ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΟ – ΕΚΥΣΥ (24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013)

Από τον Δεκέμβριο του 2009 εφαρμόστηκε στη Κύπρο για πρώτη φορά σχέδιο για ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΟ – ΕΚΥΣΥ  (24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013)

 

Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση

 

Από τον Δεκέμβριο του 2009 εφαρμόστηκε στη Κύπρο για πρώτη φορά σχέδιο για ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινωνικής Σύνταξης και Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Σχεδίων που εφαρμόζονται στη Κύπρο. Είναι περίπου 55-60 χιλιάδες. Επίσης από το Πάσχα του 2008 παραχωρείται κατά στοχευμένο τρόπο σε  χαμηλοσυνταξιούχους πασχαλινό επίδομα. Πέρσι το ύψος του ήταν €270 το άτομο και παραχωρήθηκε σε περίπου 70000 συνταξιούχους.

 

Επιτρέψετε μου να σημειώσω ότι κάθε χρόνο η Οργάνωση των Συνταξιούχων της ΠΕΟ η ΕΚΥΣΥ, μαζί με την ΠΕΟ είχαμε συνάντηση με τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών & Εργασίας με τους οποίους διαβουλευόμαστε και καταλήγαμε σε ικανοποιητική διευθέτηση σε ότι αφορά ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του πασχαλινού επιδόματος και της ειδικής χορηγίας αντιμετωπίζοντας διάφορες στρεβλώσεις που παρουσιάζοντα.

 

Φέτος, δυστυχώς παρόλον ότι η ΕΚΥΣΥ έχει αποστείλει 4 επιστολές, 2 προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και 2 προς τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων με τις οποίες ζητούσε συνάντηση για συζήτηση των θεμάτων που έχουν σχέση με την απρόσκοπτη λειτουργία του Σχεδίου Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, την παραχώρηση του Πασχαλινού Επιδόματος και την ετοιμασία των αιτήσεων που θα κυκλοφορήσουν για το 2013, εντούτοις η συνάντηση μέχρι σήμερα δεν καθορίστηκε.

 

Αποτέλεσμα, αυθαίρετα, χωρίς καμία διαβούλευση και αγνοώντας πλήρως τις 4 επιστολές της ΕΚΥΣΥ τον τελευταίο μήνα και  διάβημα της ΠΕΟ,  η Κυβέρνηση προχώρησε στη διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η διαφοροποίηση επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Συγκεκριμένα με βάση ανακοίνωση της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών το όριο της φτώχειας μειώνεται στα €10,324 τον χρόνο για μονήρες νοικοκυριό, ή €15,486 για νοικοκυριό δύο ατόμων. Το αντίστοιχο περσινό ήταν €11,149 και €16,724.

 

Για το πασχαλινό επίδομα τα εισοδηματικά κριτήρια μειώνονται σε μεγάλο βαθμό. Από  €13,390 (ένα άτομο) και €20.085 (δύο άτομα) ετησίως που ήταν το 2012 μειώνονται σε €6.500 και €9.750 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων που έπαιρνε το πασχαλινό επίδομα τα τελευταία πέντε χρόνια, φέτος να μην το δικαιούται. Το πασχαλινό επίδομα φέτος μειώνεται από €270 στα €190.

 

Υπολογίζουμε ότι από τις 70 περίπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που έπαιρναν το Πασχαλινό Επίδομα μέχρι σήμερα, τελικά φέτος θα το πάρουν γύρω στις 15-20 χιλιάδες. Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά συνταξιούχων 2 ατόμων δεν θα πάρουν φέτος πασχαλινό επίδομα.

 

Σε ότι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα εφόσον μειώνεται το όριο της φτώχειας θα μειωθεί πιθανό και ο αριθμός των δικαιούχων. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι θα μειωθεί και το ύψος της ειδικής χορηγίας σε μεγάλο βαθμό. Η ειδική χορηγία ήταν μια σημαντική βοήθεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι υπερήλικες λόγω του ότι δεν έβαλαν εισφορές στο Αναλογικό Σχέδιο το οποίο λειτούργησε το 1980, οι συντάξεις τους είναι πολύ  χαμηλές και χρειάζονται την στήριξη την κοινωνίας. Αντί στήριξη έχουμε μειώσεις στα εισοδήματα τους.

 

Την ίδια ώρα  η Βουλή αύριο συζητά πρόταση της Κυβέρνησης για κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων, με την επιβολή τέλους €3.00 για εγγραφή για εξέταση από γενικό γιατρό και €6.00 για εξέταση από ειδικό γιατρό. Πληρωμή τέλους θα υπάρχει και στα φάρμακα ενώ οι συνταξιούχοι αν χρειαστούν να αποταθούν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών θα πληρώνουν €10.

 

Η  ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ  δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς όταν τα δικαιώματα των συνταξιούχων υποβαθμίζονται και το βιοτικό τους επίπεδο πλήττεται καίρια.  Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της με τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας. Καλούμε επίσης τα Κόμματα να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε αντίθεση περίπτωση θα μελετήσουμε μέτρα και τρόπους αντίδρασης για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ηλικιωμένων μας. Νομίζω έχουμε υποχρέωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ