Επιτυχημένα τα έκτακτα Επαρχιακά Συνέδρια της ΕΚΥΣΥ

Ολοκληρώθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου στη Δερύνεια τα έκτακτα Συνέδρια που πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Τα Συνέδρια χαρακτηρίστηκαν, για άλλη μια φορά από τον δυναμισμό των μελών της ΕΚΥΣΥ και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων που τόσο βάναυσα καταπατά εδώ και 10 χρόνια η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Τέλος, τα συνέδρια ενέκριναν απόφαση στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και τονίζεται η ανάγκη για την επίλυσή τους.

Συνέδριο ΕΚΥΣΥ Λεμεσού.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ Λεμεσού στις 31 Ιανουαρίου 2023. Οι συνταξιούχοι απαίτησαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που διαιωνίζονται εδώ και 10 χρόνια με την διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Ε.Γ. της ΠΕΟ Λεμεσού Μαρία Συγγέρη και ο Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου. Για τα Οργανωτικά αποτελέσματα της ΕΚΥΣΥ μίλησε ο Ε.Γ. της Οργάνωσης στη Λεμεσό Παντελής Παντελίδης.

Οι σύνεδροι μετά από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο ενέκριναν απόφαση στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα των συνταξιούχων καθώς και η αποφασιστικότητα της ΕΚΥΣΥ να αγωνιστεί και τη νέα χρονιά για την επίλυσή τους.

Στη Δερύνεια το συνέδριο ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου.

Το συνέδριό της ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/2/2023 στο οίκημα της Αναγέννησης .

Κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ ενώ χαιρετισμός έγινε από τον Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Χρύσανθο Ζανέττο. Έκθεση για τα οργανωτικά αποτελέσματα έγινε από τον Ε.Γ. Γ. Σωτήριου .

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αντρέας Ζαχαρία .

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΚΥΣΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Το Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου , το οποίο πραγματοποιήθηκε την

Πέμπτη 2 /2/2023 στη Δερύνεια ασχολήθηκε ξανά με τα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας.

Παρόλο ότι η ΕΚΥΣΥ έχει κάνει πάρα πολλά διαβήματα προς την Κυβέρνηση και 30 κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω της απαράδεκτης και ανάλγητης συμπεριφοράς των κυβερνώντων, συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς επίλυση πάρα πολλά προβλήματα των συνταξιούχων με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες από αυτούς να ταλαιπωρούνται ενώ πάρα πολλοί υποφέρουν και βασανίζονται.

Μετά από την ενημέρωση που έγινε στο Συνέδριο με την εισηγητική ομιλία που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ και ύστερα από συζήτηση που διεξήχθη, το συνέδριο αποφασίζει τα πιο κάτω:

Η ΕΚΥΣΥ θα συνεχίσει τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεση της για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως είναι:

 1.  Η άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται από την υπερβολικά πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό.
 2.  Ο άμεσος προγραμματισμός σταδιακής αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου. Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την διευθέτηση αυτού του ζητήματος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του.
 3.  Η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του Τ.Κ. Ασφαλίσεων και η επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τις πιο πάνω υπηρεσίες κ.α.
 4.  Το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά όλων των συνταξιούχων.
 5.  Δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες χήρους.
 6.  Η επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, η λήψη μέτρων και η παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών για αντιμετώπιση της ακρίβειας.
 7.  Η κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες εισφορές όπως προβλέπονται από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
 8.  Η επαναφορά του πασχαλινού επιδόματος και επιδόματος μάνας.
 9.  Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα από το κόστος στα φάρμακα.
 10.  Η άμεση εξέταση των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια για μήνες ή και χρόνια.
 11.  Η μέριμνα για την φροντίδα των ηλικιωμένων σε στέγες.

 Συγκεκριμένα:

 (α) Κατά διαστήματα παρουσιάζονται κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας σε στέγες ηλικιωμένων που πλήττουν ηλικιωμένους οι οποίοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν.

 Ως ΕΚΥΣΥ τονίζουμε την ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου των στεγών ηλικιωμένων για να τηρείται η σχετική νομοθεσία η οποία χρειάζεται βελτιώσεις. Χρειάζεται επίσης αύξηση της χορηγίας για άτομα που χρειάζονται  φροντίδα και που διαμένουν στις στέγες ηλικιωμένων.

 (β) Ύστερα και από το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων εκτιμούμε ότι χρειάζεται περαιτέρω οικονομική στήριξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργεί. Χρειάζεται ακόμη η λειτουργία   προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και Κέντρων Αποκατάστασης.

 1.  Οι θέσεις του Ανεξάρτητου Υποψηφίου Προέδρου Αντρέα Μαυρογιάννη για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός όπως είναι το κυπριακό πρόβλημα, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, τα ζητήματα της οικονομίας , τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, τα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ίδια τη ζωή και τη ποιότητα ζωής των συνταξιούχων μας και οι θέσεις του για την επίλυση τους μέσα από ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις και για πολλά άλλα μας ικανοποιούν.
 2.  Η προώθηση των ενεργειών για την άμεση εγκατάσταση ανελκυστήρων με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων σε αναπηρικά καροτσάκια σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
 3.  Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, καθίσταται επιτακτικά η ανάγκη για προοδευτική αλλαγή και απαλλαγή από την σημερινή κυβέρνηση.
 4.  Γι΄αυτό η ΕΚΥΣΥ καλεί όλα τα στελέχη και μέλη της και γενικά τους συνταξιούχους να εργαστούν με όλη τους τη δύναμη, επιρροή και κύρος που διαθέτουν και να συμβάλουν στην εκλογή του Αντρέα Μαυρογιάννη στη Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ