ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΚΥΣΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους συνταξιούχους ζήτησε η ΕΚΥΣΥ στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου.

                     

 

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΚΥΣΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους συνταξιούχους ζήτησε η ΕΚΥΣΥ στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου.

 

Όπως επεσήμανε η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης με επικεφαλής τον Γ.Γ. Κώστα Σκαρπάρη, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας πρέπει να έχουν πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που είναι δικαίωμα τους και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει.

 

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ συζήτησε με τον Υπουργό Υγείας, Π. Πετρίδη, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τους συνταξιούχους μας και ιδιαίτερα για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, ύστερα από την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τη λήψη των άλλων δυσβάστακτων μέτρων από την κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε το γεγονός ότι η αλλαγή που έγινε ύστερα από την κατάργηση της πλήρους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1η Αυγούστου 2013, δεν είναι η μόνη που επηρεάζει αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, το οποίο έχει πληγεί μέχρι και 30% περίπου.

 

Η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης αναφέρθηκε και στα άλλα μέτρα που προηγήθηκαν και που έφεραν τους συνταξιούχους σε πολύ δυσμενή θέση.

 

Συγκεκριμένα:

 

-Μειώθηκε το όριο της φτώχειας με αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι να μείνουν εκτός σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

 

-Διαφοροποιήθηκαν οι κατηγορίες εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και το ύψος του μηνιαίου επιδόματος με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων το μηνιαίο επίδομα και  ως εκ τούτου οι φτωχοί συνταξιούχοι  έγιναν φτωχότεροι.

 

Στο σημείο αυτό, η ΕΚΥΣΥ παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα από νοικοκυριά συνταξιούχων που είχαν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία έχασαν από €2000 μέχρι και €3800 το χρόνο.

-Σχεδόν καταργήθηκε το πασχαλινό επίδομα (με τη μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων).

 

-Καταργήθηκε η δωρεάν διακίνηση με τα λεωφορεία.

 

-Επιβλήθηκε φορολογία για το σπίτι ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αυξάνονται  και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκίνητων, το Φ.Π.Α. και ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα με νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις.

 

Παράδειγμα

 

Για να αντιληφθούμε το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε αναφέρουμε πιο κάτω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο αφορά χιλιάδες συνταξιούχους. Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα με περισσότερο ή και λιγότερο επηρεασμό, ωστόσο όλοι οι συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας επηρεάζονται αρνητικά.

 

Η κατώτατη σύνταξη σήμερα είναι               €352,88

Έπαιρνε ειδική χορηγία                                       103,30

Σύνολο (Μηνιαία)                                               456,18              

 

Μετά τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης          Απώλεια   

Νέο ποσό χορηγίας (€46,57)                                          56,73    

Απώλεια από πασχαλινό επίδομα (το μήνα)          22,50

Κόστος διακίνησης (το μήνα)                                          20,00

Φορολογία σπιτιού €5 – €10                                 10,00

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (25 – 50)                      50,00

                                                                                159,23        

Τί μένει στο συνταξιούχο                                   296,95

 

Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει επηρεαστεί 35% το μοναδικό εισόδημα που είναι η σύνταξη.

 

Σχόλια–Παρατηρήσεις.

 

-Με βάση την προηγούμενη νομοθεσία οι συνταξιούχοι 65 χρονών και άνω δεν πλήρωναν καθόλου για εγγραφή δηλ. δεν πλήρωναν τα 2 ευρώ όπως πλήρωναν όσοι είχαν τη δωρεάν κάρτα νοσηλείας και ήταν κάτω των 65 χρονών.

 

-Τώρα όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι των Καρτών Νοσηλείας Α πληρώνουν €3 ή €6. Το ίδιο ισχύει για τα φάρμακα, για τις αναλύσεις και  για τις πρώτες βοήθειες (€10).

 

-Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση.

 

-Επίσης όσοι κρατούν επαναλαμβανόμενες συνταγές από ειδικό γιατρό (αφορά ασθενείς με χρόνιες ασθένειες) για να παίρνουν τα φάρμακα τους πρέπει να πληρώνουν προκαταβολικά τα €6 έστω και αν δεν χρειάζεται να περάσουν από το γιατρό.

 

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ έθεσε στον Υπουργό Υγείας και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της υγείας όπως είναι σε μερικές περιπτώσεις η έλλειψη φαρμάκων, η μη παρουσία φαρμακοποιών σε περιφερειακά ή τοπικά ιατρικά κέντρα και η αδυναμία αντικατάστασης τους κ.α.

 

 

ΕΚΥΣΥ

 

24 Οκτωβρίου 2013

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ