ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε.ΚΥ.ΣΥ.

Το Κ. Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων-ΕΚΥΣΥ με την ευκαιρία των γιορτών απευθύνει προς όλους τους συνταξιούχους και γενικά το κυπριακό λαό τις πιο θερμές ευχές του για ειρηνικό και ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο, για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε.ΚΥ.ΣΥ.

Το Κ. Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων-ΕΚΥΣΥ με την ευκαιρία των γιορτών απευθύνει προς όλους τους συνταξιούχους και γενικά το κυπριακό λαό τις πιο θερμές ευχές του για ειρηνικό και ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο, για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

 

Εύχεται επίσης να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι απαράδεκτες και αλόγιστες ενέργειες των διευθύνσεων και διοικήσεων των τραπεζών και της  Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι με τις αποφάσεις και  τους χειρισμούς τους οδήγησαν την κυπριακή οικονομία να χρειάζεται στήριξη  από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

 

Η ΕΚΥΣΥ με την ευκαιρία που το 2013 συμπληρώνονται 40χρόνια από την ίδρυση της απευθυνόμενη προς τους απόμαχους της δουλειάς τους συγχαίρει και τους απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με τους αγώνες τους  από το 1941 που ιδρύθηκε η ΠΕΟ και αργότερα το 1973 όταν ιδρύθηκε η ΕΚΥΣΥ, κατόρθωσαν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο γενικά του κυπριακού λαού. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ΕΚΥΣΥ και τα στελέχη και μέλη της μπορούν να αισθάνονται ικανοποίηση και περηφάνια για τους αγώνες που έχουν διεξάγει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και  τις κατακτήσεις που έχουν πετύχει και απολαμβάνουν σήμερα όλοι.

 

H αύξηση των συντάξεων κάθε χρόνο, η τιμαριθμική αύξηση, η παραχώρηση της 13ης σύνταξης τα Χριστούγεννα, η δωρεάν διακίνηση των συνταξιούχων, η παραχώρηση διπλής σύνταξης γήρατος και χηρείας στις χήρες, η παραχώρηση αντισταθμιστικής χορηγίας όπως επίσης η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια,  η παραχώρηση κοινωνικής σύνταξης και σε επαναπατρισθέντες προερχόμενους από χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που δεν έχουν άλλη σύνταξη από οποιανδήποτε άλλη πηγή, η εξασφάλιση ευρωπαϊκής κάρτας νοσηλείας,  η χορηγία για τους τυφλούς είναι οι βασικές επιτεύξεις των συνταξιούχων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια έχουν ικανοποιηθεί σημαντικά αιτήματα της ΕΚΥΣΥ όπως:

 

–   Η αύξηση των χαμηλών συντάξεων πέραν του 30% και ιδιαίτερα η εφαρμογή     του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το     όριο της φτώχειας με σημαντικές αυξήσεις που φθάνουν μέχρι €1200 το χρόνο     σε κάθε νοικοκυριό δύο ατόμων.

–   Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

–   Η παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος και η αύξηση των επιδομάτων     στους  λήπτες δημόσιου βοηθήματος.

–   Η αύξηση της μηνιαίας χορηγίας στους πολεμιστές του 2ου Παγκόσμιου     Πολέμου και η μεταβίβαση στη σύζυγο σε περίπτωση θανάτου τους.

–   Η πληρωμή του επιδόματος για τους τυφλούς κάθε μήνα.

–   Η επέκταση των ωφελημάτων της κοινωνικής κάρτας.

–   Η παραχώρηση επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα και άτομα με τετραπληγία κ.α.

 

Η ΕΚΥΣΥ  διαβεβαιώνει τους συνταξιούχους ότι θα αγωνιστεί μαζί με ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα ούτως ώστε οι αρνητικές διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει ύστερα από την επιβολή των μέτρων της ΤΡΟΪΚΑΣ να ξεπεραστούν.

 

Σε ότι αφορά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΚΥΣΥ έχει τοποθετηθεί πρόσφατα ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας του Ανεξάρτητου υποψηφίου Σταύρου Μαλά. Η τοποθέτηση της ΕΚΥΣΥ βασίζεται στην εκτίμηση ότι με τον Σταύρο Μαλά στη προεδρία της Δημοκρατίας θα εξακολουθήσει να υπάρχει η ελπίδα τόσον για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, όσον και για το γρήγορο ξεπέρασμα της κρίσης για να μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι της ΕΚΥΣΥ για την περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των συνταξιούχων.

 

 

ΕΚΥΣΥ 28/12/2012 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ