Το δυσβάστακτο κόστος των φαρμάκων που αγοράζουν οι συνταξιούχοι στην Επ. Υγείας της Βουλής

Μετά από εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ για την ανάγκη αντιμετώπισης του μεγάλου κόστους των φαρμάκων για τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, που προκύπτει μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας μέσω της Γ.Δ. Χριστίνας Γιαννάκη, ανέφερε ότι θα γίνει μελέτη για υπολογισμό του κόστους και καθορισμό του απαραίτητου κονδυλίου που θα χρειαστεί.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος παρευρέθηκε εκ μέρους της ΠΕΟ στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας την περασμένη Πέμπτη 16 Μαΐου, έκανε λόγο για «δυσβάστακτο» κόστος που επωμίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία λαμβάνουν κατόπιν συστάσεων των γιατρών τους, αλλά δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ είπε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έντονα παράπονα από τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν από σαράντα μέχρι και εκατό ευρώ τον μήνα, για να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους. Διερωτήθηκε «όταν λαμβάνουν σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι 500 και 600 ευρώ και δίνουν εκατό ευρώ για φάρμακα, τότε τι θα μείνει για τις υπόλοιπες τους ανάγκες». Πρέπει να βρεθεί μια λύση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ανέφερε.

«Έχει πέντε χρόνια που τα θέτουμε ενώπιον της κυβέρνησης και των αρμοδίων του ΓεΣΥ. Τώρα το Υπουργείο Υγείας μας παρέπεμψε σε κοστολογήσεις και σε νέες μελέτες που πρέπει να γίνουν, ενώ αυτά τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές από τους προηγούμενους Υπουργούς», είπε. Επέκρινε την αυστηρότητα του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά στα ζητήματα,  που έχουν σχέση με τους συνταξιούχους και σε σχέση με το όριο της φτώχειας, για το οποίο όπως σημείωσε οι συνταξιούχοι ζητούν να αναθεωρηθεί.

«Από το 2012 μέχρι σήμερα παραμένει ίδιο το όριο της φτώχειας και καθηλωμένο, ανεξάρτητα ότι η ακρίβεια καλπάζει. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν τόσο αυστηρό και επέστρεψε προς τις εταιρείες  χωρίς καμία στόχευση , 45 εκ. ευρώ πολύ πρόσφατα, όταν εξήγγειλε πακέτο μέτρο στήριξης και αντί να στηρίξει τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στήριξε τις εταιρείες», είπε ο Κ. Σκαρπάρης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ