ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΚΥΣΥ

 

Θερμής υποδοχής έτυχαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς και η Ηγεσία ου Λαϊκού Κινήματος

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΚΥΣΥ 

 

 

Οι συνταξιούχοι στηρίζουν και εκτιμούν το έργο της Κυβέρνησης

 

Θερμής υποδοχής έτυχαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς και η Ηγεσία ου Λαϊκού Κινήματος

 Θερμής υποδοχής έτυχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η ηγεσία του Λαϊκού Κινήματος με επικεφαλής τον  Γενικός Γραμματέας Άντρο Κυπριανού και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση στο 19ο διήμερο Παγκύπριο Φεστιβάλ συνταξιούχων που διοργάνωσε το Σάββατο  20 και Κυριακή 21 η ΕΚΥΣΥ στο Κέντρο Μόντε Καπούτο στη Λεμεσό. Τρεις χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη την Κύπρο έδωσαν και φέτος το παρών τους σε ένα φεστιβάλ που έστειλε το μήνυμα στήριξης στον Δημήτρη Χριστόφια για το πλούσιο έργο της Κυβέρνησης του αλλά παράλληλα και στήριξη προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρώην Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά. Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε τους συνταξιούχους και τόνισε πως: Είναι αυτή η Κυβέρνηση που εξασφάλισε μια πιο ανθρώπινη ζωή στους συνταξιούχους. Το γνωρίζετε από πρώτο χέρι. Όταν αυξάναμε τις χαμηλές συντάξεις, όταν καθιερώναμε το πασχαλινό επίδομα αυτοί που σήμερα κόπτονται τάχατες για τους εργαζόμενους μάς έλεγαν ότι καταξοδεύουμε τα χρήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης. (Χρήματα) που κανενός στην τσέπη δεν ήταν. Ήταν χρήματα, τα οποία κέρδισε ο λαός με τον ιδρώτα του και εμείς θέλαμε στους ανθρώπους, οι οποίοι μας έδωσαν όλες τις κατακτήσεις που χαιρόμαστε να τους δώσουμε την αναγκαία βοήθεια. Και τώρα που λαμβάνονται μέτρα η προσπάθεια η δική μας είναι να μην αγγίξουμε τις χαμηλές συντάξεις και τους χαμηλόμισθους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι, στα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση το ποσό από το οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι θα αφορά μόνο το ποσό που ξεπερνά τα χίλια ευρώ και άνω, για παράδειγμα, οι μισθωτοί που λαμβάνουν 1200 ευρώ μηνιαίως θα συμβάλουν μόνο για τα 200 ευρώ, δηλαδή το ποσό άνω των 1000 ευρώ, και αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 12 ευρώ. Πρέπει να συνδράμουν όλοι αλλά κυρίως να συνδράμουν αυτοί που έχουν. Αυτή είναι η δική μας θέση και τίθενται εμπόδια από κάποιους και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για αυτό.

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «και στην ΕΕ δίνουμε μάχη για να εφαρμοστεί μια πολιτική που να λαμβάνει υπόψη τον απλό άνθρωπο και κάτι πάει να γίνει αλλά χρειάζεται και άλλος κόπος και άλλος αγώνας και εντός του Συμβουλίου της ΕΕ». Τόνισε ακόμα ότι «το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το έλλειμμα των τραπεζών. Θυμάστε πόση αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ της Κυβέρνησης και του καθ’ ύλην υπεύθυνου να ελέγχει τις τράπεζες, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κανένας άλλος δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγχει, να εποπτεύει τις τράπεζες και όταν εμείς αρθρώναμε λόγο, μάς κατηγορούσαν ότι παρεμβαίνουμε στις αρμοδιότητες του ανεξάρτητου αξιωματούχου, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτά είναι νωπά, δεν πρέπει να τα ξεχνούμε, παρά το ότι γίνεται πραγματικά πλύση εγκεφάλου στον κόσμο ότι, όλα όσα σήμερα ζούμε, τα αρνητικά, οφείλονται στην Κυβέρνηση. Εσείς γνωρίζεται πολύ καλά ότι το χρέος των τραπεζών προήλθε από μανία κερδοσκοπίας ουσιαστικά και λανθασμένες ενέργειες.

 

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα γιατί έγινε; Έγινε με στόχο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό, την κερδοσκοπία. Εντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις, την ώρα που η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν ουσιαστικά στο απόγειό της. Και την ώρα που οι Γερμανοί πουλούσαν τα ελληνικά ομόλογα πήγαν οι δικοί μας και τα αγόρασαν. Φταίει η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Δεν είχε ιδέα η Κυβέρνηση για τούτο. Το ήξερε, όμως, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, όπως ήξερε ότι η αλλαγή στάτους της Μαρφίν – Λαϊκή -Εγνατία στην Ελλάδα, στο τέλος της ημέρας θα στοίχιζε στις κυπριακές τράπεζες και στο κυπριακό δημόσιο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτή η πράξη έγινε τον Μάρτιο πέρσι. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος, διότι ο κόσμος δεν τα γνωρίζει ή δεν μεταφέρονται στον κόσμο από εκείνους που πρέπει να είναι οι φορείς της πληροφόρησης.

Πάντα μαζί

 

Στο φεστιβάλ της ΕΚΥΣΥ χαιρετισμό απεύθυναν  ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, η Υπουργός Εργασίας και ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης οι οποίοι συγχάρηκαν τους συνταξιούχους και την οργάνωση τους γιατί βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας και τους διαβεβαίωσαν ότι θα βρίσκονται πάντα μαζί τους για την προάσπιση των κατακτήσεων τους και για την περαιτέρω πρόοδο και ευημερία.

 

Ο Υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς με το δικό του χαιρετισμό κέρδισε την εκτίμηση των συνταξιούχων και αφού τους συγχάρηκε για τους αγώνες τους, τους διαβεβαίωσε ότι και ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει στις προτεραιότητες του τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων για να μπορούν να ζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

 

Ομιλία στο φεστιβάλ κατέθεσε και ο  Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: Δεν έχω πρόθεση να κάνω αναφορά σε όλες τις κατακτήσεις μας. Θα σημειώσω όμως με ικανοποίηση το γεγονός ότι η  Κυβέρνηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, παρ’ όλον ότι υπάρχουν και στη Κύπρο οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, εντούτοις έχει ικανοποιήσει σχεδόν  τα  κυριότερα αιτήματα των συνταξιούχων  και της οργάνωσης  μας, με κυριότερο την αύξηση των χαμηλών συντάξεων πέραν του 30% όπως επίσης την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος. Επίσης σημειώνω με ικανοποίηση τις αποφάσεις που έχει πάρει για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πολλά άλλα όπως είναι τα επιδόματα φροντίδας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα, τα επιδόματα για τους τυφλούς, για τους πολεμιστές του Β΄Παγκοσμίου πολέμου κλπ.

 

Όλα αυτά τα μέτρα έχουν συμβάλει εις το να μειωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο  της φτώχειας κατά   10% τα τελευταία 5 χρόνια.

 Στο διήμερο φεστιβάλ παρουσιάστηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, τον Πολιτιστικό Όμιλο Βασιλιτζιά, τη χορωδία της ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου και την χορωδία η «Παλιά παρέα της ΕΚΥΣΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία δύο Λαϊκών ποιητών του Χαμπή Αχνιώτη και του Μιχαλάκη Φραγκίσκου. Το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε ο Ανδρέας Φαντίδης έκλεισε με την ορχήστρα του Κέντρου και τον Τζίμη Κωνσταντίνου και Μύρια Βασιλείου δίδοντας την ευκαιρία στους συνταξιούχους να γεμίσουν την πίστα και να δείξουν τις ικανότητες τους στο χορό.

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ