Οι συνταξιούχοι δεινοπαθούν, η κυβέρνηση σκέφτεται την δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι συνταξιούχοι δεινοπαθούν, η κυβέρνηση σκέφτεται την δημοσιονομική πειθαρχία.

Συνάντηση ΕΚΥΣΥ με Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας

Απογοητευμένη, προβληματισμένη και δυσαρεστημένη έφυγε η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ από τη συνάντηση που είχε  με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου  την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα που προέκυψε, ύστερα από την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση αύξησης 5% στους χαμηλοσυνταξιούχους η οποία όπως ξεκαθάρισε πρόκειται περί κοροϊδίας.

Η Υφυπουργός επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η αύξηση 5% θα παραχωρηθεί μόνο στην μικρή επιταγή, ανεξάρτητα από το ότι όταν εξαγγέλθηκε, οι συνταξιούχοι ανέμεναν πως η αύξηση θα παραχωρείτο επί των 710 ευρώ που είναι το πιο χαμηλό ποσό που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (σύνταξη και μικρή επιταγή). Ως εκ τούτου, η αύξηση που θα λάβουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα είναι 5% πάνω στο μηνιαίο εισόδημα τους  αλλά θα είναι μηδαμινή και δεν ανταποκρίνεται στις πολύ μεγάλες ανάγκες που  όπως τόνισε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κ. Σκαρπάρης  στην Υφυπουργό, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν την  μικρή επιταγή και ανάφερε ως παράδειγμα,   ύψους   50 ευρώ, θα έχουν αύξηση μόλις 2,5 ευρώ τον μήνα και διερωτήθηκε αν αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν εξήγγειλε την εν λόγω αύξηση.

Η ΕΚΥΣΥ επανέλαβε την θέση της και  έθεσε στην Υφυπουργό και θέμα βελτίωσης του Σχεδίου των χαμηλοσυνταξιούχων με στόχο να ξεπεραστούν στρεβλώσεις που υπάρχουν για να μην δημιουργείται αδικία σε βάρος των συνταξιούχων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχουν συντάξεις  λίγο ποιο πάνω από το καθορισμένο όριο της φτώχειας, προτείνοντας το όριο της φτώχειας να αυξηθεί και να φτάσει στο ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει ένας χαμηλοσυνταξιούχος.

Η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης των συνταξιούχων έθεσε για άλλη μια φορά και το αίτημα να μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων και επαναπατρισθέντες, οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν λαμβάνουν σύνταξη από το ΤΚΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο.

Επίσης, τέθηκε από την ΕΚΥΣΥ η ανάγκη για αύξηση του ποσού που παραχωρείται στους δικαιούχους για επιδότηση ενοικίου, καθώς επίσης και για αύξηση του ποσού του ΕΕΕ, το οποίο παραμένει στάσιμο από το 2014.

Η Υφυπουργός μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεινοπαθούν, ανέφερε ότι στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές , και παρέπεμψε για εξέταση του προβλήματος στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο η ΕΚΥΣΥ ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει το αγώνα και τα  διαβήματά της προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα νόμιμα μέσα  για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων διότι αυτή την περίοδο λόγω της ακρίβειας η υπομονή τους έχει εξαντληθεί  και δεν αντέχουν άλλο.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι παραμένουν αναπάντητες αρκετές ενστάσεις για άτομα από τα οποία αποκόπηκε η μικρή επιταγή λόγω καταθέσεων. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ο οποίος παρευρισκόταν στη σύσκεψη μαζί με άλλα στελέχη της υπηρεσίας, ανέφερε ότι θα τύχουν απάντησης το συντομότερο. Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν, φαίνεται ότι έγινε  πρόοδος σε ότι αφορά την εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων, παρόλο ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και για τα προηγούμενα χρόνια για τις οποίες τονίστηκε από πλευράς της ΕΚΥΣΥ ότι το συντομότερο θα πρέπει να διευθετηθούν. Σε ότι αφορά τις νέες αιτήσεις του 2023, εξετάζονται αυτές που υποβλήθηκαν τον Μάρτη.

Τέλος, έντονη κριτική έγινε από την ΕΚΥΣΥ και στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου σχετικά με την κατάργηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που θα έχει ως αποτέλεσμα νέες αλυσιδωτές αυξήσεις με περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων. Όπως τόνισε η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης των συνταξιούχων, για άλλη μια φορά, είναι αδιανόητο και παράλογο, την στιγμή που τα ταμεία του κράτους γεμίζουν με   αυξημένα έσοδα από το Φ.Π.Α. και τους φόρους κατανάλωσης, οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην εντάσσονται στην διατίμηση 08 της Αρχής Ηλεκτρισμού που δικαιούνται την επιδότηση τονίζοντας και επανέλαβε την απαίτηση της για παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών στους συνταξιούχους. Στην επιμονή της ΕΚΥΣΥ η Υφυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Ενέργειας που είναι αρμοδιότητα του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ