Η ακρίβεια κτυπά αλύπητα τους συνταξιούχους, παρόλα αυτά δεν θα πάρουν ΑΤΑ στις συντάξεις Ιουλίου

Η ακρίβεια συνεχίζει να είναι στα ύψη, με αποτέλεσμα να πλήττεται το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παρόλα αυτά φαίνεται με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία ότι τελικά δεν θα παραχωρηθεί ΑΤΑ, ενώ η νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπει την δυνατότητα παραχώρησης ΑΤΑ από την 1η Ιουλίου. Η σχετική νομοθεσία προνοεί ότι το ύψος των συντάξεων αυξάνεται από 1η Ιουλίου κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος 2024), σε σύγκριση με τον μέσο όρο του δείκτη αυτού κατά το τελευταίο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023). Αν το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 1% δεν παραχωρείται αύξηση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΥΣΥ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι σε μια περίοδο που η ακρίβεια κτυπά αλύπητα τους συνταξιούχους και η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων έχει υποστεί σημαντική μείωση, ζητά από την κυβέρνηση να βελτιώσει τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων, καθώς και το θέμα των χαμηλών συντάξεων και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο ολιστικά μέσα από ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μέχρι να γίνει αυτό η ΕΚΥΣΥ ζητά αναθεώρηση του ορίου της φτώχειας (παραμένει στο ίδιο ποσό από το 2013) και παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας. Ζητά ακόμα συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για να έχουν την έκπτωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, τουλάχιστον κατά 20%, να αντιμετωπιστεί το κόστος από την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται μέσω του ΓΕΣΥ, να καταργηθεί το πέναλτι 12% που επιβάλλεται στις συντάξεις και άλλα πολλά τα οποία έθεσε η ΕΚΥΣΥ επανειλημμένα προς την κυβέρνηση, χωρίς δυστυχώς θετική ανταπόκριση από μέρους της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ