Εκ μέρους της ΠΕΟ και των χιλιάδων μελών της  θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη Κύπρο και να ευχηθώ η παραμονή σας εδώ να είναι ευχάριστη, παραγωγική και δημιουργική.

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. Γ.ΠΕΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ (IDC) ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 

Χαιρετισμός Πάμπη Κυρίτση,

Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης του

Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC)

Περβόλια,  18 Σεπτεμβρίου 2013

 

Εκ μέρους της ΠΕΟ και των χιλιάδων μελών της  θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη Κύπρο και να ευχηθώ η παραμονή σας εδώ να είναι ευχάριστη, παραγωγική και δημιουργική.

 

Είναι τιμητικό για μας να φιλοξενούμε στη μικρή μας χώρα, το Ευρωπαϊκό συνέδριο μιας μαχητικής και διεκδικητικής παγκόσμιας  Οργάνωσης με  ταξικούς στόχους και οράματα,  η οποία έχει αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών.

 

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, τη βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο που οδηγούνται στην φτώχεια και την περιθωριοποίηση.  

 

Ως συνδικαλιστές, αισθανόμαστε ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση, την πίεση και την επιθετικότητα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και αυτών που τους εκπροσωπούν σε πολιτικό επίπεδο.

 

Με επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα και με σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας,  διαχειρίζονται την κρίση και οι  κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε.  Οι πολιτικές απορύθμισης της εργασίας και βίαιης συρρίκνωσης του  κοινωνικού κράτους, έφεραν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμέτωπες με την ανεργία, την δυστυχία και την ύφεση.

 

Ιδιαίτερα ο Ευρωπαϊκός νότος, βιώνει σήμερα μια πρωτοφανή υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και δουλειάς των εργαζομένων, στο όνομα μιας αμφίβολης και ύποπτης δήθεν οικονομικής «εξυγίανσης».  Αυτή η  πολιτική των μνημονίων της Τρόικας που έχει επιβληθεί μέσα από ανήθικους οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς, το μόνο που έχει πετύχει είναι να  δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο φτώχειας και υπανάπτυξης.   Δεν  απειλείται μόνο τη κοινωνική συνοχή των χωρών που υποχρεώθηκαν σε μνημόνιο, αλλά απειλείται η συνοχή και η αξιοπιστία της ίδιας της Ε.Ε    

 

Τις σκληρές επιπτώσεις αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αντιμετωπίζει όπως είναι γνωστό και η χώρα μας.  Η Τρόικα έχει επιβάλει στην Κύπρο ένα σκληρό, αντιλαϊκό μνημόνιο, με τη σύμπραξη και την συνεργασία βέβαια και της «δικής» μας κυβέρνησης της δεξιάς.

 

Η κυπριακή οικονομία έχει εξαρθρωθεί σε μια νύκτα με ανυπολόγιστες κοινωνικές επιπτώσεις πάνω στον λαό.

 

Αυτό που έχει επιβληθεί δεν είναι η «διάσωση» της κυπριακής οικονομίας, όπως προσπαθούν να πείσουν τον φοβισμένο κόσμο, αλλά η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και η δημιουργία συνθηκών επίθεσης και υπόσκαψης ενάντια σε όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του κυπριακού λαού.

 

Η κοινή δράση και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, γίνεται σήμερα  πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι μόνο η ενεργητική και αποφασιστική αντίσταση του  λαϊκού παράγοντα, μπορεί να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων.  

 

Αυτό έχει αποδειχτεί αγαπητοί συνάδελφοι και μέσα από το δικό σας μεγάλο και δύσκολο αγώνα ενάντια στις προσπάθειες για τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών, ο οποίος έφερε  συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

Είναι η ταπεινή μας άποψη, ότι αν και το κυρίαρχο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη, η ETUC,  είχε την ανάλογη  μαχητική προσέγγιση απέναντι στις  διάφορες νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές οδηγίες  και αν επεδείκνυε ταξική συνέπεια στις θέσεις της, τα δεδομένα για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους θα ήταν σήμερα διαφορετικά στην Ευρώπη.  Η επέλαση του Νεοφιλελευθερισμού δεν θα ήταν σίγουρα εύκολη.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έχει υποφέρει πολύ από τα γεωπολιτικά παιχνίδια του ιμπεριαλισμού. Δυνάμεις ξένες με τα γνήσια συμφέροντα του κυπριακού λαού, εκμεταλλεύτηκαν τις διακοινοτικές διαφορές και υπέθαλψαν τον φανατισμό και τον εθνικισμό, με αποτέλεσμα την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974 που είχε ως αποτέλεσμα την βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας και του λαού μας.

 

Για το προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου ο αγώνας για λύση και επανένωση του τόπου και λαού μας, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Η ΠΕΟ, εργάζεται με επιμονή, για συνεργασία  και κοινή δράση με τους Τ/κ συμπατριώτες μας, στη βάση του κοινού στόχου για εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, που θα απαλλάσσει την χώρα από την ξένη στρατιωτική παρουσία και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες. 

 

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, μεταφέρω ξανά τους  θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς της ΠΕΟ.  Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες σας θα ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία, για το καλό των εργαζομένων στα Ευρωπαϊκά λιμάνια οι οποίοι αναμένουν πολλά από το συνδικαλιστικό κίνημα και σίγουρα μας παρακολουθούν.