην καλύτερη προώθηση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες.