ΑΝΑΚ. ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΥΣΥ ΣΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Άμεση συνάντηση ζητά για άλλη μια φορά η ΕΚΥΣΥ από την Υπουργό Εργασίας για συζήτηση πολύ σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους και που παραμένουν άλυτα εδώ και καιρό.

Με επιστολή που απέστειλε   ο Γ.Γ. της Οργάνωσης Κώστας Σκαρπάρης στην κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου στις 17 Νοεμβρίου , αναφέρει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ μαζί της (19.12.2019) αλλά ακόμη δεν έχουν επιλυθεί προβλήματα που ήδη συζητήθηκαν τότε.

 

Συγκεκριμένα, τίθεται εκ νέου το πρόβλημα που παρουσιάζονται με τον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας (Ιανουάριος 2018) αναφορικά με τους τόκους οι οποίοι  μετά  το 2014 σταδιακά έχουν σχεδόν καταργηθεί αλλά παρόλα αυτά η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας  θεωρεί την σχεδόν κατάργηση τους ή τη σημαντικότατη μείωσή τους ως αποξένωση καταθέσεων με αποτέλεσμα να τις απορρίπτει.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της 19ης Δεκεμβρίου στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής και αλλά διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η Υπουργός έδωσε οδηγίες να εξεταστούν οι αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι η  μείωση του σημερινού συνολικού τόκου που φαίνεται από στοιχεία των τραπεζών οφείλεται στη σημαντική μείωση ή και κατάργηση σχεδόν του επιτοκίου και όχι στην προσπάθεια αποξένωσης  των καταθέσεων από μέρους του χαμηλοσυνταξιούχου.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρόλο που η ΕΚΥΣΥ είχε συνάντηση και τηλεφωνική επικοινωνία αρκετές φορές με στελέχη του Υπουργείου, οι αιτήσεις  δεν έχουν εξεταστεί, ούτε έχουν πάρει γραπτή απάντηση οι αιτητές ενώ έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι όμηροι  του πολέμου του 1974  ,ούτε οι συνταξιούχοι με κοινωνική σύνταξη ούτε και συνταξιούχοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και υπηρέτησαν με πρόσθετη θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο του 1974, όπως ήταν η δέσμευση της Υπουργού Εργασίας προς την ΕΚΥΣΥ αλλά και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις αρχές του 2020.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ ζητά από την Υπουργό Εργασίας να εφαρμοστεί η απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για αύξηση της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου

20.11.2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ