Η ΕΚΥΣΥ ζητά άρση της αδικίας σε βάρος  χήρων ανδρών που έχασαν την σύζυγο τους πριν από την 1/1/2018

Η ΕΚΥΣΥ ζητά άρση της αδικίας σε βάρος  χήρων ανδρών που έχασαν την σύζυγο τους πριν από την 1/1/2018

Την άρση της αδικίας σε βάρος των χήρων ανδρών ζητά για άλλη μια φορά η ΕΚΥΣΥ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου στις 7 Ιουλίου.

Η ΕΚΥΣΥ επανήλθε στο χρόνιο αυτό αίτημα και εισηγείται την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι χήροι και όχι μόνο όσων οι σύζυγοι απεβίωσαν κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2023.

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει στην επιστολή της ότι, μετά τη τροποποίηση του Νόμου του 2019, αφού μελέτησε εκ νέου τα γεγονότα που συνθέτουν την υπόθεση και έλαβε υπόψη πρόσθετα και  την νέα έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και αφού έλαβε την γνώμη των Νομικών της Συμβούλων , εξακολουθεί να πιστεύει ότι η νομοθεσία είναι άδικη, τρωτή και,  όπως προκύπτει και από αποφάσεις του Ανώτατου  και  του   Διοικητικού  Δικαστηρίου, όπως  και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι  αντισυνταγματική .

«Η άνιση μεταχείριση όσων δεν καθίστανται δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας μεγαλώνει  και εξακολουθεί να παραβιάζει την αρχή της ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται  στο  άρθρο 28 του Συντάγματος. Με βάση την νομοθεσία, υπάρχουν συνταξιούχοι χήροι που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας διότι τίθεται λανθασμένα ως κριτήριο η ημερομηνία θανάτου της συζύγου. Με βάση τις πρόνοιες της νέας  νομοθεσίας οι άντρες χήροι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες δικαιούχων σε «τυχερούς και άτυχους», ανάλογα με το πότε έφυγε από την ζωή η σύζυγός τους», αναφέρεται στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας στάληκε και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέα Καυκαλιά.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και άλλες νομοθεσίες  και αποφάσεις, η ΕΚΥΣΥ εισηγείται στο Υπουργείο Εργασίας  και κατ’ επέκταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσει το συντομότερο δυνατό,  όπως προτείνει και η Επίτροπος Διοικήσεως,  νομοσχέδιο στη Βουλή που να άρει την αδικία σε βάρος των ανδρών που οι σύζυγοί τους απεβίωσαν πριν την 1/1/2018 και  που να εξισώνει τα δικαιώματα όλων  των αντρών χήρων με αυτά των γυναικών χήρων,  για  να επιλυθεί  το σοβαρό πρόβλημα της παραβίασης πρόνοιας του άρθρου 28 του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει παραβίαση της αρχής της ισότητας.

Τέλος, η Οργάνωση των συνταξιούχων εξέφρασε την ετοιμότητά της να συναντηθεί με τον Υπουργό, στην παρουσία του Νομικού της Συμβούλου, Αριστοφάνη Γεωργίου, για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ