ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Παρ΄όλη την φιλοτιμία,  προθυμία  και προσπάθεια εξυπηρέτησης  από μέρους του   προσωπικού του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λευκωσία ,εντούτοις από την 1η Αυγούστου τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη έχουν μετατραπεί σε γραφεία μεγάλης ταλαιπωρίας των πολιτών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων.

 

 

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ  ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

 

Παρ΄όλη την φιλοτιμία,  προθυμία  και προσπάθεια εξυπηρέτησης  από μέρους του   προσωπικού του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λευκωσία ,εντούτοις από την 1η Αυγούστου τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη έχουν μετατραπεί σε γραφεία μεγάλης ταλαιπωρίας των πολιτών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων.

 

Με βάση απόφαση της κυβέρνησης οι 120,000 συνταξιούχοι και χιλιάδες άλλοι δικαιούχοι υποχρεώνονται να ανανεώσουν τη ταυτότητα νοσηλείας.

 

Συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους που είχαν ταυτότητα νοσηλείας που δεν είχε ημερομηνία λήξης (09.09.9999) περιλαμβανομένων και αυτών των πολύτεκνων θα τερματιστεί τις 31 Οκτωβρίου 2013. Γι αυτό οι κάτοχοι τους καλούνται να προσέλθουν πριν από τις συγκεκριμένες ημερομηνίες έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη για ανανέωση τους. Οι ταυτότητες Νοσηλείας που έχουν ημερομηνία λήξης πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2014 θα λήγουν κατά την ημερομηνία λήξης τους. Αυτές που έχουν μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης θα τερματιστούν 1η Φεβρουαρίου.

 

Η ΕΚΥΣΥ καλεί τον Υπουργό Υγείας όπως επιληφθεί του προβλήματος 

Η ΕΚΥΣΥ καλεί τον Υπουργό Υγείας όπως επιληφθεί του προβλήματος που παρουσιάζεται ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στη γραμμή για πάρα πολλές ώρες.  Αρκετοί που δεν αντέχουν να περιμένουν  πολλές  ώρες  αποχωρούν απογοητευμένοι και διαμαρτυρόμενοι.

 

Η ΕΚΥΣΥ  προτρέπει τους συνταξιούχους να μην βιαστούν να ανανεώσουν τις κάρτες τους, με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν να  διαφοροποιήσουν  την διαδικασία έκδοσης της κάρτας νοσηλείας για να σταματήσει αυτή η μεγάλη ταλαιπωρία.

 

Έντονη είναι  η αντίδραση των συνταξιούχων και των ληπτών δημοσίου βοηθήματος και από το γεγονός ότι από την Πέμπτη 1 Αυγούστου στα Κρατικά Νοσηλευτήρια  μπήκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση  και με τα οποία καταργείται η μέχρι σήμερα πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συγκεκριμένα οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-όλοι ανεξαίρετα (συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας , λήπτες  δημοσίου βοηθήματος , οι    καρδιοπαθείς   και  γενικά τα άτομα με χρόνιες ασθένειες  είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τρία ευρώ για να επισκεφθούν το Παθολόγο τους ή και έξι ευρώ για να δουν κάποιο εξειδικευμένο γιατρό. Επίσης για τα φάρμακα ή τις αναλύσεις τους πληρώνουν πενήντα σεντ για το κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο.

 

Το νέο μέτρο που έχει πάρει η Κυβέρνηση σε βάρος των συνταξιούχων προστίθεται στα προηγούμενα  και δημιουργούν μεγάλο πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της Φτώχειας. Όπως είναι γνωστό έχει μειωθεί το όριο της φτώχειας με αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι να μην δικαιούνται την ειδική χορηγία από το Υπουργείο Οικονομικών και για 60-70.000 συνταξιούχους έχει μειωθεί σημαντικά το ποσό που έπαιρναν. Σχεδόν καταργήθηκε επίσης το Πασχαλινό Επίδομα.

 

Πέραν από το 30% ο επηρεασμός των συνταξιούχων

Να σημειώσουμε ότι από τις 17 Ιουνίου καλούνται οι συνταξιούχοι να πληρώνουν  και για την διακίνηση τους με τα λεωφορεία, ενώ με βάση απόφαση της Κυβέρνησης θα πληρώνουν όλοι ανεξαίρετα ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, φορολογία για το σπίτι τους. Με βάση υπολογισμούς της ΕΚΥΣΥ ο επηρεασμός των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας είναι πέραν από το 30%.  Γι’ αυτό η ΕΚΥΣΥ καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει  τις αποφάσεις που έχει πάρει εις βάρος των συνταξιούχων και να δεχθεί αντιπροσωπεία τους όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών από τις 11 Ιουνίου για συζήτηση των προβλημάτων που προέκυψαν ύστερα από τις λανθασμένες και απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε. Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΚΥΣΥ τον Σεπτέμβριο θα προγραμματίσει νέα μέτρα αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων ιδιαίτερα των ατόμων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, των ανάπηρων, των ληπτών δημόσιου βοηθήματος των καρδιοπαθειών  και  γενικά των ατόμων με χρόνιες ασθένειες .

 

 

ΕΚΥΣΥ

9/8/2013

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ