Με λήψη απεργιακών μέτρων προειδοποιεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό (ΩΚΠ) στα κρατικά νοσηλευτήρια, με αφορμή και την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδας εργασίας αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της ομάδας αυτής των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν οι Συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ, η παρουσίαση ουσιαστικά αποτέλεσε το αποκορύφωμα εμπαιγμού της εργατικής πλευράς.

Οι Συντεχνίες σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και κοινοποίησαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, τον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο και τα Μέλη Δ.Σ. ΟΚΥπΥ, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

1. Παρά το γεγονός ότι οι Συντεχνίες έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι η εργατική πλευρά ενεργεί στα πλαίσια καλής θέλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα προς όφελος όχι μόνο των μελών τους, αλλά και του οργανισμού και των ασθενών, αυτό όχι μόνο δεν εκτιμάται αλλά ενδεχομένως να εκλήφθηκε ως αδυναμία.

2. Τα πλαίσια διαβούλευσης δεν μπορούν να αποτελούν μορφή κάλυψης κοροϊδίας με απώτερο στόχο την αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία αποκτήθηκαν με αγώνες.

3. Είναι απαράδεκτο μετά από τόσους μήνες συνεργασίας να υποβάλλεται από τον ΟΚΥΠΥ εισήγηση για αγορά υπηρεσιών στον κλάδο του ωρομίσθιου προσωπικού κάτι το οποίο αποτελεί για τις Συντεχνίες casus belli. Σημειώνεται πως το ωρομίσθιο προσωπικό είναι ο πιο χαμηλά αμειβόμενος κλάδος στο τομέα της υγείας και ειδικά η καθαριότητα. Υπογραμμίζεται ότι ο μισθός της καθαρίστριας (για την οποία έγινε εισήγηση για αγορά υπηρεσιών), καλύπτεται από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, δηλαδή είναι στο μίνιμουμ, συνεπώς εύλογα τίθεται το ερώτημα για τις προθέσεις της ηγεσίας του ΟΚΥπΥ.

4. Είναι ντροπή για τον δημόσιο οργανισμό που έχει την ευθύνη για τον τομέα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, να συμπεριφέρεται ως ο χειρότερος εργοδότης προωθώντας την παρείσφρηση μορφών απασχόλησης που είναι εξευτελιστικές για τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, επισημαίνεται πως ο ΟΚΥπΥ έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την μεταφορά ιματισμού και δειγμάτων αίματος από το Νοσοκομείο Πάφου προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με πολλαπλάσιο κόστος.

5. Αποτελεί επίσης σχήμα οξύμωρο να καλύπτονται μόνιμες ανάγκες σε οργανικές θέσεις με εποχικό προσωπικό, εφόσον επί της ουσίας ο οργανισμός δεν έχει να κερδίσει οτιδήποτε εκτός από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η κάλυψη των νέων μόνιμων αναγκών τόσο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία με εποχικές θέσεις έγινε κατά παράβαση της διαδικασίας εφόσον δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνοψίζοντας, οι Συντεχνίες προειδοποιούν πως η στάση της εργοδοτικής πλευράς δεν αφήνει άλλη επιλογή από τη λήψη δυναμικών μέτρων.