ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 2021 ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΕΚΥΣΥ με την ευκαιρία της έλευσης της νέας χρονιάς 2021 στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης σε όλους τους συνταξιούχους της Κύπρου και τους συγχαίρει για τους διαχρονικούς τους  αγώνες  .

 Η ΕΚΥΣΥ, επισημαίνει  ότι το 2020 ήταν μια παράξενη χρονιά κατά την οποία  ζήσαμε όλοι πρωτόγνωρες συνθήκες αφού τόσο η χώρα μας όσο και ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού.

  Η ΕΚΥΣΥ  εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία για  την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο με την πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων  κορωνοϊού και τις καθημερινές απώλειες ζωών  από την πανδημία. Μεγάλη ανησυχία εκφράζει και για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε γηροκομεία με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνταξιούχοι να παρουσιαστούν με  κρούσματα κορωνοϊού και με απώλειες ζωών . Γι αυτό  ως Οργάνωση των συνταξιούχων καλούμε  όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις σοβαρές τους ευθύνες .

Η ΕΚΥΣΥ  εκφράζει  την  ικανοποίηση της για την κυκλοφορία των  εμβολίων αντιμετώπισης του κορωνοϊού και εκφράζει την ελπίδα  ότι   θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα  το συντομότερο δυνατό.  Εκφράζει ταυτόχρονα  την αλληλεγγύη και την απεριόριστη εκτίμηση της σε  όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη  μάχη  καθημερινά  για την βοήθεια συνανθρώπων μας και για να σώσουν ζωές  μέσα σε  πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Παρόλα αυτά η ΕΚΥΣΥ ακόμη και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες έχει να παρουσιάσει  και φέτος πλούσια δράση γεμάτη από αγώνες, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαβήματα και προσπάθειες για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των συνταξιούχων και να τα επαναφέρει στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που έγιναν.

Στο διάστημα αυτό η ΕΚΥΣΥ ήταν καθημερινά δίπλα στους ηλικιωμένους στηρίζοντας ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και  αυτούς που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και τους ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα. Πάλεψε και συνεχίζει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των χρονοβόρων διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων και των αιτητών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προτεραιότητα της ΕΚΥΣΥ ήταν και θα είναι η επανάκτηση και η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του Σχεδίου της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συγκεκριμένα η ΕΚΥΣΥ ζητά:

-Επανεξέταση-κατάργηση της μείωσης (πέναλτι) του 12% στις συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και παίρνουν την σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

-Επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος.

-Επαναφορά του επιδόματος μάνας στο ύψος που ήταν πριν.

-Επαναφορά του δικαιώματος δωρεάν μεταφοράς σε όλους τους συνταξιούχους.

-Βελτίωση των δικαιωμάτων από την κοινωνική κάρτα.

Αποπληρωμή χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ

Το θέμα της αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Γι’ αυτό η ΕΚΥΣΥ τονίζει την ανάγκη άμεσα να γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή αποπληρωμή του.

Σε ότι αφορά τη σύνταξη χηρείας, η ΕΚΥΣΥ τονίζει ότι παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί ύστερα από την τροποποίηση της νομοθεσίας για την σύνταξη χηρείας των αντρών, την οποία και εκτιμά, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η κυβέρνηση για να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών, θα πρέπει σύντομα, να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης που έχει δημιουργηθεί  εις  βάρος των ηλικιωμένων που η σύζυγος τους έφυγε από την ζωή πριν από την 1η Ιανουάριου 2018. Η νέα νομοθεσία δυστυχώς συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή της ισότητας που δεν επιτρέπει το άρθρο 28 του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Επιπρόσθετα, κατά το 2020, σημαντική ήταν η βοήθεια της ΕΚΥΣΥ  και στην ενημέρωση και τη βοήθεια για την υποβολή των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων για την επανάκτηση της ειδικής χορηγίας (μικρής επιταγής) που όπως είναι γνωστό ύστερα από τέσσερα  χρόνια αγώνων της ΕΚΥΣΥ, τελικά τροποποιήθηκε η νομοθεσία και  επιτέλους  δόθηκε το δικαίωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση  για να επανακτήσουν το δικαίωμα τους.

Στον οργανωτικό τομέα η ΕΚΥΣΥ παρόλες τις δυσκολίες λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της κρίσης και της πανδημία του κορωνοϊού,  ένεκα της δραστήριας εθελοντικής προσφοράς των στελεχών της σε όλη την Κύπρο,  παρουσίασε  ικανοποιητικά αποτελέσματα και αύξησε το κύρος και  την επιρροή της μέσα στη Κυπριακή Κοινωνία.

Γι’ αυτό η  ΕΚΥΣΥ ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη των Τοπικών της Επιτροπών.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ, στέλνει σε όλους τους συνταξιούχους, ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και γενικά σε όλο τον κόσμο θερμές ευχές για ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο νέο χρόνο, για  προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και χρόνια πολλά και καλεί όλους να προστατεύσουν της υγείας τους   από την  πανδημία. Εύχεται ακόμη κατά το 2021 να  αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορωνοϊού .

Εκφράζει ακόμη την ευχή, παρόλες τις δυσκολίες, να γίνει την καινούρια χρονιά ότι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια και να επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος ώστε επιτέλους να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός μας.

ΕΚΥΣΥ

30/12/2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ