ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Οι συνταξιούχοι μέλη της ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησαν άλλη μια πιο δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να επιδώσουν υπόμνημα στον Υπουργό και να συναντηθούν μαζί του.

 

 

 

ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Οι συνταξιούχοι μέλη της ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησαν άλλη μια πιο δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να επιδώσουν υπόμνημα στον Υπουργό και να συναντηθούν μαζί του.

 

Για άλλη μια φορά, ο Υπουργός κράτησε κλειστές τις πόρτες του Υπουργείου Οικονομικών στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και έκλεισε τα αυτιά του στις έντονες φωνές και διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι αγνοεί επαλειμμένες προσπάθειες να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ.

 

Συγκεκριμένα,  το πρωί οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο στο Οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία όπου ενέκριναν υπόμνημα και στη συνέχεια κατήλθαν μαζικά σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, την δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες.

 

Η ΕΚΥΣΥ επιχείρησε να επιδώσει στον Υπουργό Οικονομικών το υπόμνημα αλλά δεν κατέστη δυνατό, παρόλο ότι με επιστολή που απέστειλε η Οργάνωση στον κ. Γεωργιάδη τον ενημέρωσε για την εκδήλωση και του ζήτησε εκ νέου συνάντηση με επικεφαλής τον Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση και τον Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστα Σκαρπάρη. Ταυτόχρονα, η Οργάνωση ενημέρωσε και τηλεφωνικώς τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου. Καμία απάντηση όμως από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος φαίνεται να αγνοεί τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και την Οργάνωσή τους και δεν τηρεί υπόσχεση που έδωσε στις 11 Ιουνίου για καθορισμό συνάντησης μαζί τους, ούτε λαμβάνει υπόψη τις 8 επιστολές και υπομνήματα που του στάληκαν μέχρι σήμερα.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΚΥΣΥ επιδείχνοντας καλή θέληση ανέβαλε προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γινόταν την 31η Οκτωβρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσει νέα πίστωση χρόνου στον Υπουργό για να καθορίσει τη συνάντηση.

 

Έξω από το Υπουργείο Οικονομικών οι συνταξιούχοι κάκισαν με έντονο τρόπο τη συμπεριφορά του Υπουργού αφού τους πνίγει το δίκαιο βλέποντας το βιοτικό τους επίπεδο να φτάνει στον πάτο (μέχρι και 30% μειώθηκαν τα εισοδήματα ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων, μετά από τις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη). Σημειώνουμε ότι η οργή των συνταξιούχων τους ώθησε να κλείσουν αυθόρμητα για μερικά λεπτά το δρόμο έξω από το Υπουργείο.

 

Παρόν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός ότι οι κυβερνώντες θεωρούν ότι μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και η κρίση και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους είναι ο δρόμος για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Εμείς διαφωνούμε πλήρως μαζί τους και δεν μπορούμε να δεχτούμε με τίποτα αυτή την απαξίωση και αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε.

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρώτη φορά κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τέτοια απαξίωση συνταξιούχους και εργαζόμενους.

 

«Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η μάχη που δίνουμε δεν είναι πια μόνο μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Είναι ένας αγώνας για την αξιοπρέπειά μας, για το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων να ακούγεται η φωνή τους, να λαμβάνονται υπόψη. Είναι ένας αγώνας για το δικαίωμα στον κοινωνικό διάλογο και στη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς».

 

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης δεν θα περάσει έτσι: «Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τους αγώνες. Στο τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός που ετοιμάζεται με την Τρόικα, προϋπολογισμός της λιτότητας και της φτώχειας, με τον οποίο οι κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 130 εκατ. και ταυτόχρονα δεν προγραμματίζεται κανένα έργο ανάπτυξης το 2014. Ο προϋπολογισμός αυτός θα μας οδηγήσει πιο βαθιά στην κρίση και θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους άνεργους και περισσότερους φτωχούς», κατήγγειλε ο Π. Κυρίτσης.

Στο σημείο αυτό ο Γ.Γ. της ΠΕΟ εξήγγειλε την μεγάλη μαζική κινητοποίηση αντίδρασης και αντίστασης που προγραμματίζει η ΠΕΟ μαζί με άλλες Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Οργανώσεις, την οποία όπως είπε «δεν θα μπορέσουν οι κυβερνώντες να αγνοήσουν» και κάλεσε τους συνταξιούχους να παραμείνουν σε εγρήγορση.

 

«Είμαστε περήφανοι ως ΠΕΟ για το γεγονός ότι έχουμε ένα τόσο ενεργό και μαχητικό κίνημα συνταξιούχων που δείχνει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης. Να είσαστε σίγουροι ότι θα υποχρεωθούν να μας ακούσουν και να λάβουν υπόψη τις θέσεις μας και αν δεν τις λάβουν υπόψη θα πληρώσουν κόστος», προειδοποίησε.

 

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης επεσήμανε πως η ΠΕΟ  και η ΕΚΥΣΥ είναι δίπλα στους συνταξιούχους και τόνισε πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν θα τα  βάλουν κάτω και με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα θα αγωνιστούν   για να μην περάσουν τα δυσβάστακτα μέτρα  που έχει πάρει αυθαίρετα  η κυβέρνηση εις βάρος τους. Δεν θα επιστρέψουμε  να έχουμε ξανά ζητιάνους  συνταξιούχους στη Κύπρο τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ .  Επίσης, έκανε αναφορά στις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν σε όλες τις επαρχίες.

 

Το υπόμνημα προς τον Υπουργό Οικονομικών

«Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από την ημέρα διεξαγωγής του Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της Οργάνωσης μας και του υπομνήματος που σας παραδώσαμε στις 11 Ιουνίου με την υπόσχεση ότι θα συγκαλούσατε συνάντηση υπό την Προεδρία σας στην παρουσία τεχνοκρατών του Υπουργείου σας και της Υπουργού Εργασίας για συζήτηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ύστερα από τις  αποφάσεις που πήρατε χωρίς κανένα διάλογο.

 

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σας αναφέρουμε ξανά ότι δεν αποδεχόμαστε τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με την μείωση των συντάξεων (μέσω του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα), σχεδόν κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος, κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατάργηση της δωρεάν διακίνησης, φορολογία της οικίας ακόμα και των συνταξιούχων που έχουν χαμηλά εισοδήματα κ.α.

 

Γι’ αυτό ύστερα και από την μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχαμε στις 19 και 20 Οκτωβρίου  με  την συμμετοχή 2500 συνταξιούχων και το υπόμνημα που εγκρίθηκε και σας αποστείλαμε όπως και τα υπόλοιπα υπομνήματα – επιστολές ημ.29  και 30 Οκτωβρίου χωρίς και πάλι να ανταποκριθείτε, δεν μας μένουν άλλες επιλογές , παρά μέσα στα πλαίσια των νόμιμων δικαιωμάτων μας να συνεχίσουμε τα μέτρα αντίδρασης. Εκτιμούμε ότι έχετε υποχρέωση να δεχτείτε αντιπροσωπεία της οργάνωσης μας  και να απαντήσετε στις θέσεις μας με βάση τις 7 επιστολές–υπομνήματα που σας αποστείλαμε και έμειναν αναπάντητα.

 

Το σημερινό Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο ζητά όπως έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ανταποκριθείτε σε πρόταση της Οργάνωσης μας για συζήτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τις αυθαίρετες αποφάσεις που έχετε πάρει ως Κυβέρνηση και οι οποίες πλήττουν το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας μέχρι και 30%.

 

Περιμένοντας καθορισμό της συνάντησης που μας υποσχεθήκατε από τις 11 Ιουνίου 2013».

 

Αντίγραφο του υπομνήματος, απέστειλε η ΕΚΥΣΥ στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Συγκοινωνιών και Έργων.

 

 

5 Νοεμβρίου 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ