Η υπομονή των συνταξιούχων έχει εξαντληθεί!

Η υπομονή των συνταξιούχων έχει εξαντληθεί!
Τα προβλήματα τους  μένουν ανεπίλυτα και η ακρίβεια βρίσκεται στα ύψη.

Χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το 2020, το 2021 και το 2022  ακόμη δεν έχουν εξεταστεί!

Περιθώριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δίνει η ΕΚΥΣΥ στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση για να ενημερώσει για το τί προτίθεται να πράξει αναφορικά με τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της.

Σε επιστολή που απέστειλε η Οργάνωση στις 7 Δεκεμβρίου αναφέρεται για ακόμη μια φορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας και στα προβλήματά τους που χρήζουν άμεσης  επίλυσης. «Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και χιλιάδες αιτήσεις, παρόλο ότι έχει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας από χαμηλοσυνταξιούχους ή  και αιτητές για Ε.Ε.Ε, εντούτοις  δεν έχουν εξεταστεί και δεν έχουν πάρει απάντηση», επισημαίνει η ΕΚΥΣΥ υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020, το 2021 και το 2022 και ακόμη δεν έχουν εξεταστεί!

Αναφέρει ακόμη πως στις εκκρεμότητες υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που είναι σε διάσταση με τον/την σύζυγο τους και  ενώ έχουν παρουσιάσει όλες  τις  αναγκαίες  βεβαιώσεις, δυστυχώς ακόμη να εγκριθούν και δεν έχουν πάρει καμιά  απάντηση.  

«Επιπλέον, ύστερα από αδικαιολόγητη απόρριψη αιτήσεων, δήθεν  λόγω  εισοδημάτων που υπερβαίνουν το καθορισμένο όριο, έχουν γίνει ενστάσεις στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας  με τις οποίες τονίζεται ότι τα εισοδήματα του νοικοκυριού πλέον είναι μόνο από  τις χαμηλές συντάξεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή  έχει υπάρξει ουσιώδης  διαφοροποίηση στο εισόδημα της οικογένειας, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ή χρόνια. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η σχετική απόφαση του Υπουργικού  Συμβούλιο η οποία επιλύει το πρόβλημα που παρουσιάζεται από την ουσιώδη -σημαντική διαφοροποίηση του εισοδήματος κατά το έτος καταβολής του επιδόματος, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που δεν κατάφερε η Υπηρεσία σας να επιλύσει είναι η έγκαιρη εξέταση αιτήσεων για ηλικιωμένους  που χρειάζονται φροντίδα. Τις υπηρεσίες αυτές είναι υποχρέωση του κράτους να τις παραχωρεί άμεσα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα άτομα που ζητούν φροντίδα δεν μπορούν να περιμένουν», τονίζει η ΕΚΥΣΥ.

Σε ότι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, παρόλη την πρόσφατη διαφοροποίηση  που έγινε ύστερα από 9 χρόνια διαβημάτων την ΕΚΥΣΥ και έντονων  διαμαρτυριών των χαμηλοσυνταξιούχων, η Οργάνωση επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται  βελτίωση ούτως ώστε να καλύψει και επαναπατρισθέντες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται σύνταξη από το  Τ.Κ.Α .

Ταυτόχρονα πρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων άτομα που είναι σε συντάξιμη ηλικία και να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Ε.Ε.Ε. «Επιπρόσθετα, άτομα που εμπίπτουν στη κατηγορία των δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων  που τους  αφαιρέθηκε το δικαίωμα από τον Οκτώβριο  επειδή δήθεν  έχουν περισσότερες καταθέσεις από τις επιτρεπόμενες, παρόλο ότι έκαναν ένσταση και δεν αποδέχονται το ισχυρισμό της Υπηρεσίας σας,  εντούτοις και πάλι δεν έχουν πάρει  απάντηση», καταγγέλλει η ΕΚΥΣΥ.  

Η Οργάνωση υπενθυμίζει πως τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα τέθηκαν επανειλημμένα προς την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν επιλυθεί. Πέραν τούτου, δεν μπορεί ούτε η ΕΚΥΣΥ ούτε και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι να  επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία αφού  δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις. «Τα γραφεία εξυπηρέτησης  που έχουν  λειτουργήσει   πρόσφατα θεωρούμε ότι βοηθούν μερικώς στη βελτίωση της  απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί ,όμως παρατηρείται  μεγάλη καθυστέρηση για να μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για να τα επισκεφθεί   και αντιλαμβάνεσθε αν η απάντηση που θα δώσουν στον παραπονούμενο που ρωτά σε ποιο σημείο βρίσκεται η εξέταση της αίτησης του η οποία υποβλήθηκε  π.χ.  από  2021  είναι ότι η αίτηση του εξετάζεται ,τότε δικαιολογημένα δημιουργείται  μεγάλος θυμός, αγανάκτηση  και αντίδραση».

Όλα αυτά τα προβλήματα λοιπόν, σε συνδυασμό με την  ακρίβεια που βρίσκεται στα ύψη, έχει απογοητεύσει τους συνταξιούχους οι οποίοι έφτασαν σε σημείο  μεγάλης αγανάκτησης και προβλέπεται πως κάποια στιγμή θα είναι αναπόφευκτη η  δυναμική αντίδρασή  τους λόγω   της κοινωνικής  αναλγησίας όπως την θεωρούν  και πολύ μεγάλης αδιαφορίας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση.

Η ΕΚΥΣΥ προειδοποιεί, τέλος, πως «οι αντοχές των επηρεαζόμενων χαμηλοσυνταξιούχων εξαντλούνται»  και αναμένει  επίσημη  ενημέρωση το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για το τι θα πράξει το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

9 Δεκεμβρίου 2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ