ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δυστυχώς κανένα όφελος για τους χαμηλοσυνταξιούχους από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Όπως είναι γνωστό το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Μαρτίου ενέκρινε όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα ως αντιστάθμισμα για στήριξη των νοικοκυριών και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο πληθωρισμός και η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών των χαμηλοσυνταξιούχων. Μάλιστα η δαπάνη υλοποίησης αυτών των μέτρων, όπως ανακοινώθηκε, ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα έχουν κανένα απολύτως όφελος από αυτή την εξαγγελία. Η ΕΚΥΣΥ διευκρινίζει ότι η απόφαση του Υπουργικού ουσιαστικά επιστρέφει στους χαμηλοσυνταξιούχους αυτά που τους αφαίρεσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας τον Ιανουάριο του 2022. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, ύστερα από την κατακραυγή εκ μέρους των συνταξιούχων και τα έντονα διαβήματα της Οργάνωσης καθώς και τη συνάντηση που είχε η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ με την Υφυπουργό Πρόνοιας και την απαίτηση για επαναφορά των ποσών που έπαιρναν οι συνταξιούχοι χωρίς μειώσεις, επανέρχεται το ποσό και θα πληρωθούν στις 14 Απριλίου και τα αναδρομικά τους για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο που έγιναν οι αποκοπές.
Έγινε επίσης αναφορά και για Πασχαλινούς «μποναμάδες». Το Πασχαλινό Επίδομα, ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα το πάρουν ούτε και φέτος αφού η κυβέρνηση για δέκατη συνεχή χρονιά συνεχίζει να αρνείται επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων στα επίπεδα που ήταν το 2012 και το ύψος του επιδόματος παραμένει καθηλωμένο στα 190 ευρώ σε σχέση με 270 που ήταν τότε.
Με βάση την απόφαση, λοιπόν, του Υπουργικού Συμβουλίου για να δικαιούται κάποιος συνταξιούχος να λάβει πασχαλινό επίδομα πρέπει η σύνταξή του να μην υπερβαίνει τα 538 ευρώ στην περίπτωση του ενός ατόμου και 923 ευρώ το μήνα στην περίπτωση δύο ατόμων, τη στιγμή που το καθορισμένο όριο της φτώχειας με βάση του οποίου καθορίζονται οι δικαιούχοι της μικρής επιταγής, είναι τα 794 ευρώ στην περίπτωση του ενός ατόμου και 1191 ευρώ το μήνα για δύο άτομα.
Να αναφέρουμε ότι με βάση την απόφαση , έχει υιοθετηθεί ένα πάγιο αίτημα της ΕΚΥΣΥ και της επιτροπής Εργασίας της Βουλής για να εξαιρείται το ποσό της φοιτητικής χορηγίας που αποκτήθηκε από τα μέλη του κάθε νοικοκυριού από τον υπολογισμό του εισοδήματος, για σκοπούς επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου και πασχαλινού επιδόματος, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.(αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων). Δεν έχει υιοθετηθεί ωστόσο και το δικαιολογημένο αίτημα για να μην υπολογίζεται η χορηγία από τον ΚΟΑΠ και η συνδρομή στο ΓεΣΥ.

Όπως και τα Χριστούγεννα έτσι και τώρα το Πάσχα μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι θα περάσουν χωρίς εισοδήματα και με πολλά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας και της ακρίβειας , επειδή εκκρεμεί η εξέταση των αιτήσεων τους .

Εν τω μεταξύ η ΕΚΥΣΥ συνεχίζει να δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα με έντονες διαμαρτυρίες χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και νέων συνταξιούχων των οποίων εκκρεμεί η εξέταση των αιτήσεων εδώ και πάρα πολλούς μήνες ενώ η καθυστέρηση σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα και αυτές τις γιορτές, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κάποιοι συνάνθρωποί μας να τα περάσουν χωρίς εισοδήματα και με πολλά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας και της ακρίβειας.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ύστερα από διαβήματα της ΕΚΥΣΥ έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για τις πληρωμές των συντάξεων και των μικρών επιταγών των χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να μπουν στους λογαριασμούς έγκαιρα, πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Συγκεκριμένα, όλες οι συντάξεις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Πασχαλινό επίδομα καθώς και οι μικρές επιταγές αναμένεται να πληρωθούν την Πέμπτη 14 Απριλίου.
Σε ότι αφορά τα μηνιαία επιδόματα που παρέχονται από το Τμήμα Κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, και του Ε.Ε.Ε. οι πληρωμές θα γίνουν την Τετάρτη 13 Απριλίου.

ΕΚΥΣΥ
12/4/2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ