Η ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Η ΕΚΥΣΥ ζητά να δοθεί δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά για όλους τους συνταξιούχους

Η ΕΚΥΣΥ έστειλε νέα επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και στον Υπουργό Μεταφορών ζητώντας τους να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι παρόλο που έχουν κοινωνική κάρτα, εντούτοις επιβαρύνονται με το κόστος των εισιτηρίων των λεωφορείων (2 ευρώ για μονή διαδρομή και 5 ευρώ για έκδοση κάρτας).

Το πρόβλημα αυτό έχει επιλυθεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους μετά από διαβήματα της ΕΚΥΣΥ αλλά παραμένει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους που είναι πέραν των 100,000.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται έντονα για την αδικία που υφίστανται αφού χωρίς να ενημερωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία πληροφορήθηκαν τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές από την εταιρεία λεωφορείων σε Λευκωσία και Λάρνακα. Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για αλλαγές που παρατηρούνται στα δρομολόγια οι οποίες δυσκολεύουν και ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους.
Η ΕΚΥΣΥ εισηγείται όπως τα Υπουργεία ζητήσουν άμεσα από την εταιρεία λεωφορείων όπως αναστείλει την εφαρμογή των νέων αλλαγών όπως έγινε για τους χαμηλοσυνταξιούχους ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για να ενημερωθούν γραπτώς οι συνταξιούχοι και για να μπορέσουν να εκδώσουν τις προσωποποιημένες κάρτες, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η Οργάνωση των συνταξιούχων τονίζει ότι το κόστος έκδοσης των καρτών δεν πρέπει να το επωμίζονται οι ηλικιωμένοι.
Τέλος, η ΕΚΥΣΥ ζητά βελτίωση των δικαιωμάτων από την κοινωνική κάρτα ώστε να επανέλθει το δικαίωμα που ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι του 2013 για δωρεάν μεταφορά για όλους τους συνταξιούχους. Επίσης, μέσω της κοινωνικής κάρτας η ΕΚΥΣΥ ζητά εκπτώσεις για τους συνταξιούχους στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ, της Υδατοπρομήθειας κτλ. Η Οργάνωση ζήτησε με την επιστολή της άμεσο καθορισμό συναντήσεων για συζήτηση των προβλημάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι τα αιτήματα της ΕΚΥΣΥ ικανοποιήθηκαν έπειτα από αρκετά διαβήματα προς τα Υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών και το Υφυπουργείο Πρόνοιας και ανεστάλη η εφαρμογή της έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας επιβίβασης μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ τους δόθηκε χρόνος μέχρι τέλος Μαΐου να ενημερωθούν και να την εκδώσουν. Επίσης το κόστος έκδοσης των καρτών δεν θα το επωμίζονται οι ηλικιωμένοι και έγινε διευθέτηση για όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να παρουσιάσουν στα σημεία πώλησης των καρτών, θα μπορούν να απευθυνθούν στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας για να τους τα αποστείλουν

14.4.2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ