Θέμα ενεργειών που βασίζονται σε παράτυπες αποφάσεις όσον αφορά το σχέδιο υπηρεσίας των σημειωτών, καταγγέλει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ με επιστολή της στον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου (ΣΝΠΚ), Λευτέρη Κουζαπά, αλλά και με παλαιότερη επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ ζητά να τερματιστούν άμεσα οποιεσδήποτε ενέργειες βασίζονται στις μονομερείς αποφάσεις για αλλαγές στο σχέδιο υπηρεσίας των Σημειωτών, με επιστολή της προς τον ΣΝΠΚ.

«Σας καλούμε για ακόμα μια φορά να κάνετε δεύτερες σκέψεις και να επιστρέψετε στις εργασιακές πρακτικές που βοήθησαν για δεκαετίας στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης στα λιμάνια», αναφέρει και προσθέτει ότι «σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μας μείνει άλλη επιλογή από τη δυναμική αντίδραση μας».

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η Συντεχνία στις 17 Σεπτεμβρίου στον Έπαρχο Λεμεσού, Πρόεδρο του Λιμενικού Συμβουλίου, Μάριο Αλεξάνδρου, δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών για το σχέδιο υπηρεσίας των σημειωτών και τούτο διότι ο ΣΝΠΚ παρουσίασε πέραν των δυο σχεδίων υπηρεσίας, από το σχέδιο που ήταν επικυρωμένο από το Συμβούλιο με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2007.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ υποδεικνύει ότι με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων εφόσον υπήρχε διαφωνία το θέμα θα έπρεπε να είχε σταλεί από τους εργοδότες στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ρύθμισης.

Ως εκ τούτου, θεωρεί λανθασμένη απόφαση του Συμβουλίου που λήφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών με βάση την πιο πάνω διαδικασία και μετά αυτή να τεθεί στο Συμβούλιο Λιμενεργασίας.