Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ

Το Μουσείο

Το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ ιδρύθηκε αρχικά το 1992 με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και των βετεράνων του εργατικού μας κινήματος. Το 2008 ανακαινίστηκε και μεταφέρθηκε σε καινούριο χώρο στο οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας, με σκοπό να προβάλει και να προστατεύσει ντοκουμέντα, φωτογραφίες και εκθέματα από τη ζωή και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Λειτουργώντας αυτόνομα και ανεξάρτητα, το 2012 εγγράφηκε και επίσημα ως Ίδρυμα, με στόχο να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο μέσα στη τοπική κοινωνία, ως φορέας ιστορικής γνώσης σχετικά με τους εργαζομένους από τις αρχές του αιώνα μας και να βοηθήσει στην κατανόηση θεμάτων που προβάλλονται μέσα στο χώρο του όπως τη συμβολή της γυναίκας στους εργατικούς αγώνες, στη διεκδίκηση του δικαιώματος του να συνδικαλίζονται οι νεαροί εργάτες, τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα, την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα από τους κοινούς εργατικούς αγώνες. Στον επισκέπτη δίδεται μια εικόνα αντικειμενική της κατάστασης της εργατικής τάξης από τις αρχές του αιώνα, καθώς επίσης και μια εξέλιξη της δράσης και των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μια γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, όπου οι νέοι κυρίως έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν πως τα εργατικά ωφελήματα δεν χαρίστηκαν απλόχερα, αλλά κερδήθηκαν μέσα από την πάλη για ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Ένα ζήτημα που προβληματίζει όλα τα μουσεία σήμερα και κυρίως αυτά που δεν είναι γνωστά στο κοινό, είναι το θέμα της μειωμένης επισκεψιμότητας με φυσική παρουσία, κάτι που επηρεάζει άμεσα την προβολή ενός μουσείου. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας λοιπόν με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα είναι κάτι το οποίο ως ένα σημείο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Όλο και περισσότερα μουσεία εφαρμόζουν τη ψηφιακή ξενάγηση. Ένας από τους στόχους μας και εμάς, ευελπιστώντας στη συνεχές βελτίωση του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου , ήταν η εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος και η δημιουργία ψηφιακού οδηγού ξενάγησης. Δηλαδή, ο επισκέπτης είτε από το χώρο του μουσείου είτε από το σπίτι του μέσω του κινητού του ή κάποιας άλλης συσκευής που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο , μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΕΟ να συνδεθεί με τον ψηφιακό οδηγό https://peoguide.peo.org.cy/index.html  και να ακούσει την ιστορία του εργατικού κινήματος της ΠΕΟ, χωρισμένη σε θεματικές, όπως προβάλλονται και μέσα στο χώρο του Μουσείου, καθώς και να παρατηρήσει τα διάφορα εκθέματα. Παράλληλα, ένας μεγαλεπήβολος στόχος του Μουσείο της ΠΕΟ είναι η ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΠΕΟ και όπου ένας μεγάλος όγκος ντοκουμέντων ( 560 φαϊλς) , έχουν ψηφιοποιηθεί.

Ο στόχος μας ήταν και είναι να περισώσουμε την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να προσφέρουμε  ελεύθερη αναζήτηση χωρίς περιορισμούς των αρχείων πρός τους ερευνητές και το ενδιαφερόμενο κοινό. Συνεπάγεται πως η  ψηφιοποίηση των εγγράφων και η δημιουργία και λειτουργία ιστορικού αρχείου ήταν επιτακτική ανάγκη, όπως και η ψηφιοποίηση εκθεμάτων που ευελπιστούμε να καταφέρουμε σε μεταγενέστερο στάδιο και θα αναδεικνύει διαφορετικές θεματικές της ιστορίας της κυπριακής εργατικής τάξης. Η χρησιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων τόσο για την ΠΕΟ όσο και για την επιστημονική και ιστορική κοινότητα είναι πολλαπλά. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στη δημιουργία ψηφιακού οδηγού στο Μουσείο και στη ψηφιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του Αρχείου, ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουμε αξιοποιώντας τη τεχνολογία.