ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ Η ΕΚΥΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΥΣΥ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Επίσημη ενημέρωση ζητά η ΕΚΥΣΥ με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εργασίας στις 25 Φεβρουαρίου για τα προβλήματα που της έθεσε με 5 επιστολές της κατά τη διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

 Όπως είναι γνωστό η ΕΚΥΣΥ έθεσε το ζήτημα της βελτίωσης του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα και της αναθεώρησης του ορίου της φτώχειας ούτως ώστε να ανέλθει στα 834 ευρώ τον μήνα για μονήρη άτομα και 1271 ευρώ τον μήνα για ζευγάρια, δηλαδή στο ίδιο ύψος που είναι τα ποσά που πληρώνει το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων, όπως έχει διαμορφωθεί με την αναθεώρηση που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Επίσης, η ΕΚΥΣΥ ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας να επιλυθεί ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται από το 2014 και συγκεκριμένα, να εξεταστούν οι αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων που εκκρεμούν από το 2018 και που αφορούν 507 νοικοκυριά. Επιπρόσθετα ζητά να πληρωθούν τα αναδρομικά και στους χαμηλοσυνταξιούχους του Ε.Ε.Ε. που μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί, καθώς και τα αναδρομικά δικαιώματα που προκύπτουν για συνταξιούχους κοινωνικής σύνταξης και άτομα που δεν υπέβαλαν έγκαιρα την αίτησή τους για το τιμητικό επίδομα που αφορά άτομα που υπηρέτησαν την Εθνική Φρουρά την περίοδο του πολέμου του 1974 και με πρόσθετη θητεία.

Η ΕΚΥΣΥ έθεσε με την επιστολή της ακόμη την τροποποίηση της νομοθεσίας για σύνταξη χηρείας σε όλους τους χήρους και την κατάργηση της μείωσης-πέναλτι 12% στις συντάξεις σε όσους πήραν σύνταξη στα 63 ή αναμένουν να πάρουν.

Και ενώ η ΕΚΥΣΥ δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση, εντούτοις ενημερώθηκε μέσα από τα ΜΜΕ ότι σε πρόσφατη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις που αφορούν κάποια ζητήματα που υπέβαλε η Οργάνωση, όπως είναι η εξέταση των 507 αιτήσεων που αφορούν χαμηλοσυνταξιούχους των οποίων αποκόπηκε η μικρή επιταγή. Με βάση τα όσα πληροφορήθηκε η ΕΚΥΣΥ από τηλεοπτικές εκπομπές, θα εξεταστούν οι αιτήσεις με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν, ωστόσο τίθεται ως ανώτατο όριο καταθέσεων οι 100 χιλιάδες ευρώ. Το ανώτατο όριο καταθέσεων θα ισχύει για τις νέες αιτήσεις και την εξέταση των 507 αιτήσεων που εκκρεμούν. Επίσης, εγκρίθηκε το κονδύλι για να μπορούν να πληρωθούν τα αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που πληρώνονται την μικρή επιταγή μέσω του ΕΕΕ στο μέσο κάθε μήνα. Τα αναδρομικά ύστερα από πολλά διαβήματα της ΕΚΥΣΥ προς  τους αρμοδίους , η διαβεβαίωση που έχει είναι ότι θα πληρωθούν την ερχομένη βδομάδα.

 Αρκετοί  χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΕΕ οι οποίοι πληρώνονταν την μικρή επιταγή στο μέσο κάθε μηνά  (15ή 16), επειδή αυξήθηκαν κατά λίγο  τα εισοδήματα τους  από  κάποιες αυξήσεις που πήραν όλοι οι συνταξιούχοι του Τ.Κ. Ασφαλίσεων,   δεν θεωρούνται πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΕΕ και δεν θα πληρώνονται από το ΕΕΕ στο μέσο του μήνα ,όμως είναι δικαιούχοι του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα και κατά συνέπεια πληρώθηκαν σήμερα ως τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα  την μικρή επιταγή (περίπου το ίδιο ποσόν ή κάπως διαφοροποιημένο προς τα κάτω.)την οποία θα πληρώνονται από τώρα και εις το εξής  κάθε μήνα  αλλά στο τέλος του μήνα.

26.2.2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ