Δυσμενής διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων από τις ασφαλιστικέςΚαταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων τους

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συζητήθηκε στις 7 Οκτωβρίου το θέμα του δικαιώματος των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην ασφάλιση και στις πιστοληπτικές διευκολύνσεις.

Η Επιτροπή ασχολήθηκε ειδικά με τα προβλήματα που δημιουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους συνταξιούχους, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων των συνταξιούχων οι οποίοι  τιμωρούνται  λόγω της ηλικίας τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι τιμωρούνται γιατί το κόστος ανεβαίνει τόσο πολύ που σε κάποιες περιπτώσεις είναι διπλάσιο από το ασφάλιστρο που πληρώνουν οι υπόλοιποι οδηγοί. Είναι λοιπόν, ξεκάθαρη η ηλικιακή διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και το ιστορικό της διαχρονικής της οδηγικής τους συμπεριφοράς.

Στη συνεδρία, που προήδρευσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου κλήθηκαν και Οργανώσεις συνταξιούχων, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, εκπρόσωπος της αστυνομίας, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διοικήσεως και η Χρηματοοικονομική Επίτροπος κ.α. Εκ μέρους της ΕΚΥΣΥ παρευρέθηκε ο Γ.Γ. της Οργάνωσης Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος επέκρινε έντονα τη συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες εφαρμόζουν μέτρα δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των συνταξιούχων με μοναδικό κριτήριο την ηλικία τους. Αναφέρθηκε και σε προηγούμενες συζητήσεις που έγιναν για το θέμα αυτό στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, όπου κατατέθηκαν και στοιχεία από την αστυνομία που αποδεικνύουν πως δεν είναι οι ηλικιωμένοι που εμπλέκονται στα πιο πολλά ατυχήματα.

Η ΕΚΥΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για να μην τιμωρούν τους συνταξιούχους με αυτό τον τρόπο, καθώς επίσης και να σταματήσουν οι υπερβολικά ψηλές χρεώσεις των τραπεζών στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία τιμωρούνται γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία. Υπενθυμίζουμε πως με το θέμα αυτό ασχολήθηκε και το πρόσφατο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ όπου στο υπόμνημα που ενέκρινε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζεται η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ