ΦΙΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

Ενοχλήθηκε ο δημοσιογράφος της Εργατικής Φωνής (Ε.Φ.) εκφραστικού οργάνου της ΣΕΚ για τη δράση της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.)  Ενοχλήθηκε διότι η ΕΚΥΣΥ προγραμματίζει νέα μέτρα αντίδρασης ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων των οποίων το βιοτικό τους επίπεδο έχει πληγεί  μέχρι 30% περίπου.

 

 ΦΙΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

 

Η  ΕΚΥΣΥ  καλεί  όλες τις  οργανώσεις που εκπροσωπούν τους συνταξιούχους σε κοινό αγώνα

Ενοχλήθηκε ο δημοσιογράφος της Εργατικής Φωνής (Ε.Φ.) εκφραστικού οργάνου της ΣΕΚ για τη δράση της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.)  Ενοχλήθηκε διότι η ΕΚΥΣΥ προγραμματίζει νέα μέτρα αντίδρασης ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων των οποίων το βιοτικό τους επίπεδο έχει πληγεί  μέχρι 30% περίπου.

«Στα πέντε χρόνια ΑΚΕΛικής διακυβέρνησης όπου τινάχθηκε η οικονομία στον αέρα φτωχοποιώντας το λαό και τις ευάλωτες ομάδες δεν είδαμε καμία αντίδραση εκ μέρους της ΕΚΥΣΥ» αναφέρει η Εργατική Φωνή της ΣΕΚ ημερομηνίας 18/9/2013.

Η απάντηση μας είναι εξής:  Επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι δεν κάναμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ως οργάνωση των Συνταξιούχων όπως και καμία άλλη οργάνωση ούτε η οργάνωση των Συνταξιούχων της ΣΕΚ.  Δεν κάναμε διαμαρτυρίες διότι όταν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας ως συνδικαλιστικό κίνημα πάντοτε εκφράζουμε την ικανοποίηση μας ανεξάρτητα ποιος είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και παράλληλα συνεχίζουμε γι ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των συνταξιούχων μας.

Είναι καλό να σημειώσουμε πως αν και εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί της Ε.Φ., γιατί  στο διάστημα αυτό η ΣΕΚ δεν έκανε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας;

Δεύτερο όταν οι Συντεχνίες (ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ) διαβουλεύονταν με τον ίδιον τον πρόεδρο Χριστόφια, να υπενθυμίσουμε την Ε.Φ. ότι  έκφραζαν την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα που προέκυπτε διότι ικανοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων που εκπροσωπεί.

Τρίτο, Να  θυμίσουμε ότι είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου που κατηγορούσε το πρόεδρο Χριστόφια ότι «αποφασίζει με το Κυρίτση και τον Μωυσέως». Έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες έλεγε και αντί να συναντηθεί μαζί τους, συζητούσε και χάραζε πολιτική με τους συνδικαλιστές.

Και τέταρτο, Να θυμίσουμε τι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια για τους συνταξιούχους:  Εφαρμόστηκε το Δεκέμβρη του 2009 σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα με αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 30% περίπου, παραχωρήθηκε κατά στοχευόμενο τρόπο πασχαλινό επίδομα στους ηλικιωμένους, παραχωρήθηκαν επιδόματα φροντίδας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα, έγινε βελτίωση του τρόπου πληρωμής του επιδόματος για τους τυφλούς, αύξηση των επιδομάτων για τους βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από αναλογιστικές μελέτες και διαβουλεύσεις με το συνδικαλιστικό κίνημα κ.α.

Και επειδή πιθανό κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι επειδή η κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε αυτά τα ωφελήματα ο βασικός λόγος που καταστράφηκε η οικονομία, λυπούμαι να παρατηρήσω, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι γελοίοι, αστήρικτοι και αυτοί που τους  προβάλλουν, το επίπεδο κρίσης τους είναι πολύ – πολύ χαμηλό ή  γι’ αυτούς κυριαρχούν οι πολιτικές σκοπιμότητες.  Ας ανατρέξουν στις δηλώσεις του Επιτροπου για την οικονομία της Ε. Ένωσης Όλι Ρέντ, του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και της ίδιας της Ε. Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου για να πληροφορηθούν ποιοι είναι οι πραγματικοί κύριο ένοχοι.

 Ενωμένοι  να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους συνταξιούχους να γίνουν ζητιάνοι.    

Κλείνοντας αυτή την σύντομη φιλική απάντηση προς τον δημοσιογράφο της Ε.Φ. κάνω έκκληση, ενωμένοι όλοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.  Δεν πρέπει να αφήσουμε τις κατακτήσεις μας οι οποίες έχουν κερδηθεί με πολύ σκληρούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος να μας τις καταστρατηγήσουν.  Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους συνταξιούχους ιδιαίτερα αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας να γίνουν ζητιάνοι.  Η ΕΚΥΣΥ θα προγραμματίσει νέα μέτρα αντίδρασης.  Καλούμε όλες τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους συνταξιούχους σε κοινό αγώνα.

 

 

Κώστας  Σκαρπάρης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΚΥΣΥ

26/9/2013

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ