ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΥΣΥ

Οι αποφάσεις που τους αφορούν οδηγούν, όπως έχει αναλυθεί από το Γενικό Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ, σε συρρίκνωση των εισοδημάτων τους γεγονός που για πολλούς συνταξιούχους θα σημαίνει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και ανταπόκρισης σε βασικές  ανθρώπινες ανάγκες

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝ ΟΨΕΙ  ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ  ΕΚΥΣΥ

 

 

 

Δήλωση  Πάμπη Κυρίτση, Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ εν όψει  Συνεδρίου και κινητοποίησης συνταξιούχων ΕΚΥΣΥ αύριο Τρίτη 11/06/2013,  ώρα 9.15 π.μ.

 

Η ΠΕΟ στηρίζει τους συνταξιούχους και τις κινητοποιήσεις τους. Στεκόμαστε μαχητικά δίπλα τους.

 

Οι αποφάσεις που τους αφορούν οδηγούν, όπως έχει αναλυθεί από το Γενικό Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ, σε συρρίκνωση των εισοδημάτων τους γεγονός που για πολλούς συνταξιούχους θα σημαίνει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και ανταπόκρισης σε βασικές  ανθρώπινες ανάγκες

 

Η κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες που είναι υπαρκτές, είναι το ένα, όμως  η δικαιοσύνη και η κοινωνική ευαισθησία για τους αδύνατους και τους ευάλωτους, δεν είναι δυνατό να αγνοούνται ή να τοποθετούνται στο περιθώριο.

 

Η κυβέρνηση οφείλει: 

 

1ον    να κάνει σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο με τους συνταξιούχους και να μην τους αγνοεί,

 

2ον   να επανεξετάσει τις αποφάσεις της υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ευαισθησίας.

 

10 Ιουνίου 2013

 

Δήλωση  Κώστα Σκαρπάρη, Γενικού Γραμματέα Ένωσης Κυπρίων  Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ)   εν όψει  Συνεδρίου και κινητοποίησης συνταξιούχων αύριο Τρίτη 11/06/2013,  ώρα 9.15 π.μ.

 

Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς την Κυβέρνηση για διάλογο και αναζήτηση λύσεων κοινωνικά αποδεκτών, οι Κύπριοι συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματα και το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνονται εξαιτίας των τελευταίων αποφάσεων που έχει πάρει η Κυβέρνηση.

 

Οι κύπριοι συνταξιούχοι με επικεφαλής την ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ δεν θα μείνουν απαθής. Έδειξαν ότι ξέρουν να είναι υπεύθυνοι και υπομονετικοί, θα αποδείξουν ότι ξέρουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται αν χρειαστεί.

 

Αρχής γενομένης από το αυριανό Έκτακτο Συνέδριο και την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών οι συνταξιούχοι στέλλουν το μήνυμα της ανάγκη του σεβασμού στα γηρατειά αλλά και της ανάγκης δυναμικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους, ιδιαίτερα όταν η πολιτεία τους παραγνωρίζει επιδεικτικά. 

 

 

  • Αποκλεισμός μερικών χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων από το Σχέδιο Ενίσχυσης και δραστική μείωση του μηνιαίου επιδόματος για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που παραμένουν στο Σχέδιο λόγω της αυθαίρετης μείωσης στο όριο της φτώχειας που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2012 κατά 7,4%

 

  • Κατάργηση στην ουσία του πασχαλινού επιδόματος. Το κριτήριο για ετήσιο εισόδημα από τις €20.080 μειώθηκε στις  €9.750, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία από τις 70000 περίπου που ήταν οι δικαιούχοι, να αποκλείονται.

 

  • Η πρόσβαση σε πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει κουτσουρευτεί. Η πρόσφατη απόφαση για καταβολή τελών για επίσκεψη σε γιατρό, πληρωμή των φαρμάκων και τέλος για τις πρώτες βοήθειες επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων.

 

  • Η φορολόγηση ακόμα και της πρώτης κατοικίας χωρίς καμία εξαίρεση, είναι άδικο και ισοπεδωτικό μέτρο που επηρεάζει δυσμενώς τους συνταξιούχους και δείχνει το κενό στην κοινωνική ευαισθησία που έπρεπε να επιδεικνύεται.

 

 

  • Η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των συνταξιούχων με τα λεωφορεία από 17/6/2013 θα επηρεάσει αρνητικά τους συνταξιούχους(θα πληρώνουν το 50% του κομίστρου)

 

  • Η διαφοροποίηση των χορηγιών και κριτηρίων για στέγαση προσφύγων επηρεάζει τους συνταξιούχους και ειδικότερα αυτούς που ζουν σε παλιές Τ/Κ κατοικίες

 

  • Η αύξηση του ΦΠΑ και στη φορολογία στα πετρελαιοειδή  επηρεάζει αρνητικά το σύνολο των συνταξιούχων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ