ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ

Οποιαδήποτε απόφαση που προνοεί αυξήσεις στους συνταξιούχους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι καλοδεχούμενη από την ΕΚΥΣΥ.

 

 

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ:

Οποιαδήποτε απόφαση που προνοεί αυξήσεις στους συνταξιούχους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι καλοδεχούμενη από την ΕΚΥΣΥ.

Παρά το ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2019 βελτιώνει το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να μην έχουμε συνταξιούχους που να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα προβλήματα των ηλικιωμένων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πραγματικής στήριξης από το κράτος αλλά και να αναγνωριστεί η πάρα πολύ μεγάλη τους προσφοράς προς την Κυπριακή κοινωνία. Οι σημερινοί συνταξιούχοι δικαιούνται και απαιτούν αξιοπρεπή διαβίωση.

Με βάση επίσημα στοιχεία οι χαμηλοσυνταξιούχοι (αυτοί που παίρνουν την μικρή επιταγή) είναι γύρω στις 38.000, ωστόσο η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ότι τα άτομα που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας είναι περισσότερα. Ο λόγος είναι ότι τα άτομα αυτά δεν υπέβαλαν αίτηση και κατά συνέπεια, ενώ είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και μέχρι το 2014 έπαιρναν την μικρή επιταγή, τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα .

Η ΕΚΥΣΥ υπενθυμίζει ξανά τους συνταξιούχους ότι ύστερα από έντονα διαβήματα και αγώνες της, έγινε τροποποίηση της νομοθεσίας για το Ε.Ε.Ε που ψήφισε η Βουλή ύστερα από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και μπορούν να υποβάλουν αίτηση το αργότερο μέχρι 31/12 2019 για να επανακτήσουν το δικαίωμα τους που είχαν και το έχασαν για 3 περίπου χρόνια.
Δικαιούχοι στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου είναι τα νοικοκυριά που το εισόδημα τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην περίπτωση του ενός ατόμου το όριο της φτώχειας είναι €10324 το χρόνο και στο νοικοκυριό 2 ατόμων €15486 το χρόνο.

Να σημειώσουμε ότι οι συνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχουν πάρει σχεδόν καμία αύξηση (εκτός από μία μικρή αύξησή στην μικρή επιταγή το 2016), ούτε τιμαριθμική από το 2013 ενώ το βιοτικό τους επίπεδο έχει πληγεί γύρω στο 30%.

Πρόσθετα, η ακρίβεια είναι στα ύψη, και επηρεάζει πολύ αρνητικά τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους στο σημείο που πολλοί να υποφέρουν και να μην αρκεί η σύνταξη για τις βασικές τους ανάγκες μέχρι το μέσο του μήνα. Και ενώ όπως δηλώνει η κυβέρνηση η οικονομία πηγαίνει καλά και έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνής οίκους αξιολόγησης, όλες οι συντάξεις από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το τέλος Ιανουαρίου 2019, θα αυξηθούν μόνο κατά 0,42%.

Όπως είναι γνωστό η ΕΚΥΣΥ με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας ημ. 28/11/18 ζητά συνάντηση για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι τονίζοντας πως οι ηλικιωμένοι υποφέρουν και δεν αντέχουν άλλο να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες . Την καλεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Οργάνωσης για επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν την κρίση. Παράλληλα ζητά να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της ΕΚΥΣΥ, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Είναι πολύ προκλητικό για τους ηλικιωμένους κάποιοι να πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι συνταξιούχοι να υποφέρουν ή να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασία.

ΕΚΥΣΥ
25/01/2019

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ