• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΚΟΠΟΣ

ΣΚΟΠΟΣ

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΟ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ1992 ΜΕ ΣΚΟΠΟ :

Πρώτο, να προστατευτούν και να προβληθούν έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, καταστατικά, πιστοποιητικά εγγραφής και σφραγίδες των Συντεχνιών και της ΠΕΟ καθώς και άλλο ιστορικής σημασίας υλικό από τη ζωή και τους αγώνες της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού της κινήματος.

 

Δεύτερο, να συγκεντρωθούν, να διαφυλαχτούν και να προβληθούν παλιά μέσα παραγωγής ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, όπως είναι τα εργαλεία του κτίστη, του πετροκόπου, του πελεκάνου, του σκαρπάρη, του ράφτη, του μεταλλωρύχου, του εργάτη γης και άλλων.

 

Με την ταξινόμηση και την τοποθέτηση του φωτογραφικού υλικού, προσπαθούμε να δώσουμε μια εικόνα από τη ζωή των εργατών και των εργαζομένων την εποχή πριν ιδρυθούν οι Συντεχνίες, και την αγωνιστική πορεία που η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα ακολουθούσαν από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας μέχρι σήμερα, για ν’ αλλάξουν τις συνθήκες εργασίας και την άθλια ζωή των εργαζομένων.

 

Τα εργαλεία που βρίσκονται στις προσθήκες του Μουσείου δωρίθηκαν από παλιούς εργαζομένους και τα δείγματα των μετάλλων δωρίθηκαν από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.).

 

Το φωτογραφικό υλικό, οι σφραγίδες, τα καταστατικά και το άλλο ιστορικό υλικό που βρίσκεται στο Μουσείο, πάρθηκαν από το αρχείο των Συντεχνιών και της ΠΕΟ.

 

Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 4 του Μάη 1992 από τον Υπουργόν Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δρ. Ιάκωβο Αριστείδου, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε:

 

«Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε επίσημα ένα συγκεκριμένο έργο μνήμης και τιμής για τους εργαζόμενους της Κύπρου, το Μουσείο της ΠΕΟ.

 

Μέσα από τα εκθέματα μπορεί κανένας να παρακολουθήσει τους αγώνες και τις αγωνίες του εργαζόμενου και των Οργανώσεων του για μια καλύτερη ζωή, για δικαίωση της συνεισφοράς του στην παραγωγή και το εθνικό εισόδημα, για πιο ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης.

 

Με συγκίνηση εγκαινιάζω το Μουσείο της ΠΕΟ και το παραδίδω στις επερχόμενες γενεές για να τιμούν και να θυμούνται εκείνους που με σκληρή δουλειά και αγώνες βοήθησαν να στερεωθεί η σημερινή οικονομική ευημερία της Κύπρου”.

 

Tα εργαλεία και τ’ άλλα μέσα παραγωγής που βρίσκονται στο Μουσείο, θεωρήθηκε χρήσιμο να εκδοθούν σε βιβλίο γιατί πιστεύουμε ότι μ’ αυτό βοηθούνται οι επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα τους σκοπούς και τη σημασία του Μουσείου.

 

Θεωρήθηκε επίσης χρήσιμο όπως στο βιβλίο περιληφθούν και μερικά άλλα ιστορικής σημασίας έγγραφα και άλλο υλικό που βρίσκονται στο μουσείο όπως, συλλογικές συμβάσεις, λάβαρα και άλλα.

 

Πρόθεση μας είναι το Μουσείο διαρκώς να συμπληρώνεται και να βελτιώνεται στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ Λευκωσία, 1993