ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 80 ΧΡΟΝΩΝ

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει ότι πρέπει να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης του Υπ. Υγείας, να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι ώστε να διευθετήσουν ραντεβού, να εξασφαλιστούν περισσότερα εμβόλια και να γίνονται εμβολιασμοί και σε περιφερειακά κέντρα υγείας

 Η Πύλη εμβολιασμού για τον COVID-19, μέσω της οποίας οι πολίτες θα προγραμματίζουν τους εμβολιασμούς τους, παρουσιάστηκε  από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου  ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της πρώτης κατηγορίας που αφορά τους διαμένοντες και τους επαγγελματίες σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας σε νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ.
 Από  τις  5  Ιανουαρίου  επίσης άρχισε η εγγραφή στο σύστημα της 2ης ομάδας πληθυσμού για εμβολιασμό, η οποία αφορά άτομα από 80 ετών και άνω και η διευθέτηση του ραντεβού μπορεί να γίνει από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του. Αν δεν μπορεί να γίνει από εκπρόσωπο ή συγγενικό πρόσωπο του δικαιούχου, θα μπορεί να γίνει από τον προσωπικό του γιατρό ή στην εσχάτη τηλεφωνικώς μέσω της γραμμής 1474.  

Όσον αφορά τη διευθέτηση ραντεβού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το Κέντρο Εμβολιασμού της επιλογής τους, έχοντας πρόσβαση στο ημερολόγιο ραντεβού κάθε Κέντρου, ενώ μέσω της πύλης θα εκδίδεται ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολίων και θα διευθετείται και το ραντεβού για χορήγηση της 2ης δόσης.
 Το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα sms στο κινητό του τηλέφωνο με τις λεπτομέρειες για το ραντεβού του, ενώ θα αποστέλλεται  sms για υπενθύμιση του ραντεβού την προηγούμενη ημέρα.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης σημείωσε ότι η ενημέρωση δεν φτάνει σε όλους τους ηλικιωμένους 80 ετών και άνω και θα χρειαστεί εκ μέρους της κυβέρνησης να γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. «Πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται βοήθεια είτε από το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε από τον προσωπικό τους γιατρό, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να εγγραφούν μόνοι τους στο σύστημα και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό», ανέφερε.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ αναφέρθηκε και στην έλλειψη που παρατηρείται στα εμβόλια επισημαίνοντας ότι από ότι φαίνεται έρχονται σε μικρές ποσότητες και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μόλις εξαγγέλθηκε η διαδικασία εγγραφής των ηλικιωμένων, έχουν εξαντληθεί. Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να φτάσουν στην Κύπρο ικανοποιητικές ποσότητες εμβολίων ώστε να καλυφθούν κατά προτεραιότητα  όσοι έχουν ανάγκη  άμεσου εμβολιασμού.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει όπως οι εμβολισμοί των ηλικιωμένων να γίνονται και κατά περιφέρειες στα περιφερειακά κέντρα υγείας για τη διευκόλυνσή τους.

8 ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ