Δυναμικά μέτρα και κινητοποιήσεις των λιμενεργατών αποφασίστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) ως απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών.

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΝΗΣ TOY IDC

 

Δυναμικά μέτρα και κινητοποιήσεις των λιμενεργατών αποφασίστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) ως απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών.

 

Το διήμερο συνέδριο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ζώνη του IDC, το οποίο φιλοξενήθηκε από τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια Λάρνακας, συμμετείχαν 80 περίπου λιμενεργάτες από 24 λιμάνια της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Μάλτας, της Βρετανίας, της χώρα των Βάσκων και της Κύπρου.

 

Το άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου στις 18 Σεπτεμβρίου έγινε από το Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Άθω Ελευθερίου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Χρύσης Πρέντζας, ο Γενικός συντονιστής του ΙDC Antolin Goya και ο Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ζώνης του IDC Anthony Tetard.

 

Το Συνέδριο εκτίμησε θετικά τη δραστηριότητα που ανέπτυξε το IDC τους τελευταίους 12 μήνες και συζήτησε το πλάνο δραστηριότητας του για τον επόμενο χρόνο.

 

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, λόγω των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στα λιμάνια.

 

 

Στη Γενική Απόφαση εκφράζεται η αντίθεση του IDC στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φθείρουν τις εργασιακές σχέσεις, αυξάνουν τους άνεργους, μεγαλώνουν τις ανισότητες και περιορίζουν σημαντικά το κράτος πρόνοιας.

 

Αυτές οι πολιτικές μαζί με τις προσπάθειες αποδυνάμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος θα αντιμετωπιστούν με ενότητα στη συνδικαλιστική δράση και με τη λήψη κοινών μέτρων.

 

Το IDC επιβεβαίωσε την αντίθεση του στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων και έκφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στους αγώνες των λιμενεργατών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου και του Λονδίνου.

 

Πέραν της Γενικής Απόφασης, εκκρίθηκαν ξεχωριστά ψηφίσματα αλληλεγγύης στους αγώνες των λιμενεργατών της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λονδίνου.

 

Εκδηλώθηκε επίσης στήριξη στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καταδικάστηκε η προχθεσινή δολοφονία και οι φασιστικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, καθώς και οι ξένες επεμβάσεις και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

 

20/9/2013