OXI βία και παρενόχληση στην εργασία

👉 Σοβαρότατες οι επιπτώσεις σε θύματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία

👉 Η ΠΕΟ κατέθεσε θέσεις και απόψεις στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Περί Βίας και Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας», οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωσή του

📌 Ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση για το νομοσχέδιο «Περί Βίας και Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας Νόμος του 2024».

Ο νόμος αυτός έρχεται να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την Σύμβαση αρ. 190/2019 της ΔΟΕ η οποία βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται η προώθηση για κύρωσης της.

Την ΠΕΟ εκπροσώπησε στην συνεδρία η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή αφού ήταν θέση της ΠΕΟ να κυρωθεί η εν λόγω Σύμβαση. Όπως τόνισε ο νέος νόμος θα καλύψει κενά που έχουν διαπιστωθεί στο Νόμο Περί Ίσης Μεταχείρισης μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση 205/2002 ο οποίος είναι εναρμονισμένος με την οδηγία 2006/54/ΕΚ και περιλαμβάνει την παρενόχληση και την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας όμως δεν καλύπτει περιστατικά όταν γίνονται α) από τρίτα άτομα β) όταν γίνονται εκτός επιχείρησης / οργανισμού από άτομα που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας γ) όταν δεν συνιστά έμφυλη διάκριση και δ) δεν καλύπτει όλο τον κόσμο στο χώρο της εργασίας μη αποκλείοντας και τους αυτοτελώς εργαζόμενους.

Όπως τόνισε η Μ. Σταυρινού Κούκου, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου η ΠΕΟ κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις / σχόλια της. Εξέφρασε την ικανοποίησή της που περιλήφθηκαν οι θέσεις της ΠΕΟ στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και έχουν συμβάλει στη βελτίωση του κειμένου με την επαρκή μεταφορά προνοιών και στο πνεύμα της Σύμβασης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Νόμο 205/2002.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα της Βίας και της Παρενόχλησης στο χώρο εργασίας είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε τις Οργανώσεις εδώ και χρόνια και υπενθύμισε τη συμφωνία πλαίσιο που υπογράφτηκε το 2009 μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των Κοινωνικών Εταίρων γιατί ακριβώς κρίθηκε αναγκαία η αντιμετώπιση συμπεριφορών που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με αλυσιδωτές συνέπειες στους εργαζόμενους που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Δεκαπέντε χρόνια μετά από σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και την περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και την αύξηση των καταγγελιών, η ψήφιση αυτού του νόμου είναι αναγκαία, όπως αναγκαία θα είναι η ύπαρξη επαρκώς στελεχωμένων μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης της εφαρμογής του.

Επιπρόσθετα η Μ. Κούκου κατέθεσε ακόμη δυο σημεία που χρήζουν συμπερίληψης στο νέο νόμο:

1) Να προστεθεί άρθρο για την εκπροσώπηση από Οργανώσεις έτσι που Οργανώσεις εργαζομένων να ασκούν είτε εξ’ ονόματος του προσώπου που είναι θύμα βίας ή παρενόχλησης είτε προς υποστήριξή του, τα δικαιώματα που προβλέπονται από το νόμο.

2) Να ερμηνευτεί ο όρος αντιπρόσωπος των εργαζομένων ή να αντικατασταθεί ο όρος με «οργανώσεις εργαζομένων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ