Στις 14/9/2020 υποβλήθηκε για πρώτη φορά από την πλευρά μας προσχέδιο Συλλογικής Σύμβασης προς την εταιρεία, με καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας και υποβολή νέων αιτημάτων.

 

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν μόλις 3 απ’ ευθείας συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Τον Μάρτιο του 2021 η εταιρεία μας ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφαση της για απολύσεις 16 ατόμων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση μας με πραγματοποίηση απεργιακών μέτρων. Τα μέτρα λύθηκαν με παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο κάλεσε συνάντηση στις 17/3/2021

Στις 17 Μαρτίου 2021 σε Μεσολαβητική συνάντηση οι δύο πλευρές έγιναν δέκτες εισήγησης από την τότε Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για συνομολόγηση και υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης χωρίς αιτήματα και αντι-αιτήματα, αλλά με απλή καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας των εργαζομένων.

Η δική μας πλευρά έκανε αποδεκτή αυτή την εισήγηση σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου 2021.

Μεταξύ της περιόδου 17/3/2021 – 11/6/2021 έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών 10 συναντήσεις (8 στην παρουσία του Υπουργείου Εργασίας και 2 απ’ ευθείας). Σε όλες της συναντήσεις η ΟΕΒ ήταν παρούσα.

Στις 13/5/2021 η πλευρά μας επανέλαβε τη θέση της για υπογραφή της Σύμβασης με απλή καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας σε συνάντηση στην παρουσία της τότε Διευθύντριας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων

Στις 7/7/2021 ως Συντεχνίες στείλαμε επιστολή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, με την οποία διαπιστώναμε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Στην ίδια επιστολή ζητούσαμε την παρέμβαση του Υπουργείου και δίναμε 10ημερη προειδοποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σεβόμαστε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, όμως οι εργατικές διαφορές πρέπει να λύνονται και να μην διαιωνίζονται»

Στις 20/7/2021, και αφού δεν έγινε τίποτα στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη επιστολή, καλέσαμε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τέταρτη 28 Ιουλίου 2021.

Στις 23/7/2021 λάβαμε επιστολή από τον νεοδιορισθέντα Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ο οποίος μας ζητούσε όπως αναστείλουμε τα οποιαδήποτε μέτρα για τις επόμενες 10 μέρες, ούτως ώστε να μπορέσει το Τμήμα να συμβάλει στην επίλυση της διαφοράς.

Στις 28/7/2021 λάβαμε μήνυμα από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ότι η εταιρεία αποδέχτηκε τελικά να υπογράψει το κείμενο της Συλλογική Σύμβαση στη βάση της συμφωνίας για καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας.

Όταν ετοιμάστηκε το κείμενο, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε σοβαρές και ουσιώδεις αλλαγές από πλευράς εταιρείας. Η απουσία διάθεσης από πλευράς εταιρείας για διόρθωση των σημείων και υπογραφή της Σύμβασης, δεν άφησε στην πλευρά μας άλλη επιλογή από του να υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ημερομηνίας 20/7/2021 για λήψη μέτρων.

Με βάση όλα τα πιο πάνω αφήνουμε στην κρίση της κοινής γνώμης κατά πόσο η πλευρά των εργαζομένων έχει παραβιάσει τα εργασιακά θέσμια ή αν έχει εξαντλήσει πέραν του κανονικού τα περιθώρια και απλά κάποιοι επιδιώκουν να τους εγκλωβίζουν στα γρανάζια των διαδικασιών.