Η Ομάδα Πρωτοβουλίας απαιτεί κατάργηση του πέναλτι 12% από τις συντάξεις

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και εκτός από πολλές ενέργειες και διαβήματα που έκανε πραγματοποίησε και μεγάλη κινητοποίηση έξω από το προεδρικό και επίδοση υπομνήματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς ωστόσο το πρόβλημα να επιλυθεί.

Τον Αύγουστο του 2022 η ομάδα επαναδραστηριοποιήθηκε προσκαλώντας ανεξαίρετα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Η ομάδα πρωτοβουλίας, η οποία σήμερα αποτελείται από τις Οργανώσεις ΠΕΟ, ΕΚΥΣΥ, Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, ΠΟΒΕΚ, Κίνηση για Άμεση Κατάργηση του 12% των Αποκοπών για σύνταξη στα 63 για όλους, Κίνηση Οικολόγων Συνταξιούχων, Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ΕΚΑ, ΠΟΓΟ, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, ΕΔΟΝ, Νεολαία Οικολόγων, Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Λαϊκής Τράπεζας, ΣΥ.Μ.Ε.Α., ΕΔΕΦ και ΠΣΕΜ ζητά αποφασιστικά την κατάργηση της μείωσης-πέναλτι 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, αφού εργάστηκαν και κατέβαλαν εισφορές για πάρα πολλά χρόνια.

Με την επαναδραστηριοποίηση της ομάδας πρωτοβουλίας, λήφθηκαν μια σειρά από αποφάσεις με στόχο την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Καταρχήν, κοινοποιήθηκε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα την κατάργηση του πέναλτι 12% και παράλληλα ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών υπέρ του αιτήματος τόσο στους τόπους εργασίας και κατοικίας όσο και διαδικτυακά. Η εκστρατεία αυτή συνεχίζεται.

Στη συνέχεια απεστάληκαν επιστολές σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και στους υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι επιστολές στάλθηκαν σε όλους την 21η Οκτωβρίου 2022. Στο αίτημα για συνάντηση ανταποκρίθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων. Ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης του πέναλτι 12% πήρε το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι. Το ΔΗΚΟ συμφώνησε πλήρως με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εργασίας για κατάργηση του πέναλτι μετά το 81ο έτος της ηλικίας.

Σε ότι αφορά τους υποψηφίους Προέδρους, ανταποκρίθηκαν μόνο οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Μάριος Ηλιάδης και Γιώργος Κολοκασίδης. Στις συναντήσεις που έγιναν, ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργηση του πέναλτι 12% πήραν ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο μέχρι πρόσφατα υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης. Ο Γιώργος Κολοκασίδης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ομάδα πρωτοβουλίας. Τα υπόλοιπα κόμματα και οι υπόλοιποι υποψήφιοι Προέδροι δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα στην πρόσκληση για συνάντηση και συζήτηση του προβλήματος.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεση της για κατάργηση του άδικου πέναλτι που επιβάλλεται σε συνταξιούχους ύστερα από πολλά χρόνια δουλειάς και καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΠΕΟ, ΕΚΥΣΥ, Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, ΠΟΒΕΚ, Κίνηση για Άμεση Κατάργηση του 12% των Αποκοπών για σύνταξη στα 63 για όλους, Κίνηση Οικολόγων Συνταξιούχων, Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ΕΚΑ, ΠΟΓΟ, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, ΕΔΟΝ, Νεολαία Οικολόγων, Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Λαϊκής Τράπεζας, ΣΥ.Μ.Ε.Α., ΕΔΕΦ, ΠΣΕΜ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ