Και φέτος η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρει πασχαλινό επίδομα .

Το  νέο Υπουργικό Συμβούλιο  σε συνεδρίαση του στις 29  Μαρτίου 2023 αγνοώντας

  τις επιστολές που απέστειλε η ΕΚΥΣΥ  προς  την Υφυπουργό  Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς επίσης και τις διαχρονικές θέσεις της Βουλής των Γερόντων για  επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν μέχρι το 2012, όπως και του ύψος του επιδόματος,  αποφάσισε να παραχωρήσει το πασχαλινό επίδομα με  τα ίδια κριτήρια  που καθόρισε     η κυβέρνηση   Αναστασιάδη  , με αποτέλεσμα  να στερεί το δικαίωμα  σε πασχαλινό επίδομα   ακόμα και από τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων .
Το εισοδηματικό όριο για το πασχαλινό επίδομα  με βάση την απόφαση  και της  νέας κυβέρνησης Χριστοδουλίδη  παραμένει στις €7.000 ετησίως  για μονήρες νοικοκυριό και στις €12.000 ετησίως   για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων ενώ το ύψος του παραμένει καθηλωμένο στα €190 .

Υπενθυμίζουμε    ότι το εισοδηματικό όριο της φτώχειας είναι  €10,324 ετησίως  για μονήρες νοικοκυριό και στις €15.486 ετησίως για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων.

Με βάση και την φετινή απόφαση    η   νέα Κυβέρνηση συνεχίζει να χωρίζει τους συνταξιούχους σε φτωχούς και πιο φτωχούς.

 Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι  o  αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που αναμένεται να επωφεληθούν του πασχαλινού επιδόματος  φέτος ανέρχεται περίπου σε 16,200 ,ενώ πέρσι όπως ανακοινώθηκε το δικαιούνταν 18,882 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ως εκ τούτου η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την συνεχιζόμενη επιμονή και  της νέας κυβέρνησης να μην επαναφέρει ένα δικαίωμα που το κέρδισαν με τους αγώνες  τους   οι συνταξιούχοι .

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα της ακρίβειας, η οποία είναι στα ύψη, περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και οι αντοχές τους εξαντλούνται. Ως εκ τούτου ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση, να επαναφέρει τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση ή τουλάχιστο στο πρώτο στάδιο το πασχαλινό επίδομα να  το δικαιούνται όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ