ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Του Χρίστου Χριστοφή
Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα
ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ Λεμεσού
Μετά από αγώνες αρκετών χρόνων το συνδικαλιστικό μας κίνημα το 1989 κατάφερε να ψηφιστεί νομοθεσία για την επαγγελματική άδεια οδηγών. Ο νόμος αυτός που είχε αρκετές αδυναμίες παρά τις προσπάθειες μας ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε.
Ο οδηγός με απλές διαδικασίες και ανεξάρτητα του επαγγέλματος του, πολύ εύκολα έπαιρνε την επαγγελματική άδεια.
Η Οργάνωση μας είχε τότε παραθέσει τις απόψεις της για τροποποίηση και βελτίωση της νομοθεσίας στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την επαγγελματική άδεια οδηγού.
Οι κυριότερες εισηγήσεις μας ήταν οι ακόλουθες: 1. Η επαγγελματική άδεια να ισχύει μέχρι το 65ον έτος της ηλικίας. Η άποψη μας είναι πως οι οδηγοί που αφυπηρετούν στο 65ον έτος ηλικίας παίρνοντας τη σύνταξη τους από το Τ.Κ.Α. να μην ανανεώνετε η επαγγελματική άδεια μέχρι το 70ον έτος ηλικίας με στόχο τη γρηγορότερη εισροή νέων οδηγών στο επάγγελμα σε ένα τόσο δύσκολο και νευραλγικό τομέα .
2. Η κάθε κατηγορία της επαγγελματικής άδειας να δίνεται κατόπιν ξεχωριστής εξέτασης. Η θέση μας αυτή δίνει στον κάθε οδηγό την ευκαιρία να ειδικευτεί περισσότερο σε ένα τομέα οδήγησης και με την καλύτερη κατάρτιση του να αναβάθμιση και να κατοχυρώσει το επάγγελμα του .
3. Να βελτιωθεί η εξεταστέα ύλη για όλες τις κατηγορίες .
4. Η επαγγελματική άδεια να ανανεώνεται αυτόματα για όσους εξασκούν το επάγγελμα .
5. Να μειωθεί το τέλος επανέκδοσης και το τέλος για την έκδοση πιστοποιητικού καλού χαρακτήρα.
6. Να αφαιρεθεί η επαγγελματική άδεια από άτομα που εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία.
7. Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να αντιπροσωπεύονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Α. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Στα πλαίσια της εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των δημόσιων οδικών μεταφορών έχουν ψηφιστεί οι περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμοι του 2001 έως 2003 και οι περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Κανονισμοί του 2002 . Οι διατάξεις αυτών των νομοθετημάτων αφορούν όσους σήμερα ασκούν το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα.
1. Διεξαγωγή Εξετάσεων.
Για την απόκτηση Επαγγελματικής άδειας χρειάζονται εξετάσεις για τη διαπίστωση του επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων για τα οποία απαιτείται η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού.
2. Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου
Εδώ παρουσιάστηκε ένα μεγάλο κενό όπου σε καταγγελίες εναντίων οδηγών από την Αρχή Αδειών ή την αστυνομία με κατηγορίες όπως (ανοικτές πόρτες λεωφορείου ,παραβίαση ορίου ταχύτητας ,ατύχημα κ.ά.) ένας οδηγός εάν οδηγείτο στο δικαστήριο με κάθε δικαστική απόφαση είτε με πρόστιμο, είτε με αναστολή, είτε με οποιαδήποτε άλλη ποινή, τότε η αστυνομία Κύπρου εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του άρθρου 6(2)(γ ) του περί Επαγγελματικής άδειας Οδηγού Νόμου, την οποιαδήποτε κατηγορία από το δικαστήριο την θεωρεί αλόγιστη οδήγηση με αποτέλεσμα την ακύρωση της επαγγελματικής άδειας. Το δικαίωμα απόκτησης του εν λόγω πιστοποιητικού επανακτάται μετά από επτά (7) χρόνια .
Το θέμα αυτό έχει εγγραφή στη Βουλή από το Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αντρέα Φακοντη το οποίο αναμένετε να διαφοροποιήσει τη σημερινή κατάσταση. Με την επικείμενη τροποποίηση θα ξεκαθαρίσει τι θεωρείτε αλόγιστη και επικίνδυνη οδήγηση. Στη βάση αυτού αναμένετε πως κάποιες επαγγελματικές άδειες θα επανακτόνται με επανεξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, με βάση και τη νέα νομοθεσία.
Β. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Το Ιατρικό Πιστοποιητικό Φυσικής Ικανότητας αφορά Νόμος που θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη του 2009.
Στα πλαίσια εναρμόνισης της Κύπρου με τη σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,ψηφίστηκε ο περί της Αρχικής Επιμόρφωσης και της Περιοδικής Κατάρτισης των Οδηγών Νόμος.Με βάση τον πιο πάνω Νόμο οι νέοι οδηγοί θα πρέπει να επιλέξουν μια κατηγορία οχήματος και να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας. (Π.Ε.Ι.)
Όλα τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας έχουν 5ετή διάρκεια .
Η απόκτηση των Π.Ε.Ι. από τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών σκοπεύει στην:
> αύξηση της οδικής ασφάλειας,
> διαρκεί αναβάθμιση των γνώσεων και ικανοτήτων των οδηγών ,
> αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών ικανοτήτων των οδηγών
> αναβάθμιση και κατοχύρωση του επαγγέλματος .
Υφιστάμενοι οδηγοί :
α) κάτοχοι άδειας οδήγησης από τις κατηγορίες D1, D1+ E, D, D+E η οποία έχει εκδοθεί μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου 2008, θα πρέπει να αποκτήσουν το Π.Ε.Ι. μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2013 . β) κάτοχοι άδειας οδήγησης από τις κατηγορίες C1, C1+E, C, C+E η οποία έχει εκδοθεί μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου 2009, θα πρέπει να αποκτήσουν το Π.Ε.Ι. μέχρι της 10 Σεπτεμβρίου 2014 .
Η Αρχή Αδειών δεν θα χορηγεί και δεν θα διατηρεί σε ισχύ Επαγγελματική άδεια Οδηγού σε οδηγό ο οποίος απαιτείται να κατέχει και δεν κατέχει Π.Ε.Ι.Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω , οι οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί πριν από την 9η Σεπτεμβρίου του 2008 και 2009, απαλλάσσονται από την υποχρέωση για αρχική και ταχύρυθμη επιμόρφωση.
Παρόλο που για την οδήγηση οχημάτων των κατηγοριών C1 και C1+E δεν απαιτείται Επαγγελματική άδεια οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να αποκτούν Π.Ε.Ι.
Aλλες Νομοθεσίες :
Α. Νόμος για την υποχρεωτική ασφάλεια από τους εργοδότες για ξένη ζημιά.
Η πυκνή κυκλοφορία οχημάτων, η παράνομη στάθμευση, τα προβληματικά αυτοκίνητα, οι αρκετές και αλόγιστες ώρες οδήγησης, ήταν μερικές από τις αιτίες ατυχημάτων με αποτέλεσμα να καλούνται οι οδηγοί να πληρώνουν τις ζημιές που προκαλούσαν σε τρίτους . Σήμερα σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις δεν έχει λυθεί το πρόβλημα έτσι υποχρεώνονται οι οδηγοί να αναλαμβάνουν τη ζημιά των ιδίων των οχημάτων που οδηγούν σε περίπτωση ατυχήματος που έχουν την ευθύνη .
Β. Νομοθεσία και Έλεγχος (Χρήση Ταχογράφων)
Σκοπός Εφαρμογής. Προστασία της υγείας του οδηγούΒελτίωση της οδικής ασφάλειαςΕξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμούΧρήση των δεδομένων του ταχογράφου σε περιπτώσεις ατυχημάτων
Γ. Νόμος Περί Ωρών Οδήγησης και Ανάπαυσης των Οδηγών που απασχολούνται με μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών.
Δ. Οργάνωση του χρόνου εργασίας των εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών.
Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρομε ότι :
Έχει βελτιωθεί σημαντικά η εξεταστέα ύλη για όλες τις κατηγορίες οδηγών, και με στόχο την αναβάθμιση του επαγγέλματος του οδηγού και στην Κύπρο όπως γίνετε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έχει αφαιρεθεί αυτόματα η επαγγελματική άδεια από άτομα που εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία και όταν δεν παρουσιάζεις πιστοποιητικό αποδοχών ότι εξασκείς το επάγγελμα, η Αρχή Αδειών έχει το δικαίωμα να μην ανανεώσει την άδεια.Η Συνδικαλιστική μας Οργάνωση παρακολουθεί και αφουγκράζεται τα προβλήματα των οδηγών προωθώντας την επίλυση τους, γι’ αυτό και επιτυγχάνονται οι αναγκαίες αλλαγές στις νομοθεσίες.
Όλα αυτά πιστεύουμε πως έχουν βελτιώσει και αναβαθμίσει το επάγγελμα του οδηγού.
Το μέλλον για τους επαγγελματίες οδηγούς θα είναι ακόμη καλύτερο. Φτάνει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως όλα αυτά τα οποία απολαμβάνουν σήμερα δεν τους τα χάρισε κανένας, απλά κάποιοι οι οποίοι είναι συνδικαλισμένοι αγωνίστηκαν για δεκαετίες ολόκληρες για να αλλάξουν την κακή εικόνα και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο .
Η Συντεχνία μας και η ΠΕΟ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους ούτως ώστε όλα τα αιτήματα που έχουμε υποβάλει κατά καιρούς προς τους αρμόδιους φορείς για τους επαγγελματίες οδηγούς, να υιοθετηθούν .