ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Περιμένουν από το 2015 εξέταση αίτησης!

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε στις 17 Μαΐου το θέμα της εξαιρετικά μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων πολιτών από την Ελλάδα και την Κύπρο που εργάστηκαν στο εξωτερικό και διεκδικούν θεσμοθετημένη ή κοινωνική σύνταξη ή επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου στην Κύπρο. Είναι απίστευτο, αλλά όπως φάνηκε στην συνεδρία και όπως είχε καταγγείλει αρκετές φορές στο παρελθόν η ΕΚΥΣΥ, υπάρχουν πολίτες που αναμένουν εξέταση της αίτησής τους από το 2015! Το θέμα δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά αλλά σημαντικό αριθμό Κύπριων που έχουν ζήσει ή εργαστεί στο εξωτερικό, καθώς και Ελλήνων πολιτών που έχουν εργαστεί και διαμένουν στην Κύπρο.

Στην συνεδρία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, της Πρεσβείας της Ελλάδας και εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνεδρία, παρουσιάζεται πρόβλημα, ιδιαίτερα με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες, αφού για να εξεταστεί αίτηση που υποβάλλεται στην Κύπρο, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητά από τις χώρες που εργάστηκε ο αιτητής στοιχεία για τα έτη που εργάστηκε ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη στο κατά πόσο δικαιούται ή όχι σύνταξη από την Κύπρο και το ύψος του ποσού.
Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία και εκ μέρους της ΠΕΟ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα αιτητών που αναμένουν εδώ και αρκετά χρόνια την εξέταση της αίτησής τους και μένουν χωρίς εισοδήματα. «Κάποιοι από αυτούς πιθανόν να είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αν δεν έχουν καταθέσεις πάνω από 5000 ευρώ, ωστόσο χάνουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων, με αποτέλεσμα αντί τουλάχιστον να έχουν εισόδημα 710 ευρώ τον μήνα, στην καλύτερη περίπτωση παίρνουν το ΕΕΕ που είναι 480 ευρώ, ενώ αν δεν είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ λόγω κριτηρίων, δεν δικαιούνται τίποτα», είπε.
Στην παρέμβασή του ζήτησε να γίνουν άμεσες ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για την επίλυση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ζήτησε όπως το θέμα συζητηθεί άμεσα μεταξύ των επικεφαλής των Υπουργείων για να λυθεί αυτό το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσο τους Κύπριους όσο και τους Ελλαδίτες που διαμένουν στην Κύπρο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, επεσήμανε τη σοβαρότητα του προβλήματος και κάλεσε τους αρμόδιους να προβούν σε άμεσες ενέργειες. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πορεία επίλυσης του προβλήματος και θα προγραμματίσει νέα συνεδρία για συζήτησή του εκ νέου.

19.5.2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ