ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

 

Η υποβολή αιτήσεων για όσους είναι κάτω των 70 χρονών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου 2012

 

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Η υποβολή αιτήσεων για όσους είναι κάτω των 70 χρονών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου 2012

 

Σαρανταπέντε χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι πληρώνονται αυτές τις μέρες το Πασχαλινό τους επίδομα. Η ΕΚΥΣΥ είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Τμήματος Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά την οποία ενημερώθηκε για την πορεία υποβολής των αιτήσεων για τη παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος και την πληρωμή του. Την ερχομένη Τρίτη θα γίνουν τα εμβάσματα για την πληρωμή των νοικοκυριών συνταξιούχων που είναι άνω των 70 χρονών και που με βάση την νομοθεσία δεν χρειαζόταν να υποβάλουν αίτηση. Θα πληρωθεί επίσης και αριθμός συνταξιούχων που υπέβαλαν έγκαιρα την αίτηση τους. Οι πληρωμές για τους υπολοίπους που υπέβαλαν αίτηση η θα υποβάλουν αφού εξετασθούν και εγκριθούν θα πληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Η ΕΚΥΣΥ διευκρινίζει ξανά ότι δικαιούχοι του Πασχαλινού επιδόματος, το οποίο θα παραχωρηθεί και φέτος για 5η συνεχή χρονιά κατά στοχευμένο τρόπο, είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι €13,390 τον χρόνο στην περίπτωση του ενός ατόμου και €20,085 στην περίπτωση των δύο ατόμων (το ποσό αυξάνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού).

 

Δικαιούχοι για την συνέχιση της παροχής επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα είναι  όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή για νοικοκυριό ενός ατόμου το όριο φτώχειας είναι €11.149 τον χρόνο (€858 τον μήνα) και για νοικοκυριά δύο ατόμων €16.724 τον χρόνο (€1286 τον μήνα). Για νοικοκυριό με περισσότερα άτομα που έχει τουλάχιστο ένα συνταξιούχο το όριο της φτώχειας αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του.

 

Ta εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη είναι του 2011, ωστόσο για όσους αποκτούν δικαίωμα σε σύνταξη το 2012 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα, συντάξεις κτλ. του 2012.

 

Διευκρινίζουμε ότι Νοικοκυριά που και τα δύο μέλη τους μέχρι 31/05/2012 έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 70 χρονών και λάμβαναν επίδομα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και πασχαλινό επίδομα το 2011, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Δηλαδή θα πληρωθούν το Πασχαλινό τους επίδομα και παράλληλα θα συνεχίσουν να πληρώνονται την ειδική χορηγία των συνταξιούχων.

 

Όσοι είναι κάτω των 70 χρόνων (έστω και ένα άτομο από το νοικοκυριό) είναι αναγκαίο να υποβάλουν νέα αίτηση μέχρι την 31η Μαΐου 2012.

 

Δικαιούχοι για το πασχαλινό επίδομα είναι όσοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια και ήταν συνταξιούχοι μέχρι 31η Μαρτίου 2012.

 

Διευκρινίζουμε ακόμη ότι η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται από το συνταξιούχο. Όταν σε ένα νοικοκυριό υπάρχουν 2 συνταξιούχοι θα υποβάλλεται μόνο μία αίτηση. Οι νέοι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση το αργότερο εντός 3 μηνών από το μήνα μέσα στον οποίο αρχίζει η πληρωμή της σύνταξης τους. Το ύψος του πασχαλινού επιδόματος είναι €270  το άτομο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων, στα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στα Γραφεία της ΕΚΥΣΥ σε όλες τις πόλεις.

 

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την ικανοποίηση της

 

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την ικανοποίηση της για την παραχώρηση και φέτος με στοχευμένο τρόπο του πασχαλινού επιδόματος και της συνέχισης της λειτουργίας του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 4 χρόνια έχουν αυξηθεί οι συντάξεις ιδιαίτερα οι χαμηλές πέραν του 30%. Συγκεκριμένα ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σε αντίθεση με την πολιτική περικοπής κοινωνικών παροχών σχεδόν από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η κυβέρνηση του Προέδρου Δ. Χριστόφια έχει ικανοποιήσει σημαντικά αιτήματα των συνταξιούχων και της ΕΚΥΣΥ όπως είναι:

 

-H παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος, το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας με σημαντικές αυξήσεις που φθάνουν μέχρι €1200 το χρόνο σε κάθε νοικοκυριό δύο ατόμων,  η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου με την καταβολή μέχρι στιγμής 400 εκατομμυρίων ευρώ.

 

-Η αύξηση της μηνιαίας χορηγίας στους πολεμιστές του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και η μεταβίβαση στη σύζυγο σε περίπτωση θανάτου τους, η πληρωμή του επιδόματος για τους τυφλούς κάθε μήνα και η αναθεώρηση του κάθε χρόνο με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, η επέκταση των ωφελημάτων της κοινωνικής κάρτας,  το επίδομα φροντίδας σε παραπληγικά άτομα ύψους €350  τον μήνα και άτομα με τετραπληγία ύψους €854.30  τον μήνα κ.α.

 

ΕΚΥΣΥ

7/4/2012

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ