ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενόψει της αυριανής ολομέλειας της Βουλής η οποία θα συζητήσει νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά τον τομέα της υγείας, η ΄Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.)  απαιτεί  όπως οι συνταξιούχοι ιδιαίτερα αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας να μην καταβάλλουν για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία το ποσόν των €3.00 για εξέταση από γενικό γιατρό και €6.00 για εξέταση από ειδικό γιατρό. Ζητά ακόμη μη καταβολή τέλους για χορήγηση φαρμάκων ούτε για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση. Επίσης ζητά  εξαίρεση των συνταξιούχων και των ληπτών   Δημόσιου Βοηθήματος από την καταβολή τέλους €10 για επίσκεψη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών όπως προτείνεται για κάποιες άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων. 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ενόψει της αυριανής ολομέλειας της Βουλής η οποία θα συζητήσει νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά τον τομέα της υγείας, η ΄Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.)  απαιτεί  όπως οι συνταξιούχοι ιδιαίτερα αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας να μην καταβάλλουν για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία το ποσόν των €3.00 για εξέταση από γενικό γιατρό και €6.00 για εξέταση από ειδικό γιατρό. Ζητά ακόμη μη καταβολή τέλους για χορήγηση φαρμάκων ούτε για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση. Επίσης ζητά  εξαίρεση των συνταξιούχων και των ληπτών   Δημόσιου Βοηθήματος από την καταβολή τέλους €10 για επίσκεψη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών όπως προτείνεται για κάποιες άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.

 

Η ΕΚΥΣΥ απέστειλε επιστολή προς όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα με την οποία ζητά συνάντηση αύριο Πέμπτη 25/4/2013 για συζήτηση θεμάτων που έχουν σχέση με τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα ζητά την στήριξη των κομμάτων για να προστατεύσουμε όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ τα δικαιώματα των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων στο τομέα της υγείας.

 

Στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ προς τα Κόμματα αναφέρει: «Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους εκτιμούμε ότι είναι δικαίωμα τους και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει. Γι’ αυτό ζητούμε την στήριξη σας, για να μην τροποποιηθούν οι Περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικοί Κανονισμοί) όπως προτείνονται από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα ζητούμε όπως οι συνταξιούχοι ιδιαίτερα αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας να μην καταβάλλουν για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία το ποσόν των €3.00 για εξέταση από γενικό γιατρό και €6.00 για εξέταση από ειδικό γιατρό. (Μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι 65χρονών και άνω είχαν εξαίρεση από την καταβολή τέλους). Ζητούμε ακόμη μη καταβολή τέλους για χορήγηση φαρμάκων ούτε για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση. Τέλος ζητούμε  εξαίρεση των συνταξιούχων και των Ληπτών   Δημόσιου Βοηθήματος από την καταβολή τέλους €10 για επίσκεψη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών όπως προτείνεται για κάποιες άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.

 

Τελειώνοντας σημειώνουμε ότι τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων με βάση πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν μειωθεί σημαντικά (το πασχαλινό επίδομα  το οποίο έχει μειωθεί ,η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα το πάρει φέτος, ενώ η ειδική χορηγία που έπαιρναν από το Υπουργείο Οικονομικών θα μειωθεί σημαντικά και μερικές χιλιάδες δεν θα τη δικαιούνται.»

 

ΕΚΥΣΥ

24/4/2013

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ