Μάταια οι συνταξιούχοι αναμένουν οτιδήποτε από την παρούσα κυβέρνηση

Από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση παρουσίασε νέο σχέδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους,

μέσω της Υφυπουργού Πρόνοιας και της Αν. κυβερνητικής εκπροσώπου, τονίζοντας ότι αφορά γύρω στις 23.000 νοικοκυριά και με κόστος 4,8 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο στην πραγματικότητα ούτε και αυτή τη φορά οι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν έστω και με ένα ευρώ αφού ουσιαστικά το σχέδιο αφορά τη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής των νέων αιτήσεων με στόχο να εξετάζονται έγκαιρα και να μην παρατηρείται αυτή η τεράστια καθυστέρηση που αγγίζει τα δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η καθυστέρηση αυτή παρατηρείται με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία απέτυχε  από το 2014 μέχρι σήμερα να βρει τρόπο να ξεπεραστεί, όπως επίσης δεν τα κατάφερε  να λειτουργήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο που να απαντά στους συνταξιούχους .

Η μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ήταν μια απαίτηση της ΕΚΥΣΥ, την οποία επαναλάμβανε εδώ και 9 χρόνια. «Επιτέλους έγινε αυτό το βήμα που ελπίζουμε ότι θα μειώσει τον χρόνο αναμονής. Ωστόσο δυστυχώς έχουμε κάποιες αμφιβολίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι για να μπορεί ο αιτητής να παραδώσει την αίτησή του στα κατά επαρχία κέντρα εξυπηρέτησης της υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού τηλεφωνικώς μέσω του παγκύπριου τηλεφώνου 80002000. Ιδιαίτερα στη Λεμεσό φαίνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά και τους δύο μήνες. Στις άλλες επαρχίες είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση, ωστόσο υπάρχει αυτό το επιπρόσθετο πρόβλημα που δεν υπήρχε προηγουμένως», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

Η ΕΚΥΣΥ θεωρεί επίσης θετικό και το ότι έγινε αποδεκτό το αίτημά της να δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν την αίτησή τους, ακόμα και σε όσους δεν την υπέβαλαν πριν τον Νοέμβριο του 2014.

Επίσης γίνεται επέκταση του διαστήματος ελέγχου αποξένωσης της περιουσίας από 24 σε 36 μήνες, ενώ με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αυστηροποιούνται τα κριτήρια σε ότι αφορά το δικαίωμα  για την παραχώρηση Πασχαλινού επιδόματος στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, εισάγεται το κριτήριο των καταθέσεων μέχρι τις 30.000 ευρώ για να δικαιούνται  πλέον το επίδομα, ενώ για να δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση χαμηλοσυνταξιούχοι το κριτήριο είναι μέχρι 100.000. Δηλαδή  η κυβέρνηση  χωρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους σε δύο κατηγορίες. 

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση της κυβέρνησης  Αναστασιάδη η οποία   μερικές μέρες πριν τελειώσει η θητεία της κουτσουρεύει  για ακόμη μια φορά  τα κριτήρια  μειώνοντας τον αριθμό των δικαιούχων  με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία ακόμη και από τους χαμηλοσυνταξιούχους να μην  δικαιούνται το πασχαλινό επίδομα.

Η  ΕΚΥΣΥ διευκρινίζει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι ενταγμένοι στο σχέδιο συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα και παίρνουν  τη μικρή επιταγή δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ούτε και θα επωφεληθούν έστω και ένα σεντ από το νέο σχέδιο .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ